Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Tüp bebek başarı oranları

Tüp bebek başarı oranları
 

tüp bebekte başarı


Tüp bebek ile gebelik oranları nedir?

Yüksek radyasyon etkisi, yenilen hazır ve sağlıksız gıdalar, saç boyası ve benzeri yollarla vücuda alınan ağır kimyasallar gibi sebeplerin artmasıyla birlikte ülkemizde hamile kalma oranı gittikçe düşüyor. Yapılan incelemelere göre 100 kadından 15’inin hamile kalamadığı söyleniyor.

Doğuştan gelen yapısal özellikler ve bir takım fiziksel durumlar da elbette bu oranın içinde yer alıyor. Fakat tüm bunlara rağmen gelişen teknoloji sayesinde çiftlerin bebek sahibi olmasının mümkün hale geldiği de bir gerçek. Tüp bebek teknolojisi sayesinde gebelikihtimali sıfır olan kişilerin bile 3’te birinin gebe kalması sağlanabiliyor.Peki, tüp bebek isteyen anne adaylarının bu konuda başarılı olma durumları nedir?Tüp bebek tedavisinin başarısı dünya genelinde tüm kriterler göz önüne alındığında %40 oranında bir başarı gösterir. Ancak her hastada aynı oran görülmez. Hastanın sağlık durumu, yaşı, kilosu gibi bir çok etken tüp bebek başarı oranında belirleyicidir.Tüp bebek Başarı oranları abartılıyor mu?Özellikle tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olma oranının en fazla %50 olacağına dair yaygın bir inanış vardır. Fakat bu düşünce doğru değildir, çünkü tüp bebeğin oluşabilmesinde başarı oranını belirleyebilmek için anneye ait koşullar oldukça önemli bir yer arz ediyor. Özellikle annenin yaşı bu konuda oldukça belirleyici bir unsurdur. Çünkü yaşa bağlı olarak yumurtalık rezervlerinde değişmeler olmaktadır.

20 ila 30 yaşları arasındaki bir anne adayı için tüp bebek başarı oranı %70’leri bulabilir. Fakat 30 yaşını geçtikten sonra gittikçe azalmaya başlayan yumurtalık rezervleri 40 yaşından sonra normal yolla hamile kalmayı %2 düzeyine düşürecek duruma gelir. Fakat tüp bebekyöntemi ile 40 yaşındaki bir anne adayının hamile kalma oranı %20’lere kadar yükseltilebilmiştir.Anne adayının geçmişi tüp bebek başarı oranını nasıl etkiler?Bunun dışında anneden kaynaklanan faktörlerden birisi de rahimle ilgili bir operasyon geçirmek denebilir. Eğer anne daha önce rahim kanseri ya da kist oluşumuna karşı bir cerrahi müdahale gördüyse, gene yumurta rezervlerin azalmasına bağlı olarak tüp bebektedavisine cevap vermesi yaşı genç olsa dahi düşük oranlarda olabilir. Böyle durumlardatüp bebek başarı oranı %5 ila 10 arasına düşmektedir.Erkek kısırlığında tüp bebek başarı oranı değişir mi?Genellikle erkeğe bağlı kısırlık durumlarında tüp bebek tedavisine başvurulsa da bebek oluşumunda erkeğin başarıya ya da başarısızlığa etkisi yok denecek kadar azdır. Erkeğin yaşı ya da diğer faktörler durumu çok fazla etkilememektedir.Tüm bunlara ek olarak son dönemlerde Amerika’da yapılan deneylerde kromozom anomalilerini tarama yöntemi (CCS) adı verilen bir yöntemle yaşı ilerlemiş kadınların da bebek sahibi olması yönünde çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalarda belli bir yaşın üzerindeki kadın hastaların anormal kromozom üretme durumları göz önünde bulundurulmuş ve anormal olmayan kromozomlar seçilerek deneyler yapılmıştır.Bu deneylere göre de normalde ileri yaşlı kadınlarda %33 civarında olan tüp bebek başarı oranı, %61’e kadar artırılabilmiştir. Yani eğer anne adayı 46 kromozomluk bir yumurta üretebiliyorsa gebe kalma ihtimali bu CCS yöntemiyle artırılabilecektir. Ayrıca bu yöntemle hamile kalan annelerin 30 tanesinden yalnızca 6 tanesi 3’üncü aya kadar düşük yapmıştır. Bu da yaklaşık olarak %80 başarılı hamilelik dönemi anlamına geliyor.

Op. Dr. Serdar Koç 

http://www.serdarkoc.net

 
Toplam blog
: 56
: 3026
Kayıt tarihi
: 26.09.13
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Serdar Koç http://www.serdarkoc.net ..