- Kategori
- Sağlıklı Yaşam
Tip1 Tip2 ve Gestasyonel Diyabet Neyi İfade Ediyor?

Diyabetin sınıflandırılmasında dört klinik tip yer almaktadır. İlk üçü Tip1,Tp2 ve gestasyonel diyabet diğeri ise spesik türleridir. Bu üç klinik diyabet tipinin ne anlama geldiğine ve farklılıklarına biraz göz atalım.
TİP1 DİYABET
Genellikle 30 yaşından önce başlayan ama sıklıkla okul öncesi (6 yaş civarı), puberte (13 yaş civarı) ve geç adolesan dönemde (20 yaş civarı) pik yapan bir diyabet tipidir.
Bu tip hastalarda mutlak insülin eksikliği vardır ve hastaların sağlıklı yaşayabilmeleri için insülin tedavisi kaçınılmazdır.
Hiperglisemiye ilişkin ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, kilo kaybı, açlık hissi gibi belirtiler aniden ortaya çıkmaktadır. (Hiperglisemi diyabetin akut komplikasyonları içerisinde yer almaktadır.)
TİP2 DİYABET
Çoğunlukla 30 yaş sonrasında ortaya çıkmaktadır fakat son 10-15 yılda obezitenin artışı sonucunda çocukluk ve adolesan dönemde ortaya çıkan tip2 diyabet vakaları da artmaktadır.
Güçlü bir genetik yatkınlıkları mevcuttur ve başlangıçları sinsidir. Tanı koyulmadan seneler öncesinden belirti göstermeden başlayabilir.
Tip2 diyabet hastaları genellikle obez veya kiloludurlar.
GESTASYONEL DİYABET
Gebelik diyabeti olarak da bilinir. Oluşumunda gebeliğe bağlı insülin direnci ve genetik yaktınlık rol oynamaktadır.
Gebelikle beraber ortaya çıkar ve sıklıkla doğumla beraber düzelir fakat sonraki gebelikler de tekrarlar.
İleriki dönemde tip2 diyabet için risk faktörü taşımaktadır.
Ve son olarak unutulmamalıdır ki;
''GENLER SİLAHI DOLDURUR. YAŞAM TARZI TETİĞİ ÇEKER.'' Dr. Elliot Joslin
(http://www.temd.org.tr/files/DIYABET2017_web.pdf)