Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Şubat '10

 
Kategori
Güncel
 

TEKEL işçileri oldukça samimiyetsiz!

TEKEL işçileri oldukça samimiyetsiz!
 

Her gün yeni bir eylem biçimi geliştiriliyor.


TEKEL işçilerinin 2 aya yaklaşan eylemlerini sivil toplum örgütleri, işçi dernekleri ve sendikaları ve toplumun belirli kısımları dışında ciddiye alan olmadı. Medya organları eylemleri birer reyting unsuru olarak dramatize ederek kullanmayı yeğledi, gündemde farklı unsurlar olduğunda ise işçiler kısa sürede unutuldu.

TEKEL’in satıldığı British American Tobacco şirketi TEKEL’in isim hakkını da elinde bulundurduğundan, eylem yapan işçiler için “TEKEL işçileri” denilmesini istemiyor. Zaten şu anda eylem yapan işçiler geçmişte TEKEL’in işçileriydi. Bu işçilerin hepsi TEKEL’in özelleştirilmesinden sonra; Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri Anonim Şirketi’nin (TTA AŞ) işçileri konumuna dönüştü.

***

Hükümetin eylemlere kulaklarını tıkadığı iddiaları üzerine TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, DİSK, MEMUR-SEN, TÜRKİYE KAMU-SEN ve KESK'in aldığı karar doğrultusunda, Tekel işçilerinin eylemine destek vermek amacıyla “çalışmama hakkını kullanma” eylemi bugünden itibaren başladı.

Farklı birçok alanda çalışanlar yarı zamanlı çalışmama ya da iş yavaşlatma eylemi yaparak işçilere destek verirken olan yine vatandaşa oldu. Toplu ulaşım aksadı, doktorlardan bazıları yarım gün işe gitmedi, gazetecilerden yazılarını bir iki cümleyle noktalayanlar oldu.

İşçilerin kendilerini haklı gördüğü bu eylemde yalnız bırakmayanları kutlamak gerekir. Dayanışma ve kendi sorunları dışındaki sorunlara çok da duyarlı olmamaya başlayan bir toplum için görmek istediğimiz manzaralar bunlar. Ancak TEKEL işçilerinin akılları neredeydi diye sormak istiyorum sürekli.

Ezbere cümlelerle konuşmayı alışkanlık haline getiren toplumumuz bu işçilerin halini bir insanlık dramı olarak görüp, ezbere konuşmaya devam ediyor. Sürekli bir mağdur ve ezilmişlik gösterme çabası ile TEKEL’ciler haklı ve meşru gösterilmeye çalışılıyor. Bana göre olay bu derece tek taraflı bakılarak yorumlanacak kadar basit değil.

Zamanında bu memleketin önemli bir işgücünü finanse eden fabrikalar satılırken, 3-5 paraya ondan ona satılarak haksız zenginlikler elde edilirken, tütün çiftçisinin hayatı rezil edilirken bu işçiler neredeydi?

Ülkedeki tütün alanındaki daralma başta çiftçiler olmak üzere birçok yan sektörü de bitirdi. Bu fabrikalar tek tek satılırken işçi kardeşlerimiz özelleştirme ile ceplerine girecek fazladan parayı düşünüyorlardı. Birisi çıkıp bu fabrikalar bu şekilde satılamaz dedi mi?

İki yıl boyunca boş boş oturup, gel keyfim gel modunda maaş alırken neredeydi aklınız ey TEKEL işçileri?

Boş oturarak, gazete okuyarak geçirdiğiniz mesailerinizde neden çemkirmediniz?

Boş oturmayla, kendinizi dramatize ederek, çocuklarınızın defteri ile kitabıyla bu hakları alabileceğiniz sanıyorsanız bence yanılıyorsunuz. Boş oturarak kimseye bir şey verilmedi, bence bu açıdan bakın biraz…

Samimiyetten uzak, popülist eylem devam edecek gibi gözüküyor ama bu ülkedeki milyonlarca işsizden ya da çalışma koşulları TEKEL işçilerinin yanına yaklaşamayan işçilerden bahseden yok!

Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU

Abtokmakoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..