- Kategori
- Teknoloji
Teknoloji Doğayı Kirletir mi?
Teknoloji yeniliklerle değişimlerle insan hayatının kolaylaştırılmasına yönelik yapılan her türlü gelişmedir. Teknoloji ile gelen bütün yeniliklerin değişimlerin, bulunduğu çevreye birtakım etkileri vardır ve bunlar doğa için kötü sonuçlara sebep olabilmektedir. Doğanın temelini oluşturan su, toprak ve hava teknolojinin sebep olduğu çevresel etkiler sonucunda kirlenebilir ve nihayetinde canlı hayata olumsuz etkide bulunabilir. Bütün bu etkilerin genel adına "Çevre Kirliliği" denir.
Çevre Kirliliğinin Teknolojik Sebepleri Nelerdir?
1- Fabrikaların çevreye yaydığı zehirli gazlar atmosfere yayılarak havada bulunan zehir oranını artırır ve oksijen seviyesini gereken sınırdan aşağı çeker. Bu hava kirliliğine yol açar ve asit yağmuru dediğimiz doğa felaketine sebebiyet verir.
2- Ormanların kağıt yapmak, üretim alanı, tarla ve bahçe tarzı yeni alanlar açmak, konut, site, otel inşa etmek gibi insani sebeplerle tahrip edilmesi çevre kirliliğin artmasına oksijen üretiminin azalmasına ve hava kirlilik oranının tehlikeli seviyelere çıkmasına sebep olur.
3- Gün geçtikçe artan araç sayısı, toplu taşımaya gerekli önemin ve ağırlığın verilmemesi, yalnızca kişisel araç edinme hevesiyle ihtiyaç fazlası edinilen taşıtlar egzoz gazları ile atmosferdeki zehirli gaz oranına büyük bir katkı sağlar.
4- Fabrikaların üretim sonrası ortaya çıkan zehirli atıklarının, toksitli endüstri malzemelerinin kontrolsüzce ve usulüne uygun olmadan doğaya bırakılması sonucu yine teknolojinin çevre kirliliğine katkı sağlamaktadır.
5- Teknolojinin enerji gereksinimini karşılamak için taşıması yapılan enerji kaynağı olan petrol de tanker kazaları, gemi kazaları gibi insani faktörlerle çevreye zarar verebilmektedir.
6- Atmosfere ve toprağa atılan zehirli her türlü atık en son suya karışarak canlı yaşama da tehdit oluşturmaktadır.
Teknolojinin Doğrudan İnsan Sağlığına Zararları
1- Teknolojik malzemeler genellikle elektrik yardımıyla çalışır ve kendisine ait bir elektromanyetik ortam oluşturur bu elektromanyetik dalgalar insan beyni için tehdit oluşturmaktadır.
2- Cep telefonu kullanımı insan beyni için büyük bir tehdit oluşturabileceğinden dolayı uzmanlar tarafından 5 dk. olarak sınırlandırılmıştır fakat günümüzde bu yasağa uymak pek mümkün değildir bu da insan sağlığı için büyük bir tehdit unsurudur.
3- Yapılan bir akademik araştırmaya göre yüksek gerilim santralinin yakınında ikamet ederek büyüyen çocuklardaki lösemi(kan kanseri) görülme oranı normal bir ortamda büyüyen çocuklara göre çok daha fazladır.
4- İnsan sağlığı açısından elektromanyetik ortamda yaşamak her türden kanser riskinin ana tetikleyicisidir.
Bu sebeplerden dolayı teknoloji yalnızca önemli ihtiyaçlar dahilinde hayatımıza dahil edilmeye çalışılmalıdır.