Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Temmuz '08

 
Kategori
Siyaset
 

Travmatik demece cevap

Travmatik demece cevap
 

Bir partinin başkan yardımcısı 'Atatürk devrimleri travma yarattı. Bir gece önceki okuma yazma oranı sıfıra düştü' derken Atatürk öncesi travma yaşayan ve tüm yurt düzeyinde %5 lerde olan okuma yazma oranı hangi topluma aitti?

Tarih bilincini yanlı olarak alt benliğinde saklayarak uygun ortam bulunduğu veye zorla yaratıldığı için mi alenen ifade etmektedirler. O dönemdeki bu ufak yüzde de zaten yabancı dil bilmelerinden dolayı latin alfabesine yabancı olmayan guruptu...
Atatürk'ün devrimler öncesinde yaptığı yurt gezilerinde askerden kaçmak için medreselere devam eden medreseliler konusunda da söylemleri açıktır ve medreseye yardım isteyen bir imama tavrı da nettir. Sonuçta okuryazar oldukları şüphe götüren bu medreselilerin savunucuları, olmayan bir okuryazarlıktan sözetmekle zaten kendileri ile çatışmaktadırlar.

Aslında , bir gecede olduğu söylenen bu olaylar dizisine bakıldığında başta da belirttiğim gibi tarih bilgisinden yoksun bu kişiler 1 kasım 1928' deki Harf Devrimine gelene kadar katedilen ve bu alanda muassır medeniyetler çerçevesinde zorunlu olarak yapılan değişikliklerden de bihaberdirler. Bu uzun meşakkatli ve aydınlanma yolunda kronolojik olarak 1920 lerde başlyan padişah egemenliğinin Meclise devredilmesiyle başlayan , An ayasa ile devam eden 29 Ekim 1923'de Cumhuriyeti ilanı ile pekişen, 3 Mart 1924 de Hilafetin ve medreselerin kaldırılması, Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nun yürülüğe girmesi , 1925 'de tekke ve zaviyelerin kapanması, Medeni kanuun kabulü , 1926 yılında okullarda öğretim ve eğitimin parasız olmasıyla, 1927 de okullarda Arapça Farsça ve Osmanlıca öğretime son verilmesinden sonra 1927 yılında Millet Mekteplerinin açılması sonrası 1 Kasım 1928 de Harf devrimi yapılmıştır.

Görüldüğü üzere söylendiği gibi bir gecede olmayıp uzun ve meşakkatli ancak dikkatli bir devrim süreci yaşanmıştır. Travma yaratıldığı söylenen halk ise o dönemde şıhların, hacının, hocanın elinde birer oyuncak olmaktan öteye gidememiş okur yazar olmayan, sosyal haklarını bilmeyen kitle iken; batı medeniyeti ölçüleri içersinde okuryazar olmanın getirilerini herhalde birilerinden daha iyi algılayabilir...

 
Toplam blog
: 11
: 762
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

1962 Ankara doğumluyum. Beyin cerrahi uzmanı olarak görev yapmaktayım. Sporun tenis ,yüzme, snowbo..