Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '16

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Tüp Bebek Tedavisi Hakkında 10 Risk Faktörü

Tüp Bebek Tedavisi Hakkında 10 Risk Faktörü
 

35 yaşın altındaki çiftler yaklaşık olarak 1 yıl, 35 yaşın üzerindeki çiftler 6 ay süreyle korumasız düzenli cinsel ilişki yaşadıkları halde gebelik gerçekleşmiyorsa, kısırlık şüphesiyle doktora başvurulmasında fayda vardır. 35 yaştan büyük olan çiftlerde deneme süresinin kısa tutulmasının sebebi; ilerleyen yaşla beraber üreme faaliyetlerinin de yavaşlıyor olmasıdır.
 
Kısırlık şüphesi ile doktora giden çiftlerde kadında, erkekte ya da her ikisinde birden sorun teşhis edilebilmektedir. Buna ek olarak normal yollarla gebeliğin gerçekleşmediği çiftlerin yaklaşık olarak % 15’inde kısırlığa sebep olan etkenler bulunamamaktadır. Nedeni belirlenemeyen kısırlık durumunda da gebeliği gerçekleştirebilecek tıbbi tedavi yöntemleri mevcuttur.
 
Kısırlıkta en sık karşılaşılan sorunlar; kadınların yumurta rezervinin düşük olması, yumurtlama sorunu, tüplerin tıkalı olması, erkekte ise sperm kalite veya sayısının gereğinden düşük olması şeklinde sıralanabilmektedir. Bu gibi durumlarda sıklıkla kullanılan yöntemler ise yumurtlama tedavisi, aşılama ve tüp bebek teknikleridir.
 
Tüp bebek nedir?
 
Normal yollardan gebeliğin gerçekleşmediği durumlarda, anneden alınan yumurtalarla, babadan alınan spermlerin vücut dışında, laboratuar ortamında döllenmesi işlemine tüp bebek tedavisi denilmektedir. Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlarla yumurtalıklar uyarılır ve daha sağlıklı yumurta üretimi gerçekleşir. Bu tedavide sperm ve yumurtalar vücut ısısı sıcaklığında bir ortamda 48 saat tutulur ve döllenme gerçekleştirilir. En sağlıklı ve güçlü embriyolar kadının rahmine cerrahi yollarla yerleştirilir. Bu sayede embriyo her hangi bir doğal aksaklıkla karşılaşmadan anne rahmine tutunup, bebeğe dönüşebiliyor.
 
Tüp bebek tedavisindeki risk faktörleri nelerdir?
 
İlaçların yan etkisi olabilir: Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar çok sık olmamakla beraber yumurtaların aşırı uyarılması sonucu kilo artışı, kusma, bulantı, alerji ve ruhsal sıkıntılar görülebilmektedir.
 
Dış gebelik olabilir: tüp bebek tedavisi ile gebe kalanlarda dış gebelik riski çok yüksektir. Öncelikle kanama olur, ardından hormonsal testler ve tarama testleriyle dış gebelik teşhis edilir.
Yumurta toplama işlemi risklidir: Kadın uyurken uzun, ince bir iğneyle yumurtalar toplanmaktadır. Bu işlem esnasında ya da sonrasında rahatsızlıklar, damarlarda ve yumurtalıklarda kanama olabilir.
 
Yumurtalık kanseri korkusu: Tüp bebek tedavisi gören kadınlar, kullanılan ilaçların yumurtalık kanserine yol açacağından endişe etmektedirler. Ancak bu tedavide kullanılan ilaçlar değil, ancak ileri yaşlara kadar doğum yapmamış olmak, kısırlığa sebep olan yumurtalık rahatsızlıkları kansere sebep olabilmektedir.
 
Embriyo transferinde rahatsızlık yaşanabilir: Çok sık olmamakla beraber embriyo transferi sonrasında lekelenme, kanama ve ağrı olabilmektedir. Çoğu zaman bunun için bir tedaviye ihtiyaç duyulmamakla beraber, antibiyotik de kullanılabilir.
 
Meme kanseri olasılığı: Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar, hormon seviyelerini yükselttiği için meme kanserine sebep olabileceği endişesi duyulmaktadır. Ancak bu ilaçlar ve kanser arasında pozitif ya da negatif bir ilişki gözlenmemiştir.
 
Çoğul gebelik olabilir: Tüp bebek tedavisinin en sık karşılaşılan riski ikiz, üçüz, hatta dördüz gebelik meydana gelebilecek olmasıdır. Böyle durumlarda erken doğum, yüksek kan basıncı, diyabet ve kanama gibi pek çok sorun yaşanabilmektedir. Çoğul gebelik riskini düşürebilmek için mümkün olduğunca az embriyo anne rahmine transfer edilir.
 
Kısırlığa sebep olan risklerin bebeği de olumsuz etkilemesi: Kadın ya da erkekte kısırlığa sebep olan etkenlerin genlerle bebeğe geçebilme ve bebeği de olumsuz etkileme ihtimali bulunmaktadır.
 
Düşük yapma riski vardır: Normal yollarla gebe kalanlar ile tüp bebek tedavisiyle gebe kalanlar karşılaştırıldığında düşük yapma riski konusunda anlamlı bir fark yoktur. Ancak tüp bebek tedavisi için kadınlar genel olarak ileri yaşları beklemektedirler ve ileri yaş gebeliklerinde de düşük riski fazladır.
Düşük kiloda bebek dünyaya getirme ihtimali: Tüp bebek tedavisi ile gerçekleşen gebeliklerde doğan bebeklerin diğer bebeklerden daha küçük ve düşük kiloda olduğu bilinmektedir.
 
 
 
Toplam blog
: 231
: 3919
Kayıt tarihi
: 09.11.12
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu ..