Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Nisan '13

 
Kategori
Türk Mutfağı
 

Tokat'ta en çok sevilen 10 yöresel yemek

Tokat’ta yaşayan bir yazar olarak Tokatlıların vazgeçemediği ve  Tüm ülkemizde insanların da tatması gereken 10 yiyeceğini sizinle paylaşayım dedim.

1.Tokat Kebabı

Sebzeli Tokat Kebabı  sebze  ve meyvesi bol Tokat’ta  hayvancılığın da gelişmesi ile kuzu etinin  sebzeler ile kaynaşması sonucu yapılan bir kebaptır ve yakın zamanda  komşu ile Sivas ile bu kebap konusunda polemik yaşamıştır. Tokat kebabı  Tokat’a gelen ve yemeden gitmeyenlerin tekrar geldiğinde yeniden yemek istediği  kebaptır ve  bir yazar “ 40 odalı evin varmış  ama bir Tokat Kebabı yememişsin “ diyerek Tokat Kebabı yemeyenleri hicvetmiştir.

2.Tokat Çemeni

Çemen bitkisinin ununun, baharatlar ile bir araya gelerek yoğrulması ile  oluşan ve yemeklere konulan , kahvaltılarda  yenilen ve kıyma ile karıştırılarak bez torbalarda kurutularak  kendine has  sucuğu yapılan ve  yumurta ile de kahvaltılarda menemeni yapılan bir yiyeceğidir.

3.Zile Pekmezi

Zile ilçesinde yapılan ve  kendine haz üretimi ile beyaz  renkli bir yiyecektir ve “Tokat viagrası” diye de anılmaktadır. Bol  vitamin deposu olmasından dolayı da      damağına düşkün insanlar tarafından kullanılır.

4. Niksar Cevizi ve Cevizli Çöreği

Niksar cevizi ülke genelinde ün yapmış ve yüksek vitamin ihtiva eder. Niksar cevizinden yapılan özel Tokat çörekleri  Tokat ve ilçelerinde özel yapılır ve çay ile yenir. Niksar’ın cevizli çörekleri o kadar  ünlüdür ki, Orhan Pamuk  “Kar “romanında da bu cevizler ve çöreklerinden bahsetmiştir.

5. Tokat gözlemesi (Çökeliklisi)

Odun kömüründe yanan saç üzerinde  yapılan ve arasına Tokat çökeliklisi konan gözlemeler  o kadar güzeldir ki festivallerde  özel günlerde  halka bunlardan yapılarak ikram edilir ve peynirli  gözlemelere göre daha güzeldir.

6. Tokat Keşkeği

Tokat’ta keşkek yemek güzeldir. Hatta  valiler özel günlerde Tokat’ın meşhur Ali Paşa hamamında keşkekli basın kutlaması yaparak gazetecileri daha güzel haberler yazmaya teşvik ederler. Keşkek  bütün dana etinin hafif ateşte bulgur ile kaynatılarak daha sonra fırına verilmesi ile olur. Pazar ilçesinde akşam hazırlanan keşkek  fırına verilir ve sabah  fırından alınarak  çay eşliğinde  akrabalar ve komşular ile yenir. Tokat’a gelen misafirlere  keşkek ikramı yaygındır.

7. Tokat Batı

Tokat’ta kadınlar altın günlerinde  bat yaparak yerler. Bat bulgurun ıslatılarak  tokat baklası ile  salça ile bol su ile yoğrularak bunların tokat sarma yaprağına sarılarak yenmesi ile olur. “Bat mı yedin de  güzelleştin?” esprisi Pazar ilçesinde yaygındır.

8.Tokat Kuşburnusu

Kuşburnu bol c vitamini içerir. Gül gibi bir bitkinin kurduktan sonra soğanı kaynatılarak sonradan sıkılıp şırasının salça gibi kaynatılması bunun da kahvaltılarda ekmek üzerine sürülmesi ile  yenir. Bol c vitamini içerir. Ülkemizde bunun genelde çayı içilir ama Tokat’a  ekmek üzerine sürülerek kahvaltılarda yenilir. Türkiye’nin ilk kadın Başbakanı Tansu Çiller güzellik sırrını soranlara “Kuşburnu çayı içtiğini” söylemişti.

9. Tokat Bağ Yaprağı

Eskilerde “ Kazova’nın üzümü, Artova’nın tahılı, Erbaa’nın tütünü” diye özetlenen Tokat tarımında Kazova’nın üzüm bağlarından  bağ yapraklarının kaynatılarak  tuzla  beraber saklanması ve dolma yapımında kullanılması  Tokat sarma yaprağının lezzetliliği  ün salmıştır.

10.Tokat Pağacı

İçine Tokat cevizi konarak sert hamurdan  fırında kızartılarak  ekmekten biraz daha sert olarak üzerine  bal, yağ sürülerek yenir. Tokat köylerinde bunlar kahvaltıların vazgeçilmezdir. Tokat dışında yaşayanlar bu güzel yemeklerin hasreti ile yaşar çok zaman  

Turan Yalçın-Tokat

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..