Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Nisan '13

 
Kategori
Edebiyat
 

Türk kültür, edebiyat ve sanat güneşimiz

Gazeteci, araştırmacı yazar Sayın Prof. Dr. İsa Kayacan Türk Kültür ve Sanat güneşimiz. Edebiyatımızın her dalında çeşitli eserler vermiştir. Gazeteci, yazar, şair, araştırmacı yazarımız yılmadı, gece ile gündüzü birbirine kattı eserler verdi, hala daha vermeye devam ediyor. Bugün bana Gönderdiği 11 Nisan 2013 tarihli Gaziantep’te basılan Zafer Gazetesinde, ayrıca internetteki sitesinde “Ankara Mektubu” isimli yazısında Duygu Pınarı isimli Kitabımla ile ilgili yazısını yayınlamış. Kendisine teşekkürlerimle birlikte şükranlarımı arz ediyor, sağlık ve mutluluklar diliyorum.

NAHİDE ÇELEBİ

 

Nahide Çelebi’den: Duygu Pınarı

Prof. Dr. İSA KAYACAN

Şairlerimiz, şairlerimiz yazdıkça, yayınladıkça, kitaplaşan duygularıyla, okurlarının, şiir severlerin, sanat ve edebiyatseverlerin karşısına çıkıyorlar. Nahide Çelebi, Ankara’dan sesleniyor. Bize ulaşan kitabının adı: Duygu Pınarı. Şiirlerinden oluşuyor. 108 sayfalık kitap içerisinde, Nahide Çelebi Hocacımın “Yaşam ve İzler” adlı şiir kitabından ve lise yıllarında yazdığı şiirlerinden bazıları ile aşk, kırgınlıklar, sistemler, anılar, arzular, yalnızlıklar, ihanetler gibi yaşama yönelik şiirlerinin yer aldığı kitabın sayfalarında gezintiye başlamak istiyorum: Nurzen Amuran imzalı bir önsöz var. Bir yerinde; “Kitap da yer alan dizeleri okudukça zengin bir dünyanın içinde buldum kendimi” deniyor. Nahide Çelebi imzası, kitap içindeki şiirlerin tamamının altına konulmuş. Bunun doğru olmadığını söylemeliyim. Çünkü kitabın kapağında ‘Nahide Çelebi’ imzası var. Kitap içindeki, sayfalarındaki şiirlerin bazıları serbest tarzda kaleme alınırken, bazılarının hece vezni tarzıyla şekillendiği, sayfalara yerleştirildiği görülüyor. Nahide Çelebi hocacımın şiirlerinde anlatım yumuşaklığı, kulağa hoş gelen yansımalar dikkat çekiyor. Sayfa 13’deki ‘Kadın’ adlı, başlıklı, altı dörtlükten meydana gelen şiirden:

Sevgi tohumu etkin yaralı gönüllere,

Filiz verdin, çiçek açtın, çoğaldın kadın,

Büyüttün yavrunu, ödenemez emeklerle,

Anasın, bacısın, cansın, sen yarsın.

Kör olan gözlerle yola çıkıp, acı şarkılar dinleyen Nahide Çelebi hocanım, gelecekte şiir dünyamızda belirli bir yer sahibi olacaktır. Eşi Hüseyin Çelebi’nin de birkaç şiirinin yer aldığı, Duygu Pınarı kitabıyla ikinci kez merhaba diyen Nahide Çelebi, Erzurum’da dünyaya gelmiş. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesinden mezun olduktan sonra değişik illerde Coğrafya ve İngilizce öğretmenliği yapmış. Sonra emekli olmuş. Bir sihirli el olup, dünyadaki sorunların bitirilişini gerçekleştirmek isteyen duygu zenginliği içindeki Nahide Çelebi hocamızı kutluyor, tebriklerimi, sevgi ve saygılarımı sunuyorum efendim.

 

 

Hakkımda

PROF. DR. İSA KAYACAN

Hasan Hüseyin ve Güldali’nin çocukları olarak, 20 Eylül 1943 tarihinde Burdur'un Tefenni İlçesi'ne bağlı Ece Köyü'nde doğdu. İlk şiiri Nisan 1956’da, ilk yazısı 24 Ocak 1961’ de yayınlandı. Edebiyatın değişik dallarında 130 ayrı kitap yayınladı. 42 bin 846 makalesi, 3540 ayrı gazete ve dergide yer aldı. Değişik kamu kuruluşlarında basından sorumlu görevler yaptı. 11 ayrı Bakanın “Basın Danışmanı” olarak çalıştı. “Bakanlıklar arası en çalışkan ve başarılı Basın Danışmanı” seçildi. “Basında 25 yılın şeref ödülü” başta olmak üzere, onlarca ödülle 227 plâket aldı. Defalarca yılın yazarı, yılı edebiyatçısı, yılın şairi ve yılın editörü seçildi. Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de bulunan Üniversitelerce iki ayrı “Fahri Doktora”, bir “Fahri Profesörlük” pâyesi alan ve “Guinness Rekorlar Kitabı” na girme çalışmalarını sürdüren Kayacan’ın; Burdur merkez ve Tefenni ilçesinde Belediye Meclislerinin kararlarıyla adı birer Cadde ve Sokağa verildi. 2006 yılında Ankara ve Burdur’da “Türk Kültür ve Basın-Yayınına 50. Hizmet Yılı” kutlanan İsa Kayacan, Anadolu’da yayınlanan yüzlerce gazetenin “yazar kadrosunda” yer almaktadır. NOT: Ayrıntılı biyografi metinlerin içindedir.

 

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..