Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '12

 
Kategori
Siyaset
 

The Cemaat mi, R.Tayyip Erdoğan mı, güç savaşını kim kazanacak?

The Cemaat mi, R.Tayyip Erdoğan mı, güç savaşını kim kazanacak?
 

Aslında bu soru şöyle de sorulabilir; Devletin tepesindeki iktidar ve güç kavgasını hangisi kazanacak? 

Kafa kadroları Nakşi, uygulama kadroları Gülenist olan iktidarın içinde siyasi bir derbi maç oynanıyor, kıyasıya bir güç savaşı var.

Evet, The Cemaat bir sivil toplum kuruluşu görüntüsünde ama legal bir hükümetin kadroları içine yerleşmiş bir kuruluş, aksi söylenebilir mi?

Devletin tepesinde yaşanan ve MİT krizi ile ayyuka çıkan bu çekişme aslında yeni değil. Son şike operasyonlarında ve yeni şike kanunu konusunda da patlak vermişti.

Ak Parti, birçok farklı eğilimden insanı bünyesinde barındırıyor ancak cemaat gerek devlet içi kadrolaşma gerekse devlet destekli özel sektör işlerinde pastanın hep büyüğünü alan kesim.

Askeri vesayet rejimi karşısında Ak Parti’ye destek veren cemaat şimdi ‘hükümete devleti yanlış yönetiyorsun’ demeye başladı. Öncelerde asker Ak Parti’ye ayar veriyordu, şimdi cemaat.

Cemaat aslen milliyetçidir de, zamanında darbeleri de alkışlamıştır, PKK/KCK konusunda güvenlikçi bir bakış açısı var, müzakere yapılmasından yana değil çünkü Güneydoğu’da İslami Kürt yapılanması için büyük yatırımlar yaptılar.

Bunun yanı sıra cemaat, hükümetin İran ve Suriye politikasında ABD çizgisinden uzaklaşmasını da istemiyor, İsrail ile ilişkilerin gerginleşmesinden yana da değil, zira arkada sevgili Sam amcaları var.

Ak Parti tarafında ise cemaatin vesayetinden rahatsız olanlar söz konusu. Nakşilerin pasifize edildiğini düşünen cemaat karşıtı bu kesim, cemaatin kadrolaşma hırsına ve başka kimseye olanak vermemelerine tepkililer.

ABD ve İsrail’e şiddetle karşı çıkan, cemaate tepkili bu kesim ile cemaat arasında Mavi Marmara olayında da çekişmeler yaşanmıştı.

Cemaat, kurulduğu günden bu yana AK Parti’ye destek verdi ancak şimdilerde devletin tepesinde kavga halindeler, çünkü pasta büyüdü, iktidar ve güç hırsı her iki tarafı da kasıp kavurmaya başladı. R. Tayyip Erdoğan’ın 2014 de devlet başkanlığına oynaması da bardağı taşıran son damla oldu.

Taraflar köprüleri çoktan atmış durumda ama ne taraflar ne de medya açık ve net bu bir “R. Tayyip Erdoğan - The Cemaat çekişmesidir” diyemiyor.  

Bence bu çekişme ve devletin tepesindeki kavga vahim bir boyutta. Asker - Ak Parti arasındaki eski güç kavgasından daha vahim bir süreç yaşanıyor.

Bu kavganın kazananı kim olacak ya da olacak mı kestirmek zor ancak sonucunda bir çöküş yaşanacağı kesin ve içeride de dışarıda da birileri bu çöküş sonrası kurulacak yeni düzene oynuyor.

Bu bağlamda; bunca patırtı gürültü, yeni bir iktidar ve güç kavgasına işaret ediyor, kazananın yine tepemize bineceği, kaybedenin ise yine Türkiye insanı olacağı bir kavga bu.


 

 
Toplam blog
: 476
: 2331
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

Çok eskidendi ..