- Kategori
- Ev / Bahçe
Tohum Ekmenin ve Fide Dikmenin Püf Noktaları
Her ne zaman tohum ekmeye niyetlenirseniz ya da tohum aşamasını pas geçerek direkt fide ekmek isterseniz, dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var...
Şöyle ki:
* Saksılarınızın altına, eğer yoksa, bir çivi ya da benzer bir cisimle 3-4 delik açın.
* Saksının tabanını çakıl taşlarıyla, 2 parmak yükseklikte doldurun.
* Toprağı elinizle öyle bir dağıtın ki, içerisinde herhangi bir büyük taş kalmasın. Toprakta kuruyup topaklaşmalar olmuşsa ellerinizle parçalayın.
* Ayrı bir yerde 4 birim toprağa, 1 birim torf ve 1 birim gübreyi kararak bir karışım hazırlayın.
* Saksınıza dökün ve elinizle düzleyin.
* Tohumları parmaklarınızla, cinsine göre ve uygun aralıklarla serpin. Tohumların tane tane yayıldığına emin olun.
* Kenarda mümkünse ellerinizle kuru ve ince bir toprak hazırlayın. Bu kapatma toprağını parmaklarınızla ufalayarak saksının tüm yüzeyine dağıtın. Ardından, ellerinizle hafifçe bastırarak toprağı düzleştirin.
* Basınçsız suyla can suyunu verin.
* Mevsim baharsa 2 günde bir, yaz ise her gün ya sabah ya da akşam saatlerinde sulayın.
* Gün içerisindeki saatler, su taneciklerinin yapraklar üzerinde mercek etkisi yaratması sebebiyle tavsiye edilmez.
* Ektikleriniz eğer büyük köklerse ve yer probleminiz varsa, hepsini bir arada ekebilirsiniz.
Fide dikmek için izlemeniz gereken yol ise şöyle:
* Eğer fideyi dikili bulunduğu topraktan çıkaracaksanız, kökünden en az 1.5 santim pay bırakarak her tarafını el küreğiyle kazarak çıkarın.
* Sakın bitkiyi tutup çekmeyin.
* Aktaracağınız küçük fidelerin 2 katı genişliğinde ve derinliğinde delikler kazın.
* Çimlenmiş küçük fideleri bu deliklere özenle yerleştirin.
* Yerleştirme işlemi tamamlandıktan sonra, fideyi kendi köküyle gelen toprağa değil, etrafına yeni serptiğiniz toprağa iyice bastırın.
* Eğer fideyi kendi toprağına bastırırsanız, toprakla birleşmiş kılcal köklerin zarar görmesine ve büyümenin durmasına neden olursunuz.
* Son olarak da can suyunu vermeyi sakın unutmayın.