Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ekim '07

 
Kategori
Güncel
 

Tokalaşmanında bir adabı var

Tokalaşmanında bir adabı var
 

“Ne yakışıklıdır o, ne seksi

Kadınları baştan çıkarır bir bakışıyla”

Bildiniz değil mi? Ünlü aktör Kevin Costner’dan bahsediyorum. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Cumhuriyet Bayramı resepsiyonunda ki en özel ve değerli konuğu. Kalkıp ta Amerika’dan gelmiş, vereceği konser öncesi Cumhurbaşkanını ziyaret etmek istemiş ne kadar ince bir davranış sergilemiş. Sanki barış elçisi gibi ama vurdumduymaz tavırlarla adeta, başkan Bush.

Video görüntülerini birkaç kez izledim ve de çok rahatsız oldum. Kim olursa olsun bulunduğu ülkenin en üst yöneticisinin karşısında elleri cepte ukala tavırlarla konuşması hiç kimse tarafından hoş karşılanmasa gerek. Sanki mecburiyetten gelmiş gibi bir tavır sergilemesi ve ülke liderlerinin bu tarz davranışı asker arkadaşıymış gibi doğal karşılaması. Ha birde sanırım yanındaki koruması olacak, Cumhurbaşkanıyla tokalaşırken yapışık vaziyette Kevin’i korumaya çalışması ve emir subayı tarafından ileriye gitmesi için uyarılması, çok dikkatimi çekti. Ne bu ya, kimsin sen? Aslında oradaki herkes rollerini çok güzel oynadılar ama bu kadarına da pes doğrusu. Birde sol el cepte tokalaşmak ne ifade ediyor diye de şöyle bir beden dili üzerine araştırma yaptım ki buda beni çok şaşırttı.

İnsanların kendilerine en çok temas ettikleri ve gerginliklerini hafiflettikleri yüzlerce davranış incelendiğinde en çok aşağıda sıralanan yedi jestin tekrarlandığı görülmüştür.

1- Çeneye yaslanmak
2- Saçı okşamak
3- Yanağa yaslanmak
4- Ağza temas etmek
5- Şakağa yaslanmak
6- Elleri cebe sokmak
7- Kollarla bedene sarılmak

İnsanın kendi bedenine temas ederek iç gerginliğini hafifletmeyi amaçlayan bu jestler hem kadınlar, hem de erkekler tarafından yapılır. Ancak saçları okşamak ve kolları bedene dolamak daha çok kadınlara, şakağa yaslanmak ve elleri cebe sokmak daha çok erkeklere özgü jestlermiş.

Demek ki aktörümüzün üzerinde büyük bir görev var. Bu birinci görüş. Yakışıklı bir film artisti karizmayı çizdirmemesi için fotojenik davranması gerektiği için böyle tokalaşmışta olabilir. Buda ikinci görüşüm. Sonuncusu ise; Türkiye’nin önemini ne kadar bildiği şüpheli bir durum olduğu kadar bizleri önemsememiş olmasından dolayı da böyle bir davranış sergilemesi de mevcut. Kim ne derse desin benim gözümde sıfır. Ne demiş atalarımız “Cahillik gitse bile eşeklik baki kalır”. O kadar kültüre, o kadar insan ilişkilerine karşılık yine de hoş görüyle bakılmayacak bir davranış. Özellikle Cumhurbaşkanı ve başbakanla bu tarz bir tokalaşma sergilemiş. Görüntülere tekrar tekrar baktım Genel Kurmay Başkanıyla gayet ciddi bir şekilde tokalaşmış. Sizce de bir anormallik yok mu? Artık ülkemin insanlarını anlayamaz oldum. Dünya’ya reklam için bu kadar basit bir duruma düşmek niye? Evet soruyorum size, niye?

Resim: milliyet.com.tr
 
Toplam blog
: 82
: 1963
Kayıt tarihi
: 13.10.06
 
 

Müzik ve amatör fotoğrafçılıkla ilgileniyorum. Yazma isteği içimde vardı. Mutlaka bir gün düşünce..