Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mayıs '10

 
Kategori
Siyaset
 

Teşvik almak kolay, taraf ol yeter

Teşvik almak kolay, taraf ol yeter
 

CHP Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek'in soru önergesini Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yanıtlamış.

Hıııı...

-Cevaplar tatminkar mı?

-(Çok..!)

Tatminkar mı diye sormuştun?

Evvetttt...

-Bence göreceli.

-Göreceli derken?

- Aşağıda'' İSTANBUL MİLLETVEKİLİ SAYIN MUSTAFA ÖZYÜREK TARAFINDAN TEVCİH EDİLEN 7/13196 SAYILI SORU ÖNERGESİNE İLİŞKİN OLARAK HAZİNE MÜSTEŞARLİĞİ TARAFINDAN HAZIRLANAN CEVAP METNİ''nde sorular ve cevaplar var.

-Oku görecelimi değil mi karar ver abi.

Tarafsızlığımı koruyorum ve yorum yapmıyorum.

-Bak ama taraf olmazsan teşvikti, meşvikti... Açıkta kalırsın.

-Geç abi dalganı sen.Hem ben bir garip köşeyazarı azıcıktan gazeteci çokça evkadını, bide seramikçi garibin biriyim.

Ayol teşviği neyapayım.?

- Evine okuma bölümü yaparsın. Seramik sergisi açarsın. Evin diğer bir bölümünde Köşeyazarlığı ve gazetecilikle ilgili seminer vermek için salon açarsın.Aktiviteler yaparsın. Bunlar için teşvik alabilirsin Bak Taraf gazetesi aldı bunlar için..!

-Dedim ya geç dalganı abi sen...

***

SORU 1- Teşvik Belgesinde yapılması öngörülen komple yeni yatırımnerede ve ne amaçla yapılacaktır?

CEVAP 1-
Alkım Basın Yayım Dağıtım Tic. Ltd. Şti 01.09.2006 ve10.01.2007 tarihlerinde Hazine Müsteşarlığı*na müracaat ederek;İstanbul ilinde yapacağı 120 kişilik okuma bölümleri, 48 kişilik okuma tiyatrosu, 72 kişilik seminer salonu, sergi salonu, çalışma veaktivite odalarından oluşan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından27.07.2006 tarih ve 3 sayıh Kültür Yatırım Belgesi düzenlenen Kültür yatırımı için Hizmetler Sektöründe Komple Yeni Yatıran olarak YatırımTeşvik Belgesi düzenlenmesini talep etmiştir.Firmanın söz konusu talebi, müracaat ettiği tarihte yürürlükte bulunan 28.08.2006 tarih ve 2006/10921 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile sözkonusu Katarın uygulanmasına ilişkin 2006/3 sayılı Tebliğ hükümleriçerçevesinde değerlendirilerek firmanın Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan aldığı Kültür Yatırım Belgesine istinaden, hizmetlersektöründen komple yatırım cinsinde olmak üzere 15.01.2007 tarih ve85530 sayılı Yatmm Teşvik Belgesi düzenlenmiştir. Düzenlenen tüm teşvik belgelerinde olduğu gibi, söz konusu belgeye ilişkin bilgilerde Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Teşvik başvurusunda, firma haberleşme adresi olarak Mühürdar Cad.No:60 Kadıköy/İSTANBUL adresi; yatırımın yapılacağı adres olarak ise başvuru ekinde yer alan kira kontratında da belirtildiği üzereCaferağa Mahallesi Misbah Muhayyeş, Damga ve Neşet Ömer SokaklarındaNo : 23-25 Kadıköy -İSTANBUL adresi belirtilmiştir. Söz konusu yatırımkiralık olan bu adreste gerçekleştirilmiştir.

***

SORU 2- Bugün itibariyle ne kadarlık yatırım harcaması gerçekleştirilmiştir?

CEVAP 2-
Yatırım tamamlama ekspertizi yapılmış olup, tamamlama vizesiişlemleri devam etmektedir. İşlemlerin sonuçlandırılmasını müteakipgerçekleştirilen toplam yatırım harcama tutarı aynca bildirilecektir.

***

SORU 3- Teşvik Belgesi sahibi firma teşvik belgesi aldığı tarihten onay sonra Taraf Gazetesini yayınlamaya başlamıştır. Teşvik Belgesi bugazetenin yayınlanması için mi verilmiştir?

CEVAP 3- sektöründe komple yeni yatırım cinsinde olmak üzere 15.01.2007 tarih ve 85530 sayılı Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenmiştir.Belirtilen firma gazete basım faaliyetleri için de ayrıca teşvik belgesi alması mümkün olmasına rağmen, bu konuda HazineMüsteşarlığından herhangi bir teşvik belgesi talebinde bulunmamıştır.***

SORU 4- Teşvik Belgesinde sadece bina inşaatı yer almıştır, bubinaların yarımda makine ve teçhizat yatınım da öngörülmekte midir?Öngörülmekte ise teşvik belgesinde niçin yer almamıştır?

CEVAP 4-Teşvik belgesinde yatırım süre sonu 10.01.2010 olup, firmaFirmanın bu yatırım için onaylanan 2.793.543 TL tutarındakiyerli makine teçhizat listesindeki makine ve teçhizatın1.793.543TL.tutarındaki kısmı için Katma Değer Vergisinden muafiyet öngörülmüştür. Ancak yatırım mahallinde yapılan ekspertiz neticesindefirmanın makine teçhizat listesindeki makine ve teçhizatın büyükYatırım kiralık binada gerçekleştirileceğinden söz konusuteşvik belgesinde bina-inşaat harcamaları yer almamış, binaya ilişkintadilat harcamaları diğer harcamalar kaleminde değerlendirilmiştir. Yatırım Teşvik Belgesinde toplam yatırım tutan 3.653.543TL olaraköngörülmüş olup, bunun 2.793.543 TL.'sı yerli makine teçhizat tutarı, 860.000TL.'sı diğer harcamalar tutandır.

Firma talebi müracaat ettiği tarihte yürürlükte bulunan28.08.2006 tarih ve 2006/10921 sayılı Bakanlar Kurulu Karan ile sözkonusu Kararın uygulanmasına ilişkin 2006/3 sayılı Tebliğ hükümleri çerçevesinde değerlendirilerek firmanın Kültür ve TurizmBakanlığı'ndan aldığı Kültür Yatırım Belgesine istinaden, hizmetler

***

SORU 5- Taraf Gazetesini yayınlayan firma ne kadarlık destekten (KDV, Gümrük Vergisi, Sigorta Primi desteği vb.) yararlanmıştır?

CEVAP 5- bölümünü KDV ödeyerek temin ettiği, KDV istisnası uygulanarak satın aldığı makine ve teçhizatın matrahının ise 397.480.-TL. olduğu anlaşılmıştır. Bunlara tekabül eden KDV istisnası tutan ise 71.546.-TL.dır. Dolayısıyla firmanın yararlandığı teşvik tutan da sadece bu miktardan ibarettir.

***

SORU 6- Yatırım ne zaman tamamlanarak işletmeye açılacaktır.

CEVAP 6- 23.02.2010 tarihinde tamamlama ekspertizi ve vizesi talebinde bulunmuştur. Bunun üzerine Hazine Müsteşarlığı uzmanlarınca yatırım yerinde tamamlama ekspertizi yapılmıştır. Yatırım Teşvik Belgesinde yatarının tamamlanmasını müteakip Kültür Girişimi Belgesinin tevsik edilmesi şartı da yer almakta olduğundan, firmanın işletmeye geçtiğinin anlaşılabilmesi için Kültür Ve Turizm Bakanlığından alınacak Kültür Girişimi Belgesinin tevsiki gerekmektedir. Bu nedenle Kültür Ve Turizm Bakanlığı'ndan görüş istenilmiş olup, gelecek görüşe göre işlem tesis edilecektir.

***

Hükümetimiz basını teşvik ediyor ne duruyorsunuz?

120 kişilik okuma bölümleri, 48 kişilik okuma tiyatrosu, 72 kişilik seminer salonu, sergi salonu, çalışma veaktivite odaları yapacağını ileri sürerek YatırımTeşvik Belgesi düzenlenmesini isteyen ve
teşvik alan Taraf Gazetesi...

Gazete taraf ...Abi...

O almayacakta ...

 
Toplam blog
: 334
: 456
Kayıt tarihi
: 26.07.07
 
 

Yaşama değer veren bakış açısıyla biraz antika sayılabilecek düşüncelere sahip bir insanım. Geçmişte..