Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Eylül '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Tüp bebek öncesi bunlara dikkat!

Tüp bebek öncesi bunlara dikkat!
 

tüp bebek


Tüp bebek merkezini iyi seçin


Her geçen gün yeni teknoloji ve yöntemlerle desteklenen tüp bebek tedavisi ülkemizde de oldukça ileri bir düzeyde uygulanmaktadır. Ancak tüp bebek tedavisine başlamadan önce anne ve baba adaylarının tedavi görecekleri tüp bebek merkezlerinin özelliklerini iyi incelemeleri önerilmektedir.


Birçok farklı tekniğin uygulandığı tüp bebek tedavisi kişilere özel olarak uygulanmalıdır. Bu uygulamaların doğru seçimi de anne ve baba adaylarının konuyu iyi araştırmalarıyla mümkün olabilmektedir. Tüp bebek tedavisine başlamadan önce, güvenilir bir kurum, alanında deneyimli bir ekip, tedavi merkezinin bebek ölüm oranı ve uygulanan tekniklerin kişilere uygunluğu araştırılmalıdır. Bu değişkenler, tedavinin başarısını doğrudan etkileyen faktörlerdir.


Sabır isteyen ve çoğunlukla da hüsranla sonuçlanabilen uzun tüp bebek süreçleri çoğunlukla bu koşulların uygunsuzluğundan kaynaklanır.


Anneliği ertelemeyin!


Tüp bebek tedavisi için önemli faktörlerden biri de kadının yaşıdır. 35 yaş altı kadınların, aile hastalık geçmişlerinde risk oluşturacak bir durum varsa hamilelik istendiği halde gerçekleşmiyorsa doktora başvurulmalıdır. 35 yaş üstünde ise risk faktörleri artmaktadır. Yumurta sayısını etkileyebilecek ameliyatlar, kemoterapi, hormonal yapı gibi birçok faktör devreye girebilmektedir. 35 yaş üstü kadınların 6 ayda bir doktor kontrolünden geçirilmeleri önerilmektedir.


Ebeveyn adaylarının kısırlık araştırmaları da tüp bebek tedavisine başlamadan önce araştırılan sorunlardandır. Bu araştırma çiftlere aynı zaman diliminde uygulanmalıdır. Erkeğe sperm testleri uygulanırken, kadının yumurtlama periyodu, hormonları incelenir. Kadının tüplerinin açık, rahmin normal olup olmadığı özellikle HSG röntgen yöntemi ile incelenir.


Sigara ve alkolden uzak durun

Tüp bebek öncesi erkek bireylerde son iki ay içerisinde ateşli hastalık geçirilmiş olması önemlidir. Böyle bir durum varsa doktorla paylaşılmalıdır. Ateşli hastalıklar sperm sayısını olumsuz etkileyen faktörlerdendir. Cinsel bölgede oluşan iltihaplanmalar, hastalıklar da doktorla paylaşılmalıdır. Ağır egzersiz yapan erkek bireyler tüp bebek tedavisine başlamadan 3 ay önce sporu bırakmış olmalıdırlar. Sıkı iç çamaşırı giyilmemeli, sigara ve alkol tedaviden 3 ay öncesinden itibaren bırakılmalı ve kullanılan her tür ilaç hakkında doktora bilgi verilmelidir.


Sıcak ortamlarda bulunmayın


Tüp bebek tedavisine başlamadan önceki 3 gün ve tedaviden sonraki 10 gün süresince cinsel ilişkide bulunulmaması şarttır. Sauna, hamam, kaplıca gibi sıcak ortamlar sperm kalitesini düşüreceğinden, tüp bebek öncesi son 3 aydan itibaren bu tür ortamlara gidilmemelidir.


Kadın hastalar ise üreme sistemi ile ilgili geçirdikleri ya da devam eden tüm hastalık ve şikâyetlerini doktorlarıyla paylaşmalıdırlar. Diyetler, özellikle karın bölgesi ile ilgili olan ağır egzersizler, kola, alkol ve sigara tüketimi, hamam, sauna gibi sıcak ortamlar tedavi öncesi son 3 aydan itibaren bırakılmalıdır. Kullanılan ilaçlar hakkında hekimin bilgilendirilmesi de önemlidir.


Tüm bunlar dışında tüp bebek merkezine gidildiğinde, daha önce başarısız olsa da uygulanan tedavi, kullanılan yöntem ve ilaçlar hakkında doktor bilgilendirilmelidir. Tedavi süresince uygulamaların zamanlamasına, doktor önerilerine ve bilgilendirmenin eksiksiz olmasına dikkat edilmelidir. Uzun ve zor bir süreç olsa da tüp bebek tedavisi, hastaların bilinçli olduğu durumlarda oldukça başarılı bir tedavi yöntemidir.


 Prof. Dr. Bülent Tıraş
www.bulenttiras.com

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..