Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Temmuz '17

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Teknolojiyi sağlıklı kullanmak

Teknolojiyi sağlıklı kullanmak
 

TEKNOLOJİ, SAĞLIKLI TEKNOLOJİ KULLANIMI


Teknoloji yaşamımızda hayatın her alanında etkin olmaktadır. Çağımızın gereği online sistemlerle kullandığımız mobil, bilgisayar, fax, asetat, tepegöz, saat, takvim, projeksiyon aleti home ofis ve bürolarda kullanılmaktadır. Medikal  ve işletme uygulamalarında kullanılacak teknoloji fabrika ve kurumların ihtiyacı makinalar ve ekipmanlar olup “röntgen cihazı, MR, İşitme ve Diyaliz Cihazları, Robotik Cerrrahi de Vinci Rabotu vs gibi kurum hizmet ihtiyacı için kullanılan teknoloji mevcuttur. Günlük yaşamımıza eşlik eden mikro dalga fırın, aspiratör, bulaşık ve çamaşır makinesi vs yaşamımızın vazgeçilmezi halindedir. Ulaşım için tren, gemi, tramway, otobüs, uçak, helikopter vs gibi araçlarlada ulaşım sağlanmaktadır. 

Yaşamımızı sürdürmek için yeni icat, buluşlarla her geçen gün yeni teknoloji hayatımıza katılmaktadır. Biz insanoğlu olarak bu kadar hayatı kolaylaştıran teknolojiyi nasıl kullanmalıyız?... Sorusuna  takılıyor muyuz.

Türkiye Sağlık Turizmi Derneği olarak Teknoloji Bağımlılığı Eğitimi 2015 te düzenlenmiştir. Teknoloji zaman, hız ile üretim ve yaşam kalitemize katkı sağlayarak, Verimliliğimizin artışını sağlamaktadır. Biz teknolojiyi ne derece “SAĞLIKLI” kullanıyoruza dikkat etmeliyiz.

Ulaşım ve güncel ihtiyaç için kullanılan teknolojinin yanında çağımızın alışkanlığı olan teknoloji bağımlılığa dönüşmektedir. En sık kullanılan mobil ve online vasıtasıyla aldığımız hizmetlerde bağımlılık sonucu iletişim, fazla uyaranla bilgi kirliliği, nesnelere kölelik vs gibi sonuçlarla “NOMOFOBİ” oluşturan Panik durumu ortaya çıkmaktadır. İnsan doğası ve kalitesini bozan durum  üretilen iş ve verimlilik oranını bozması sebebiyle de kişiyi toplumdan uzaklaştırmaktadır.

Ülkemiz olarak en yüksek mobil kullanım oranıyla Türkiye başsıralarda yer almaktadır.  Pekala bilgisayar ve cep telefonlarını nasıl kullanmalıyız;

İlkokul öncesi çocuk için 15-20 dakika,

İlkokul çağında yarım saati aşmamalıdır.

İnsan beyni etkileşim yapmadan öğrenemediği için yaşamında teknoloji sınırı olmalıdır. Lisede ise 2 saati aşmamalıdır. Bir yetişkin için ise zamanını etkin ve verimli olarak kullanabilmesine engel taşımayacak şekilde kullanmalıdır. Teknolojinin Etik ve Ahlaki kullanı beceriside geliştirilmelidir.

Sınırsız bilgi teknolojisiyle birbirimizin yaşam alanlarına müdahale tarzında görülen tutum ve davranışlarda yapanı  ve yapılanı rahatsız eden davranış bozukluğudur. Kişi ihlal hakkını kendinde görüp “MERAK” ve “ARAŞTIRMA” içgüdüsünü gidermeye çalışır.

Teknoloji kullanımında hayatımızın her alanında olduğu gibi “OTOKONTROL” becerisi ile kullanmalıyız.  Her birey ve kültür farklı olması sebebiyle algı ve sınır olaylarında farklılıklar göstermektedir. Yaş ve olgunluk seviyesi sebebiyle de sergilediği tutum ve davranışlarda örnek olabilecek seviyede kendini yenileyerek çağın gerekliliğini yerine getirmelidir.

Teknoloji kullanmanın reçetesi olmasa da otokontrolü ve sınırlarımızı göz önüne alırken;

Sağlıklı Teknoloji Bilgi Sistemiyle Kurumsal Yapılarda Kurumsal itibar güçlenir,

Toplumsal işbirliği ve ekip olma becerisi gelişir,

Toplumun Kültürel ve Sanatsal gelişmesi sağlanır,

Kişisel bilgi düzeyimiz gelişerek farkındalığımız artar,

Akıllı Şehir yapılarında da uygulamalarla toplumsal refah düzeyine erişilir,

Uluslararası arenalarda tanınırlık ve Markalaşma düzeyinde farkındalık oluşur,

Dış ticaret gelişerek, ithalat ve ihracat rakamlarımızın artmasıyla ülkemiz gelir düzeyi arttırılır.

Türkiyemizde Sağlıklı Teknolojiyi kullanma becerimizin gelişmesi;

Network sistemlerinin etkin kullanılmasıyla çağımızın gereği modern toplum düzeyindeki gelişim arttırılacaktır. Gelişim ve üretim doğru orantılı olup sağlıklı toplum ve refah düzeyinde artış sağlanacaktır.

 
Toplam blog
: 52
: 120
Kayıt tarihi
: 22.03.15
 
 

     İstanbullu olup, Yalova iline Cumhuriyet Savaşı sonucunda ilk “memur” atanan dedesi Sağlık M..