Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mart '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

TRT özel kanalların spor, sinema, belgesel saatlerini duyurmalıdır

TRT özel kanalların spor, sinema, belgesel saatlerini duyurmalıdır
 

TRT’ nin bir kamu kurumu olması, radyo ve televizyonlarını diğerlerinden farklı bir yere koyuyor. Futbolda 2006 Dünya kupası ülkemizde ilk kez TRT dışında bir kanal tarafından yayınlanınca ülke olarak kupanın ne kadar dışında kaldığımızı farkettik. Dünya Kupasının yayın haklarını kamu görevi yapmak adına TRT almalıydı. Almayı başaramayınca yayın hakkını alan kanalın hakkını verip, hangi maçın ne zaman yayınlanacağı bilgisini vermeliydi. O günlerde aynı anda iki maç olduğunda hangisinin canlı yayınlanacağını öğrenmemiz hiç de kolay olmuyordu.

TRT kamu yayıncılığının gereği olarak, kendini diğer kanallardan bağımsız, onlarla rekabete girmeyen bir konumda görmelidir. Özel kanallardaki maçların, filmlerin, belgesellerin saatlerini kanalın adıyla vermekten çekinmemelidir.

Haberlerde, spor programlarında maçların günlerini ve saatlerini verirken nasıl maçların Radyo 1’ de yayınlanacağı bilgisini veriyorsa, Lig TV’ de, ATV’ de, Star’ da, Show TV’ de, Kanal D’ de, D Spor’ da, Eurosport’ ta yayınlanacağını da vermelidir. Maçın o kanalda yayınlanacağı bilgisinin haber değeri vardır ve o haberi TRT’ nin gizlemeye hakkı yoktur. Hatta bu konuda kısa programlar bile yapabilir: “ Bugün televizyonlardaki canlı spor yayınları ” adında bir programda o gün TRT ve özel kanallarda canlı yayınlanacak bütün spor programlarını verebilir.

Sinema programlarında yalnızca sinemalarda oynayan filmleri değil, o hafta TRT ve diğer kanallardaki sinema filmleriyle ilgili bilgiler verilebilir. Sinema filmleriyle ilgili program reklam sayılmaz. Filmin yayınlanacağı kanalı, yayın saatini vermeli, fragmanı yayınlanmalıdır. Ancak kanallar filmi son anda değiştirir veya zamanında başlatmazsa bunu da eleştirmelidir.

National Geographic, Discovery Channel veya diğer belgesel yayınlayan kanallardaki programların TRT' de tanıtımları yapılmalıdır.

TRT, özel kanallardaki programlarla ilgili bu tanıtım programlarını yaparken bu kanallar gerekli bilgi ve görüntü akışını severek sağlayacaklardır.

TRT, özel kanallardaki magazin programları, diziler hakkında bilgi vermesin ama spor, sinema, belgesel programlarından seyircileri haberdar etsin. Bundan TRT’ nin yitireceği hiçbir şey olmaz, böyle yaklaşımlar TRT’ nin saygınlığını artırır.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..