Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Kasım '21

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Tasarım Çikolatalar

Gıda tasarımı… Bambaşka bir dünya, bambaşka bir konu. Önce aklına bir fikir gelir, sonra üzerine ince ince düşünürsün ve onu hayata geçirmek için çabalarsın. Bu duyguyu ilk defa İstanbul’da 2015 yılında düzenlenen bir gıda tasarım yarışmasında tatmıştım. Bir gıdayı farklı bir şekilde tasarlama fikri oldukça heyecan verici. Endüstriyel tasarımcı arkadaşlara hayalimdeki çikolata tasarımını anlattıktan sonra somut olarak o çizimleri görmek beni nasıl mutlu etmişti anlatamam. Hala arada içimden derim ki: “Ya bu çikolata tasarımı bir hayata geçse, ah ne güzel olur.”   Belki bir gün gerçekleşir, değil mi?

Bu hafta karşılaştığım gıda tasarımı da benim öyle hoşuma gitti ki, hemen koşa koşa geldim yazmaya. Bir çikolata düşünün, şöyle diyor sanki: “Ben senin bildiğin çikolatalardan değilim.”  Zihinlerimizdeki standart çikolatalardan farklı. Aslında bu tarz farklılıkları görüp, izlemişsinizdir şu geçtiğimiz 5-10 yıl içinde. Festivallerde, gıda sergilerinde, tatlı ve çikolata dükkanlarında biliyoruz ki çeşit çeşit çikolatalar var. Bu hafta yazmaya değer gördüğüm çikolata üretimi ise tüketicinin oldukça ilgisini çekmiş durumda. Belçika çikolatasından yapılan bu tasarımlar İngiliz anahtarı, boya fırçası, çeşme, dişli, bilgisayar klavyesi, çekiç, makyaj seti (ruj, allık, parfüm, ayna), pipo, dolar, altın külçe, dumbell gibi alet şekilleriyle karşımıza çıkıyor. Düşünsenize İngiliz anahtarı var karşınızda, renginden tutun tasarımına kadar her şeyi birebir aynı. Hrtttt diye bir ısırıyorsunuz, bildiğiniz çikolata. Daha önce bir çekiç ısırmamışsınızdır ya da değil mi? Renk ve tasarım o kadar gerçekçi ki, araştırdığım kadarıyla komik sahnelere de sebep olmuş bu durum. Çikolata üreticisinin standından geçenler “Antika, hırdavat, kozmetik ve bazen de oyuncak dükkanı” sanıyormuş orayı. En sonunda şöyle bir slogan bulmak zorunda kalmışlar: “Dikkat Çikolata! Yenir!

Gülümsetti.

Böyle tasarımlar hayatımızı renklendirip, bizleri mutlu ediyor. Gülümsemek en değerli şey, çikolata bizi bilimsel olarak zaten gülümsetiyor. Yemeden önce de mutluluk verebiliyorsan daha ne denir ki buna? Hepsine ayrı hayran kaldım fakat incelediklerim arasında “Bayan makyaj seti” çikolatası benim favorim oldu. Çok talısın İchocolate!

Sağlıkla Kalın!

Not: “Çikolatanın en şaşırtan hali.”

Gıda Yüksek Mühendisi

Nermin Özge Çağlar

 

 

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..