Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Nisan '08

 
Kategori
Bilim
 

Teknolojik gelişmeyi sağlayamıyoruz

Teknolojik gelişmeyi sağlayamıyoruz
 

Osmanlı imparatorluğuna hep kötü gözle bakar, sık sık Avrupalı ülkelerdeki ilerlemeyi sağlayamadığını söyleriz.

Oysa Osmanlı imparatorluğu büyük bir güçtü Amerika kıtası keşfedilmeden önce.

Sonra neden böyle oldu? Neden geri kaldı?

Amerika keşfedildi, tarihin en büyük yağması oldu. Aztek, Maya ve Inka imparatorlukları yağmalandı. Servetleri Avrupa’ya aktı. Avrupa zenginleşti. Bu teknolojik gelişmeyi getirdi. Buhar makinesinin 1774 yılında James Watt tarafından keşfi kimyasal enerjinin üretimde kullanılmasını sağladı. Buhar makinesi ile daha fazla demir çelik üretildi. Bu da daha fazla daha fazla top, kılıç ve silah üretilmesine neden oldu. Buhar makinesinin 1807 de gemilerde kullanılması ile de Avrupalı devletleri deniz savaşlarında ve deniz taşımacılığında çok büyük ilerleme yapmasını sağladı. Karada durum aynı idi. Buhar makinesinin trenlerde 1804 de kullanılmaya başlandı. Çok üretim yapıldı. Bunlar daha hızlı pazarlara ulaştırıldı. Yapılan çok üretimle Avrupalı devletler daha da güçlendi. Onlarda ilk olarak Osmanlı İmparatorluğunun denizlerdeki askeri üstünlüğüne son verdiler.

Osmanlı Avrupalıların yaptığı teknolojik gelişmeyi başaramadı. Ve de ticari ve askeri alanda bunu hissetmeye başladı ve de bunun sonucunda Osmanlı imparatorluğu çöktü. Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti kuruldu. Yeni dönemde teknolojik ilerleme önemli idi. Bunun sağlanması için bir çok yeni fabrika açıldı. Üretim teşvik edildi. Hukukta, yaşam düzeyinde Avrupa’ya uygun düzenlemeler yapıldı. Devrimlerdir bunlar.

Osmanlı İmparatorluğundan sonra Türkiye Cumhuriyeti de Avrupa, Amerika ve uzak doğu devletlerinin yakaladığı ileri teknolojik düzeyi yakalayamadı.

Bugün de Türkiye Cumhuriyeti’nin modern teknolojiyi üreten bir toplum olduğunu söyleyebilir miyiz? Yeni fabrikalar kuruluyor, ama genelde teknolojiyi büyük paralar karşılığı diğer ülkelerden ithal etmek zorunda kalıyoruz. Teknolojik geri kalmışlığımızı konuşmak istemiyoruz. Geçmişte nasıl Osmanlı İmparatorluğu kimyasal enerji ve buhar makineleri kullanan, gemi inşaatı yapan, silah üreten teknolojilerde geri kalmışsa, günümüzde de Türkiye Cumhuriyeti nükleer teknoloji, havacılık teknolojisi, uzay teknolojisi, elektronik teknolojilerinde pek ileri gittiği söylenemez. Gerçi F16 ları üretiyoruz ama parçaların çoğu ABD’den sağlanıyor.

Değişen bir şey yok aslında, geçmişte Osmanlı İmparatoluğu buhar makinesi, buharlı gemi ve buharlı lokomotif yapamıyordu.

Bu günde Türkiye Cumhuriyeti uçak, uzay araçlari, uzay uydusu bilgisayarlar ve nükleer güç uniteleri yapamıyor. Uzay uydusu denince Fransa’ya Türksat 3'ü yaptırdık, Fransız Guyanası’ndan atıldı, biz de ancak ülkemizde bu atılışı kutladık, belki hatırlarsınız.

İsrail yapıyor, İran yapıyor, Hindistan yapıyor, Pakistan yapıyor. Biz yapamıyoruz.

Cumhuriyet kurulalı 85 yıl oldu, çağdaş bir rejime sahip olduk, kadınlara seçme seçilme hakkı verdik, Avrupa’ya uymak için birçok devrim yaptık ama hala çağdaş teknolojiyi yakalamadık.

Herkesin arabası var, herkesin evinde birkaç televizyon var, ama onların üretim teknolojilerini de Avrupa ve Amerika ve uzak doğudan alıyoruz.

Teknolojik gelişme için üniversitelere çok iş düşüyor.

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..