Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Temmuz '17

 
Kategori
Eğitim
 

Tercihlerde Puan mı Yüzdelik Dilim mi?

Tercihlerde Puan mı Yüzdelik Dilim mi?
 

yep-mi-yuzdelik-dilim-mi


Lise Tercihlerinde Yüzdelik Dilim mi Puan mı

Liselere geçiş için yerleştirmeye esas puan yani YEP açıklandı. Meb puanların yanında lise kontenjanları ve geçen yıl yerleşenlerin yüzdelik dilimlerini de yayınladı.

Lise için tercih yapacak öğrenci ve veliler şimdilik “puan nedir? Yüzdelik dilim nedir?”, “Tercih yaparken hangisini kullanacağız?” türünden sorularla meşguller. “Önceki yıl şu puanla almış, bizim şu kadar puanımız var. Girebilir miyiz acaba?” sorusu da en çok yanıt arayan sorular arasındadır.

Öncelikle, tercihlerinizi yaparken puan mı, yüzdelik dilim mi? sorusunu “yüzdelik dilim” olarak yanıtlayalım. Sınavdaki soruların zorluk derecesi yerleştirmeye esas puanı etkileyecektir. Kolay sorulardan oluşan bir sınavdan herkes yüksek puan alacak ve dolayısıyla YEP’i de yüksek olacaktır.

Ancak, yerleştirmelerde puan üstünlüğünün dikkate alınacağı da bilinmelidir.

YEP nasıl oluşur?

YEP, 6. sınıftan itibaren öğrencinin sınıf geçme notu ve Meb tarafından 8. sınıfta 2 kez yapılan Ortak Sınavlar’dan alınan puanlar kullanılarak değişik yöntemle hesaplanmakta. Hesaplanan bu puan (YEP), Yüzlük sisteme çevrilerek, yüzdelik dilimler elde ediliyor. Yani 100 kişi içerisinde öğrencinin yeri belirleniyor.” Sınava 100 kişi girmiş olsaydı, almış olduğum bu puanla kaçıncı olurdum?” sorusunun yanıtı başka bir anlatımla.

İl Geneli/Türkiye Geneli Yüzdelik Dilim

Sınav sonuç belgesinde 2 türlü yüzdelik dilim yer almaktadır. İl ve Türkiye yüzdelik dilimleri. İl içerisindeki yüzdelik diliminiz ilinizle ilgili bir sonuçtur. Türkiye geneli yüzdelik diliminiz Türkiye’de sınava giren tüm öğrencileri kapsamaktadır. Yeni bir soru: Tercihlerde hangisini kullanacağız?

Ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeler, YEP üstünlüğü önceliği, tercih önceliği, okul kontenjanı esasına göre yapılacak. Bir öğrencinin tercih edebileceği okullar konusunda bir sınırlama olmadığı için, istenilen ilden istenilen okul tercihi yapılabilir.

Konuyu bir örnekle incelemeye çalışalım.  A ilinde ortaokulu bitiren bir öğrenci o ilin de en başarılı öğrencisi olsun.  A ili için yüzdelik dilimi  en düşük öğrenci olduğundan A ilinde en yüksek puanlı liseye 1. olarak yerleşecektir. Bu öğrencinin B ilinden bir lise tercih ettiğini düşünelim. Acaba B ilindeki en yüksek puanlı liseye yerleşebilecek mi?

Bu öğrencinin artık il yüzdelik dilimine değil, Türkiye geneli yüzdelik dilimine bakılacaktır. Aynı okulu isteyen diğer öğrencilerle bir sıralamaya alınarak puan üstünlüğüne göre yerleştirmesi yapılacaktır.

Kısaca, tercih yaparken dikkate almamız gereken yüzdelik dilim, Türkiye geneli yüzdelik dilimidir.

Özet: Yerleştirmeler puan üstünlüğüne göre yapılır. Ancak, puanımızın ne anlama geldiğini yüzdelik dilimimize bakarak anlarız. Yüzdelik dilim bize aldığımız puanın yüksek mi düşük mü olduğunu gösterir.

Görüş, öneri ve sorularınız için: http://www.ozelegitimrehberlik.com/rehberlik/yep-mi-yuzdelik-dilim-mi.html

 
Toplam blog
: 23
: 2944
Kayıt tarihi
: 25.09.10
 
 

1988'de Eğitim Bilimlerini bitirip Ankara, Aksaray, Bursa derken 2 yıldır İzmir'deyim.  Öğretmenl..