Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Temmuz '14

 
Kategori
ÖSYS
 

Tercih robotu tercih yapamaz 2014

Tercih robotu, tercih yapan kişinin istediği aralıktaki okul, bölüm ve bu bölümlerle ilgili bilgileri verir. Tercihi yapacak olan kişi hangi aralıktaki, hangi okul ve bölümü isteyeceğini doğru olarak bilmiyorsa, bu kişiye yardım edecek tercih robotu dünyada daha yapılmadı. Her öğrenci tercih kılavuzunu iyi okumalı, tercihleri üzerinde derinlemesine çalışmalı, tercih taslağı hazırlamalıdır. Özel koşullar, bölümler, meslekler, başarı sırası aralıkları vs. hazırlanmalı, daha sonra alanında uzman bir kişiye danışılmalıdır. ÖN ÇALIŞMA YAPMADAN, KILAVUZU İNCELEMEDEN TERCİH YAPMAK İÇİN DANIŞMANLARINIZIN YANINA GİTMEYİN! Eğer danışmanınız kılavuza aykırı size bilgi veriyorsa, nazikçe yanından ayrılın. Kılavuzu okumayan bir kişi danıştığı kişinin yanlış mı? Doğru mu? Bilgi verdiğini anlayamaz. Hayat sizin hayatınız. Karar da sizin!

 

Sağlık Meslek Liseliler dikkat! Bu yıl YGS-2’de Ek başarı sırası içinde Öğretmen liseliler Kimya Öğretmenliğine kontenjan verilmesinden dolayı tekrar yer aldı. YGS-2 (Fizyoterapi-Beslenme-Hemşirelik-Ebelik) Ek başarı sırası yanıltıcı olacaktır. Sağlık meslek liseliler bu konuda dikkatli olmalıdır. YGS-2  Ek Başarı sırası 11 ile alan bölüm buyıl 3000 ile alabilir. Bu konuda fikir almak için 2012 Ek Başarı Sıralarına bakılabilir. Aynı şekilde lise öğretmenliklerine bu yıl tekrar kontenjan verildi. Oluşması muhtemel başarı sırası için bu öğretmenliklerin 2012 başarı sıralarına bakılabilir. Sınıf öğretmenlilerinin başarı sıralarında ciddi yükselişler bekliyorum. Öğrenciler bu bölümleri tercih ederken mütevazi davranmalı. A Ünv. Sınıf Öğretmenliği 400.000 li başarı sırasıyla almış. Benim 300.000 kesin yerleşirim demesinler, en düşük ve kazandıklarında gidip okuyacakları bölümlerin sayısını artırsınlar. İlköğretim Din Kültürü Ahlak Bilgisi bölümlerinin kontenjanları kaldırıldı, bu kontenjanlar (-600 olarak) İlahiyat, İslami ilimler, İslam ve Din Bilimleri ve Dini İlimler bölümlerine aktarıldı. Bu bölümlerin tamamından pedagojik formasyon alınarak öğretmen olunabilecek. Dolayısıyla bu bölümlerin tamamında kontenjanı kaldırılan İlköğretim Din Kültürü Ahlak Bilgisi bölümlerinin yerine doğru yükselişler bekliyoruz.


Sınavsız geçiş avantajlarının devam ettiğini hatırlatmama gerek yok. Ama bu konuda önemli bir uyarım var. Sınavsız geçiş hakkını bu yıl kullanmayan meslek liseliler, gönüllerindeki bir bölümü kazamadıkları takdirde, gelecek yıl için sınavsız geçiş hakkını kullanmak istediklerinde, avantajlarının azaldığını görecek beklide keşke geçen yıl bu avantajımı kullansaydım diyebileceklerdir. Bu yıl sınavsız geçişle bir bölüme yerleştirilenlerin gelecek yılki OÖBP’ları yarıya düşürülmüyor. Aslında hiçbir zaman da düşürülmedi. Kılavuzu okuyanlar bu bilgiyi kolayca bulacaklardır. MYO taban puan kısmında yer alan bazı puanlar YGS puanları, ama bazıları ise OÖBP. Bu konulara da dikkat edilmeli. Tablo 3a Taban puanın sağındaki ‘Yerleştirme Öncelikleri Kısmı’ dolu ise bu taban puan OÖBP, boş ise YGS puanıdır. (Bu ayrıntıyı bilmeyen rehber öğretmen de olsa tercihlerinizi ona yaptırmayın) Hala sağlıkla ilgili MYO’ndaki bölümlere sınavsız geçiş hakkı bulunmayan öğrencilerin Tablo 3-a’yı okumayı bilmedikleri, yerleştirme öncelikleri sütununda 12,2,İ,95 gibi verilerin olduğu satırın sol sütunundaki satırdaki puanın OÖBP olduğu, YGS puanı olmadığı bilinmiyor. Eğer yerleştirme öncelikleri sütunundaki satır boş ise, hemen soldaki sütunda yer alan puan YGS puanıdır. Yine sınavsız geçişte METEB içi-dışı karıştırılmaktadır. Bu konu da öğrenciler tarafından iyi incelenmelidir.      
                                                         
 

AÖF 2 ve 4 yıllık tüm bölümler artık kontenjanlı hale geldi. Yani Açı Öğretimden 2 veya 4 yıllık bir bölümü kazananın OÖBP’nı seneye yarıya inecek.


Devlet üniversitelerinde bile özel koşul ve açıklamalar mutlaka incelenmelidir.   


Hayatının tercihi yapılırken tercih sistemi hakkında bilgi al ve kendi taslak tercih listeni hazırla. Sonrasında Tercih danışmanlığının profesyonel yardım gerektirdiği unutulmamalı mutlaka uzman yardımı alınmalıdır.   
 

Son bir katkı da TEOG tercihi yapacak adaylara yapalım. Fen liselerine hazırlık sınıfı gelmesi durumunda 4 yıl sonra bu okullar mezun vermeyecek. Bu durumda yüksek puanlı Anadolu liselerinden mezun olanlar 4 yıl sonra yapılacak YGS-LYS’de çok ciddi avantajlar yakalayacaktır.

 

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TÜRKİYEDE BİR İLKİ BAŞLATTI.

 

Süleyman Demirel Üniversitesi olarak öğrencilerimizin tercihlerde hata yapmaması için tüm illerden başvuran Rehber Öğretmenlere üniversitemiz uzaktan eğitim sistemi üzerinden online olarak ‘YGS-LYS, TEOG Tercih ve Kariyer Danışmanlığı Eğitimi’ verdik. Tercih danışmanlığı hizmeti verecek 3 grup rehber öğretmene bu eğimler uzaktan eğitim sistemiyle verildi. SDÜ Liderlik, Kariyer, Eğitim ve Danışmanlık Araştırma Uygulama Merkezi olarak önümüzdeki günlerde bu hizmeti tüm öğrenci ve velilerimize de sunulması planlanıyor.http://sduliderlikvekariyer.com/ 

Yrd. Doç. Dr. Erkan KAVAS  

 Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi 

http://www.erkankavas.com.tr/  

  

 
Toplam blog
: 22
: 5334
Kayıt tarihi
: 24.11.13
 
 

Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Lisans, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler..