Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Aralık '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Terörün Sebepleri ve Önlemleri

Terörün Sebepleri ve Önlemleri
 

Eninde sonunda bitecektir...


Terörle mücadelede en iyi tespitlerden birisi MAO ZEDUNG tarafından yapılmıştır. Mao Zedung ‘’ Direniş hareketlerinin birincisinin askeri birliklere, ikincisinin halka, üçüncüsünün ise düşmana uygulanan politik eylemler olduğunu ‘’ söylemiştir.

Ayrıca ‘’ direniş hareketlerinin temel sorunlarından birincisinin askeri güç içindeki subaylarla askerlerin ruhsal bütünleşmesinin, ikincisinin askeri güç ile halkın ruhsal bütünleşmesinin sağlanması ve üçüncüsünün ise düşmanının bütünlüğünün yıkılması’’ olduğunu belirtmiştir. Mao Zedung’a ait bu saptamalar tüm teröristler için genelleme yapılabilir ve temel stratejileri de bu kurala dayandırılır.

Teröristle mücadele de ise yukarıda ki kuralın tersinin sağlanması çok büyük önem kazanır. Yani, terörist örgütün kendi içyapısında ve bölge halkı ile bütünleşmesinin önlenmesi hedeflenir. Bu noktada teröristlerin bölge halkını sindirmesini engellemek, mücadelede eli en iyi güçlendirecek yolların başında gelir. Terörle mücadelede teröriste karşı uygulanan askeri yöntemlerin yanında terör örgütünün lojistik ve yeni eleman ile sempatizan toplama desteğinin, istihbarat ve propaganda sisteminin ve dış desteğinin de çökertilmesi gerekir. Bütün bunların sağlanması ise büyük ölçüde bölge halkının kazanılması ile ilgilidir. Bölge halkının kazanabilmek terörle mücadele gayretlerinin çok büyük bir kısmını, askeri önlemler ise ancak küçük bir kısmını oluşturur.

Bölge halkını kazanmak için sosyal, ekonomik ve psikolojik önlemlerin planlanıp, gerçekleştirilmesini gerektirir. Askeri önlemleri geliştiren ve tüm ekonomik, sosyal ve psikolojik önlemlerin uyumlu bir şekilde planlanıp uygulanmasını sağlayan bir büyük strateji içinde bütünleşmesi de gerekir.

Ülkemizde ki terör olaylarında askeri yöntemler başarıyla uygulanmasına karşın, hükümet politikalarıyla belirlenen ve bölgesel halkı kazanmada daha önemli olan sosyal, ekonomik ve psikolojik önlemler yeterince geliştirilip uygulanamadığından veya askeri önlemlerle birlikte yeterince eşgüdüm gerçekleştirilemediğinden terör örgütü zaman içinde tekrar tekrar toparlanabilmiştir.

Sorunu doğru tespit edip, ülkemiz üzerinde oynanan satrancı net görebilmek; terörün bölücülüğün bir unsuru olduğunu, temel sorunun ise dış mihraklardan beslenen bölücülük olduğunu kavramak ve buna göre bir dirayetli irade göstermemiz gerekiyor. Yani, hem bölge halkını kazanmamızda ki önlemlerle birlikte gücümüzün farkına vararak büyük devlet duruşumuzla da terörün beslendiği dış desteği kesmeliyiz.

M.Ozsarac

 
Toplam blog
: 55
: 921
Kayıt tarihi
: 08.07.06
 
 

40 Yaşından Sonra Evet, ben yıllarca okudum, okudum. Ne bulursam, elime ne geçerse. Kırkından sonra..