Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ekim '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Tüp Bebek sonrası Gebelik belirtileri

Tüp Bebek sonrası Gebelik belirtileri
 

Tüp bebek sonrası gebelik belirtileri


Tüp bebek tedavisine başvurmuş ve gerekli aşamalardan geçmiş çiftlerin tedavi sonucunda duymak istediği haber tüp bebek tedavisinin başarı ile sonuçlanmış olmasıdır. Tüp bebek sonrası ilk gebelik belirtileri aşağıdaki gibidir

Tüp bebek tedavisi sonrası gebelik belirtileri nelerdir?

Tüp bebek tedavisinden sonra İlk olarak yapılan kan testinde gebeliğin pozitif olarak belirlenmesi gerekir. Bunun için beklenen adet döneminde gecikme yaşanmasına gerek yoktur. Embriyo transferi gerçekleştikten 12 gün sonra yapılan kan testi ile gebelik tespit edilebilir.

Kan testi pozitif çıksa bile değerlerde 1 – 2 gün sonra düşüş yaşanabilir. Bu tür durumlar biyokimyasal gebelik olarak tanımlanır

Gebelik belirtileri arasında ilk olarak göğüslerde hassasiyet, göğüs damarlarında belirginleşme meydana gelir. Göğüslerde oluşan hassasiyet el teması ile giyinirken, soyunurken kendini belli edebilir.

Vajinada akıntı artışı

Nedeni belli olmayan ve bir müddet devam eden baş ağrısı ve halsizlik hissi, gebelik belirtileri içerisindedir

Daha çok sabahları belirginleşen mide bulantısı, mide kişiyi çok rahatsız edecek boyutlarda bulanabilir ve devamında kusma başlayabilir. Genellikle gebeliğin ilk haftası mide bulantısı kendini belli edebilir. Bazı gebe kadınlarda mide bulantısı sadece sabah oluşum gösterirken bazı vakalarda gebelik sonlanana kadar devam edebilir.

Rahim iç bölgesinde tıpkı adet döneminde ortaya çıkan ağrıya benzer sancı da gebelik belirtileri içerisindedir

Kasıklarda ağrı

Özellikle yüz bölgesinde akne

Sık aralıklar ile idrara çıkma isteği ve idrar yaparken acı hissi, gebelik başladığı andan itibaren idrara çıkma isteğinde artış yaşanabilir.

Ruh halinde farklılık, gebelik döneminde değişen hormon düzeyleri nedeni ile gebe kadın duygusal karmaşalık yaşayabilir. Bazen çabuk sinirlenirken bazı durumlarda yersiz bir şekilde ağlayabilir. Ruh halindeki değişimler gebelik belirtileri içerisinde belirgin olanlardandır.

Kabızlık, tüp bebek tedavisinden sonra oluşan gebelik, anne adayının vücut yapısında değişikliklere neden olan ve yeni bir vücut oluşumu olarak kabul edilmektedir. Bu tür farklılıklar arasında kabızlıkta ön plana çıkmaktadır. Gebelik hormonlarının etkisi, değişen beslenme alışkanlığı ve bazı ilaçları kullanmak zorunda olmak kabızlığa neden olabilmektedir. Gebelikte artış gösteren progesteron hormonu düz kas sistemi üzerinde rahatlayıcı bir etki sağlamaktadır. Dolayısıyla bağırsaklarda, idrar yollarında ve safra kesesinde gevşeme yaşanabilir. Anne adayının kullanmış olduğu bir takım vitamin ve demir ilaçları da kabızlığa yol açabilir.

Kabızlıktan korunmak için; gebe kadınların bol miktarda su tüketmesi gerekir. Su insan için yaşam kaynağıdır ve gebelikte daha önemlidir. Su tüketimi ile bağırsak hareketlerinde artış yaşanır ve dışkının daha da yumuşaması sağlanır. Şayet kabızlık çok şiddetli ise dışkı yumuşatıcı ilaçlar doktor tavsiyesi ile güvenli bir şekilde kullanılabilir. Aynı zamanda bol miktarda tüketilen taze sebze-meyve ve lifli gıdalar yine kabızlığı önlemek için alternatifler arasında yer almaktadır.

Kaşıntı, olumlu sonuçlanan bir tüp bebek tedavisinin ardından gebelerde ortaya çıkan kaşıntı, safra kesesi ve karaciğer rahatsızlıklarına bağlı olarak gelişebilir. Aynı zamanda cilt kuruluğu ve ciltte oluşan çatlaklar sebebi ile de oluşum gösterebilir.

Yukarıda sıralanmış olan gebelik belirtileri, tüp bebek tedavisinden sonra gebelik belirtileri arasında yer alabilir. Ancak her anne adayı aynı belirtileri yaşayacak diye bir şey söz konusu değildir. Her belirti kişilerde farklı olabilir.

Prof. Dr. Bulent Tıraş

http://www.tupbebeknedir.com

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..