Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Aralık '17

 
Kategori
Tiyatro
 

Tiyatro Aralıkları...

Tiyatro Aralıkları...
 

Sadece fotoğraflarından ve katılımcı ekiplerin duygu ve düşüncelerini belirttikleri yazılarından takip edebildiğim “Metristepe Tiyatro Festivali” Türkiye’nin en önemli tiyatro buluşmalarından birisi olmaya aday. Nitelik ve nicelik dengesinin başarıyla kurulduğu bir oyun seçim yapılmış. Gerek tanıtım ve gerekse seyirciye ulaşma adına tam bir profesyonellik gösteren bu festival için öncelikle Metristepe Belediye Başkanı Fatih Bakıcı ve ekibi kutluyorum. Tam 23 oyun tiyatroseverlerle buluşma fırsatı yakaladı. Kuşkusuz ilçenin yapısı ve nüfusuna göre ciddi bir başarı. 4 Kasım’dan 26 Kasım’a kadar süren bir tiyatro yolculuğu…

Festivalin koordinatörü Mehmet Tamer Uyar’ı da ayrıca tebrik ediyorum. Organizasyon yeteneği, iletişim gücü ve sanatsal birikimiyle bu işlerin hakkını veren önemli bir isim.

Ülkedeki tüm yerel yönetimlere örnek olması gereken bir festivale imza atılmış. İşlerimden dolayı bu yıl çok isteyipte katılamadığım festivale önümüzdeki sene kesinlikle katılmayı düşünüyorum.

Tiyatro Gazetesi

Tiyatro Gazetesi Aralık ayı itibariyle tam 81.nci sayıya ulaştı. Türkiye’nin en önemli tiyatro yayını haline geldi. Temsilcilikler ve dağıtım ağıyla ülkenin neredeyse büyük bir bölümüne ulaşıyor. Yayıncısından temsilcisine, editöründen muhabirine, yazarından okuyucusuna kadar emek veren herkesi kutluyorum. Ekonomik koşulların zorlamasına rağmen her ay seyircisi ile ulaşabilmeyi başaran gazeteye reklam vererek yaşamasını sağlayanlara teşekkür ediyorum. Bu yayınların yaşaması için reklamlar çok önemli. Amatöründen profesyoneline, tüm tiyatroları her zaman yanlarında olan gazetelerine sahip çıkmaya çağırıyorum. Herkes kendi bütçesine göre gazeteye ilan ve reklam vermelidir. Ayrıca tiyatrolar, kendi ekipleri ve öğrencilerini gazeteyle buluşturmalılar.

Kendi alanında neler olduğunu okuyup öğrenmeden tiyatro ile uğraşmak olmaz. Sadece kendi oyununa ve yaptıklarına gömülenlerden olmayın! “Ülkenizde neler var, kim nerede, hangi şartlarda nasıl çalışmalar yapıyor, hangi farklı örnekler sergilenmiş, sorunlar ortak mı?” gibi birçok şeyi de öğrenmiş olursunuz.

Gazeteyi yaşatmak hepimizin elinde. Yaşam kaynağımıza sahip çıkalım! Onu kurutursak bizler de yok olmaya mahkûm oluruz…

            Kültürel Zihniyet?

Anadolu da tiyatro yapılmadığını zanneden, sanatın sadece İstanbul surları içerisinde icra edildiği yanılgısına düşen, hakim kültür entelijansiyasının tipik bir örneği eleştirmenimiz buyurmuşlar ki: Tiyatrolar artık pera’da toplanmalıymış. Tiyatrolar çok uzak yerlerde sahne açtıkları için izlemeye gidemiyormuş. Bu kültürel grup o kadar ilginç ki, ya herkesi kendi sınıfsal konumlarında sanıyorlar; ya da kendi beğeni ve istekleri dışında bir tiyatro dünyasının olamayacağını düşünüyorlar.

Aynı eleştirmen, İstanbul içindeki özel tiyatrolar sanki keyiften başka yerleri tercih etmişler gibi bir yorum ortaya atmış. Ekonomik nedenler, değişen sosyal ve kültürel koşullar analiz edilmeden yapılan bir değerlendirme, nostaljik bir küçük burjuva çığlığından başka bir şey olmaz.

İKSV İstanbul Tiyatro Festivali'nin geçmişten günümüze bir dökümünü anlattığı kitap hazırlamış. Etiket fiyatı 90 TL. Merak ediyorum: Siz herkesin kolej mezunu, aristokrat, evinde şamdanlarla yaşayan insanlardan oluştuğunu mu düşünüyorsunuz? Onun için hayatınız boyunca, maalesef dar bir çevre etrafında dönüp durursunuz.

 

            Serkan Fırtına

            Serkanfirtina35@gmail.com

 
Toplam blog
: 43
: 516
Kayıt tarihi
: 25.10.14
 
 

1981 İzmir doğumlu. Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü'n..