Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mayıs '07

 
Kategori
Müzik
 

The Doors...

The Doors...
 

1965`de başlayan ve 1971`de Jim Morrison`ın ölümüyle bir bakıma sona eren, etkileyici ve şiirsel şarkı sözleriyle dikkat eçeken, çoğu zaman doğaçlama ancak iyi düzenlenmiş müziğiyle öne çıkmış, bir kuşağın en önemli gruplarından biri...

Vokalist ve aynı zamanda şarkı sözlerinin de yazarı Jim Morrison`ın seksi ve hippi görünümü, cazibesi ve sahne performansı da akla gelen ilk konulardan biri.
"Break on Through (to the Other Side), ", "L.A. Woman, " "The End, " "The Crystal Ship", "Light My Fire" genelde en iyi bilinen ve birer klasik haline gelmiş parçaları. Özellikle yaklaşık 12 dakikalık "The End" grubun en sarsıcı parçalarından biri olarak kabul edilmekte. Ayrıca "Light My Fire" için, grubun güzel fakat en süskse yapmış parçasıdır demek de yanlış olmaz.

Jim Morrison'un ölümüne kadarki The Doors biyogarfisini "Sonsuzun Kapılarındaki Şair: Jim Morrison" adlı denememde anlatmıştım. (http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=40761)

Jim Morrison’un 27 yaşında Paris'te ölümü, The Doors'u bir dönüm noktasına taşımıştır. Ya Morrison olmadan devam edeceklerdir ya da bu efsanevi grup sona erecektir.

Sonunda şarkıların da çuğunu yazan, liderliğiyle dikkat eçeken, klavye-bas'ta Ray Manzelek, gitarda Robby Kriege, davulda John Densmore, "üç kapı" olarak devam ederler.

Böylece The Doors, Morrison'sız üç albüme daha imza atar: "Other Voices", "Full Circle" ve "An American Prayer".

Other Voices (Öteki Sesler) Jim’in ölümünden bir yıl sonra çıkar. Albümün siyah beyaz kapaığında grubun üç üyesinin umutlu olmaya çalışırcasına baktıkları bir fotoğraf vardır. Albümdeki "In The Eye Of The Sun" (Güneşin Gözünde) ve Ships With Sails (Gemilerle Seyahat) ön plana çıkar.

1972'de Elektra'nın çıkardığı "Weird Scenes Inside The Goldmine" önemlidir. Grup, albümün kapağına Jim'in suluboya bir resmini koyarak, Jim'i unutmadıklarını göstermiştir. Albüm üç ayrı yüzden oluşur. Albümde grubun Jim'le beraber yaptıkları şarkılar, canlı yorumlar yer almaktadır.

1972 yılında grup Full Circle isimli bir albüm yayımlar. Bu albümde vokalleri Ray ve Robby paylaşırlar.
Jim’den sonraki dönemdeki tek The Doors hiti olan "The Mosquito" bu albümde yer alır. Sürrealist bir kapa sahio olan albümdeki parçaların çoğu Manzerek ve Krieger imzalıdır.

1973'tren çıkan The Best of The Doors, iki bölümden oluşur. İlk bölümde Who Do You Love, Soul Kitchen, Hello-I Love You, People Ara Strange, Riders On The Storm yer alırken, ikinci bölümde Touch Me, Love Here Madly, Love Me Tow Times, Take It As It Comes, Moonlight Drive, Light My Fire bulunur.

Özellikle Riders On The Storm, Jim'in sesindeki dinginlik ve hırçınlık, hava durumu efektleriyle hemen etkiler.

Kapılar tamamen kapanmadan önce Jim’in son yaşgünü olan yirmi yedinci yaşgününde kaydettiği şiirlerinden oluşan bir albüm yapılır. 1979 tarihli albüm, Jim’in okuduğu şiirlerinin üzerine Doors’un müzik yapmasıyla oluşturulmuştur. İlk resmi ayrım da burada yapılmış ve albüm ismi Jim Morrison and The Doors / An American Prayer olmuştur.
The Doors, Jim Morrison olmadan ancak sekiz yıl sürer ve sonunda kapılarını kapatır.

Ardından o kadar çok canlı, toplama ya da hit albüm çıkmıştır ki, buraya yazsak sığmaz! Kıyıda köşede kalmış pek çok kayıt piyasada dolaşmaya başlar. Bu kayıtlar hâlâ The Doors hayranları tarafından rağbet görüyor. Grup 1997 yılında bir kutu seti piyasaya çıkarır. Dört CD’den ve bir kitapçıktan oluşan bu sette pek çok demo ve canlı performans yer alır. Ancak bu setten sonrada eskileri kapsayan bir çok albüm piayasaya çıkar. The Doors'un internet sitesinde yalnızca 2006 yılında yayımlanan 4 albüm gözükmekte...

Bunlar efsanenin sürdüğünü gösteriyor.
Aynı zamanda grup üyeleri The Doors adı altında olmasa da çalışmalarına devam etmiştir. Ray Manzerek çeşitli müzisyenlerle çalışmalar yapar, bir çok albüm doldurur. Hayatını anlattığın bir de kitap yazar. Kendi kurduğu "Robby Kriegger Organization" adlı grupla bir albüm yapar. John Densmore ise Doors’un tarihini anlatan "Riders On The Storm" adlı bir kitap yazar ve bu kitaptan bazı kısımları sahnede tek kişilik oyun olarak sergiler...

Ray ve Jim belki iyi bir film çekememişlerdir ama hiçö kuşkusuz rock tarihindeki en güzel yerlerden birinde onların filmi oynamaktadır!

Daha geniş bilgi için:http://www.thedoors.com/home
 
Toplam blog
: 353
: 3712
Kayıt tarihi
: 28.02.07
 
 

"29 Temmuz 1980’de İstanbul’da doğdu. Celal Bayar Üniversitesi, İşletme mezunu. Şiir, deneme, öykü, ..