Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '14

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Tüp bebek tedavisinde protein ve önemi

Tüp bebek tedavisinde protein ve önemi
 

Tüp Bebek Tedavisinde Protein ve Önemi


Tüp bebek tedavisin de beslenme oldukça önemlidir. Çünkü tedavinin başarılı olup olmaması sağlıklı bir bünye ile de yakından alakalıdır. Bu durum da bünyemizi sağlamlaştırarak direncimizi yüksek tutmamız gerekmektedir. Tüp bebek tedavilerin de beslenme doktorlar tarafından verilen diyetler tarafından kolay bir hale getirilmeye çalışılmıştır. Ancak yine de bireysel olarak dikkat etmemiz gereken oldukça önemli hususlar bulunmaktadır. Tüp bebek tedavisinde anne adaylarının yapması gerekenler:

  • Tüp Bebek tedavisi olmaya karar vermişseniz ilk yapacağınız şey sigara içiyorsanız bırakmaktır.Sadece bırakmakla kalmayıp içilen ortamlarda bulunmamaya gayret edin.
  • Sağlıklı bir gebelik için öncelikle ideal bir kiloda olmanız gerekir çok kilolu veya çok zayıfsanız başarı şansı oldukça düşer.
  • Protein ,mineral ve omega3 bakımından en zengin olan besin balıktır. Haftada en az üç kez balık yemek başarı şansınıza katkıda bulunur.
  • Tüp bebek tedavisi öncesi ve sonrası mutlaka günde ortalama  2- 3 litre su içmelisiniz.Yalnız su tüketimini sadece su içerek yapmalısınız.Yapılan en büyük hata suyu başka sıvılar ile almaya çalışmaktır.Çay veya meyve suyu gibi sıvılar, içilen suyun yerine geçmez.
  • Nohut,fasulye,barbunya gibi kuru baklagilleri haftada üç gün yemeye çalışın.
  • Suni tatlandırıcılar diyet programında kullanılabilir fakat tüp bebek tedavisinde kullanmayın.
  • Çay ve kahve tüketimini azaltmalısınız. Hatta kahveyi tümden bırakın, çayı da çok seviyorsanız açık içmeye çalışmalısınız.
  • Kola gibi asitli içeceklerde uzak durun.
  • Makarna ve sebzeleri az suda haşlayarak pişirmelisiniz.
  • Gebelik öncesi tedavide anne adayının folik asit alması, folik asitten zengin besinlerle beslenmesi şart. Folik asit yeşil yapraklı sebzelerde, fındık, badem ve baklagillerde yoğun bir şekilde bulunmaktadır. Bu yiyeceklerin miktarları da önemlidir. Haftada 3 kez kuru baklagil, haftada 50 gr. badem, haftada 50 gr. fındık yemelisiniz.
  • İyi kaliteli bir uyku ve yürüyüş de önemlidir. Haftada 3 defa düzenli yürümelisiniz.

Karbonhidrat

Ülkemizde ki tüm uzmanlarda gebelik öncesi ve tüp bebek öncesi karbonhidrat azaltma ve protein artırma diyetini uygulamayı önermektedirler. Araştırma merkezlerinde yapılan araştırmalarda, çıkan sonuçlara göre; karbonhidrat eğilimli beslenen anne adaylarında tüp bebek tedavilerinde başarısız sonuçlar elde edilmiştir.

Karbonhidrat tüketimi ne gibi olumsuz etki yapıyor?

Karbonhidrat tüketimi sonucu meydana gelen fazla glikoz oluşumu yumurta ve embriyolar açısından sağlıklı bir ortam oluşturmuyor. Bu nedenle gebelik düşünen çiftler veya tüp bebek tedavisi olmak isteyen hastaların birkaç ay evvel de karbonhidrat tüketimini azaltmaları olumlu sonuç almaları bakımından iyi olmaktadır. Karbonhidrat ile beslenenlerde gebelik veya gebelik için tedavi olmadan evvel yumurtalara yabancı ve negatif bir ortam hazırladığı ileri sürülmüştür

Yağ

Pişirme tekniği en uygun ve yüksek şekilde vitamin, protein, mineral alınması için çok önemli. Kızartmalar yerine ızgara veya fırında az yağlı pişirilmiş yemekleri tercih etmelisiniz. Günlük tükettiğimiz sebzeleri çiğ yemek yerine mutlaka haşlayarak yemelisiniz ayrıca yağda kızartılmış gıdalar yerine yine haşlanmış gıdalar yemeye özen göstermelisiniz. Bezelye,brokoliyi ve bunun gibi sebzeleri de zeytinyağlı olarak tüketmelisiniz.

Vitamin/Mineral

Potasyumdan zengin fındık badem, balık ile C vitamini içeren meyveler tedavide başarıyı artırabilir.. C vitamini bakımından zengin besinler tüketmek vücudun direncini artıracaktır. Ayrıca C vitamininden zengin gıdalar seks hormonlarının iyi çalışmasını sağlar. Bu yüzden C vitamini bulunan meyve ve sebzeleri mutlaka günlük tüketin.Kivi,portakal,limon,yeşil biber,greyfurt C vitamini bakımından oldukça yüksek besinlerdir.B vitaminleri, demir ve çinkodan da oldukça zengin olan kümes hayvanları, balık, kırmızı et, kurubaklagil ve yumurta tüp bebek tedavisi boyunca sık tüketilmelidir. Bezelye, brokoli, havuç vitamin ve mineral açısından zengin sebzelerdir. Günde 1 havucu salatada; bezelye ve brokoliyi de zeytinyağlı sebze olarak tüketmelisiniz.

Tüp Bebek Tedavisinde Beslenme Programı Nasıl Olmalıdır?

Anne olmak isteyen bir kişinin hem kilolu hem de polikistik over (çok sayıda kist içeren yumurtalık) rahatsızlığı varsa tüp bebek uygulamasının başarılı olma şansı iyice düşer. ‘Polikistik over metabolik sendrom dediğimiz insülin direncine sebep olabiliyor. Bu da kadının karın bölgesini yağlandırıyor. Karında yağlanma ise tüp bebek uygulamasının başarısını düşürür. Gebelik planlayan tüm kadınların sağlıklı bir gebelik geçirmelerinde hem gebelik öncesinde hem de gebelik sırasında iyi bir beslenme programı uygulamaları önemlidir. Tüp bebek planlanan anne adayları içinde durum aynıdır. Kilosu fazla olan kadınlarda tüp bebek tedavi başarısı olumsuz etkilenebileceğinden tedaviye başlamadan önce uygun diyet ve egzersizle kilo vermeleri tedavi başarısına katkıda bulunacaktır. Özellikle kilo problemi polikistik over hastalığı bulunan ve tüp bebek tedavisi gereken hastalarda daha sık karşılaşılan bir problemdir. Hem doktorunuzun önerdiği tavsiyeler hem de sizin kişisel çabanızla bu problemlerin üstesinden gelmek kolay olacaktır. Tüp bebek tedavisinde hiçbir kalori kısıtlaması yok ancak tüp bebek tedavisine başlayacak olan çiftlerin  günlük yiyeceklerinin de protein artırımı % 25 in kesinlikle üzerinde olmalı. Bu bir kilo kaybetme programı değil bu sağlıklı beslenme programı olmalıdır.

Tüp bebek tedavisine başlayacak çiftlerin genetik hastalıkları olup olmadığı araştırılmalı ve kalp hastalığı, şeker hastalığı ve bağışıklık sistemi ile alakalı hastalıklarda kan şekerini artırmayacak şekilde beslenme programları hazırlanabilir. Çiftlerin bu tür rahatsızlıklar sonrasında doğru beslenme alışkanlığı aşılanarak tedaviye başlanabilir. Bu tür olumsuzlukların çözümlenmesi ile tüp bebek tedavisinde başarı sağlanması daha doğrudur. Dengeli beslenme hem başarı şansını artırır hem de gebeliğin problemsiz geçmesinde yardımcı olur. Aynı zamanda doğru beslenme şekli ile doğacak bebeklerinde sağlığı önemli ölçüde korunabilir.

Tüp Bebek Tedavisinde Proteinin Önemi Nedir?

Tüp bebek tedavisi uygulanmadan evvel tüm dünya da uzmanlar anne adaylarına hararetle karbonhidrat içeren yiyeceklerden men edip daha çok protein ağırlıklı beslenmelerini önermektedirler. Uzun yıllardır yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar anne adayının transfer öncesinde ve sonrasında beslenme alışkanlıklarının transfer başarısı üzerinde bir hayli etkili olduğunu tespit etmişler ve buna göre anne adaylarının tedavi öncesinden başlayarak karbonhidratları kesip protein ağırlıklı beslenmelerini bizzat istemişlerdir.Protein ağırlıklı beslenen anne adaylarının hem gebelik dönemi hem de doğumu oldukça kolay olmakta ve anne adayının doğum sonrası iyileşme süreci de daha hızlı olmaktadır. Diğer bir taraftan da protein ile beslenen anne adayında ise hamilelik dönemi, doğum ve doğum sonrası daha kolay geçmektedir.

Tüp Bebek Tedavisinde Protein Diyeti Nasıl Olmalıdır?

Bu diyet günümüzde bildiğimiz zayıflamaya yönelik protein diyetleri değil bizzat beslenmeye yönelik bir protein diyeti olmalıdır. Bu diyetleri de uzman diyetisyenlerden veya tüp bebek uzmanından öğrenmek mümkündür. Zira gebelik dönemi sağlıklı ve dengeli beslenilmesi gerekilen bir dönemdir. Bunun için de gerekli yardımı diyetisyenlerden almak da fayda vardır.

Anne adayının günlük protein gereksinimine ek olarak 10 gr protein önerilir ki bu da tüketmesi gereken et grubuna gebelik döneminde 1-2 porsiyon ek yapması anlamına gelir ve bu miktar toplam olarak günlük 3-4 köfte büyüklüğünde ete, tavuğa, yumurtaya veya peynire denk gelmektedir. Alınan günlük proteinin, %60-70'inin vücutta tam kullanılabilir (yani bio yararlılığı yüksek) protein kaynağından alınması önerilir. Bunlar da hayvansal kaynaklı besinlerden sağlanabilir. Vejetaryen olan ve protein gereksinimlerinin büyük bir kısmını bitkisel kaynaklı besinlerden sağlayan anne adaylarına öğünlerinde mutlaka kaliteli protein kaynakları bulundurmaları önerilir. Bunun için kuru baklagiller, soya fasulyesi, soya sütü, tofu gibi gıdalar alınabilir.

Karbonhidratlı besinler nedeni ile oluşan yüksek glukozlu ortam yumurta ve embiryolar için  iyi bir ortam yaratmıyor , sebze ve protein ağırlıklı beslenme kadınların yumurtaları için daha olmulu bir ortam yaratıyor.Hamileler zaten son derecek sağlıklı yemek zorundalar .Polikistik over sendromu olan hastalarda bile tüp bebek tedavisine başlamadan önce yaşam ve yemek tarzlarında yapılan değişikliklerden sonra gebelik oranları hızla düzeliyor.

 

Op. Dr. Serdar Koç

http://www.serdarkoc.net/

 
Toplam blog
: 56
: 3026
Kayıt tarihi
: 26.09.13
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Serdar Koç http://www.serdarkoc.net ..