Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Haziran '11

 
Kategori
Müzik
 

Tek tek basaraktan

Futbol yazımda söylediğim gibi, ilk etapta buzluktaki makaleleri çıkartıp önünüze seriyorum. Bu da 6 Mayıs 2009 da yazmaya çalıştığım küçük bir eleştri yazısı... 

TEK TEK BASARAKTAN ZİRVEYE 

Son yıllardaki haliyle, çocukluğumdaki heyecanı, keyfi kaybederken bununla birlikte popülaritesi de azalan Eurovision Şarkı Yarışması’nda yarışacak olan şarkımızdan bahsetmek istiyorum. 

Adından da anlaşılacağı üzere, hareketli ve tabir-i caizse tansiyonu çok yüksek bir şarkı Düm Tek Tek… Son yıllardaki müzik anlayışına tamamıyla uygun halde ortaya çıkartılmış bir şarkı. Akılda kalıcı ve birlikte söyleyip zıplamaya uygun kelimeler, nakarata gidene kadar kademe kademe nakaratta oluşacak ezgisel patlamanın sinyallerini veren üst müzikal yapı ve nihayet nakaratın sonunda zihinlere kazınan ifade; Düm Tek Tek! 

Parçanın son halini ancak yarışmada dinleyebileceğim için düzenlemesiyle ilgili net bir fikrim olmamakla birlikte, son dönemin gözde müzisyenlerinden Sinan Akçıl’ın elinin değmiş olması beni oldukça heyecanlandırıyor. 

Ezgisel yapısı itibariyle ülkemizde kesinlikle akılda kalacak ve sevilecek bir şarkı. Altyapıyı tamamen kaldırıp, sadece ezgisel üst yapısına bakacak olursak, Türk Müziği’nin temelini teşkil eden dörtlü ve beşlilerin bu ezgisel yapı içersinde sıkça kullanıldığını görüyoruz. Bu yönüyle Türk Pop Müziği denince akla ilk gelen isimlerden Melih Kibar’la, Onno Tunç’la ve tabi ki Sezen Aksu’yla aynı kestirme yolu izlemiş Akçıl... 

Bütün bunlara ek olarak, hiç kuşku yok ki parçanın popülaritesi yarışmada alacağı dereceyle paralel olacaktır. Derece yaptığında bizim kanallarımızla birlikte, Avrupa’nın önde gelen müzik kanallarında, gece kulüplerinde çalacak, şarkıcısına ve bestecisine ciddi katkılar sağlayacaktır. Aksi bir durumda ise, bu yaz sosyetik plajlarımızda son turunu attıktan sonra zihinlere veda edecektir. 

Sonuç olarak, dinlemesi keyifli, herhangi bir müzikal kültür gerektirmeyen, kısa süreli belleklerimize ve son yıllardaki müzik anlayışına hitap eden bir şarkı Düm Tek Tek. 

Derece yapıp, egolarımızı yükseltmesi dileğiyle… 

 

 
Toplam blog
: 5
: 230
Kayıt tarihi
: 20.06.11
 
 

Müzisyen ve müzik öğretmeni... Yazmayı, eleştirmeyi, düşünmeyi kısacası olaylar üzerine kafa yoru..