Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mayıs '11

 
Kategori
Futbol
 

Türk Futbolu Transfer Cenneti

Türk Futbolu Transfer Cenneti
 

Türk Futbolu’nda Niçin Yüksek Transfer Parası Ödeniyor ? 

Türkiye’ye niçin yabancı futbolcu akını oluyor. İşte cevapları; 

- Türkiye’de futbolcu ve takımlar neredeyse vergi ödemiyor 

- 30 yaş üstü yabancı futbolcular için kalitesiz bir lig var 

- Emekli olmak için ideal bir futbol ortamı var 

- 4 mevsim tatil yapma imkanı var 

- Futbolcular gece kulüplerinde gezse de hiçbir kulüpte ses çıkmaz 

- Futbol açısından tek yararı ise dünyanın her yerinden istediğiniz futbolcuyu getirme imkanınız ve milyonlarca doları havalarda uçurma imkanınız var. 

Artık Türkiye’de futbolcu olmak iyi bir kazanç kapısı. 

Konunun vergi ve teknik kısımları ise haberde yer alıyor. Buraya kadar olan kısım bana ait yorum kısmıydı. 

Transfer başlamadı ama milyonlar havada uçuşuyor. TRANSFER dönemi resmen başlamadı ama takımlar transfer bombalarını arka arkaya patlatmaya başladılar. 

Milyonlarca Euro havada uçuşuyor.
15-20 milyon Euro ödenerek yapılan transferler, bakalım nereye kadar tırmanacak? İlginçtir, bazı kulüpler yabancı futbolcuları önce alırken milyonlarca Euro ödüyorlar, sonra da bir-ikisini gönderip kontenjan boşaltmak için satarken ya da kiralarken üste para ödüyorlar!..
TEKNİK DİREKTÖRLER
Görünen o ki önümüzdeki sezon, süper ligde daha önce şampiyonluğu tadan Beşiktaş, Bursaspor, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’un teknik direktörü Türk olacak. Bu güzel bir olay.
Bu yıl başarılı bir performans sergileyen Gaziantep, Kayseri, Eskişehir ve Karabük başta olmak üzere, çok sayıda kulübümüzün teknik direktörünün Türk olacağı da şimdiden belli...
Yabancı teknik direktörlerin çoğuna, gelirken milyonlarca Euro, gönderirken de milyonlarca Euro tazminat ödeye ödeye, özellikle büyük kulüplerin akıllandığı anlaşılıyor.
Geçenlerde, Sevgili Yavuz Semerci aradı;
- Hocam şu anda canlı yayındayız. İzleyicilerimiz ‘Fatih Terim ne kadar vergi ödeyecek?’ diye soruyorlar. Bazıları da milyonlarca Euro alan teknik direktörler ve futbolcuların, vergi rekortmenleri listesinde neden yer almadığını merak ediyorlar.
- Öncelikle Fatih Terim’le ilgili sorunuzu yanıtlayayım. Yüzde 35 Gelir Vergisi ödüyor. Fener, Beşiktaş, Bursa veTrabzon’un teknik direktörleri de yüzde 35 ödüyorlar. Bunların ve futbolcuların geliri “ücret” olduğu için beyan edilmiyor.
FUTBOLCULAR İÇİN CENNET
Milyonlarca Euro karşılığı imza atan futbolcuların ne kadar vergi ödediğini herhalde merak ediyorsunuzdur.
Tablo-I’de de gördüğünüz gibi, Türkiye futbolcular için adeta bir vergi cenneti. Aldıkları transfer ücretleri nedeniyle, yüzde 5-15 arasında değişen bir vergi ödüyorlar.
Örneğin; Bursaspor, Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor gibi Süper Lig’deki kulüpler, futbolculara ödedikleri transfer ücreti üzerinden (tutarı ne olursa olsun) yüzde 15 vergi kesintisi yapacaklar. Hepsi o kadar... 

Kaldı ki futbolcuların çoğu, uyanık davranarak “net transfer ücreti” üzerinden anlaştığı için, vergiyi de kulübü üstleniyor. 

 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..