Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '15

 
Kategori
Müzik
 

Türk Pop Müziğimizin unutulmazlarından Dario Moreno'ya saygı ile...

Türk Pop Müziğimizin unutulmazlarından Dario Moreno'ya saygı ile...
 

1 Aralık 1968 - Dairo Moreno'ya saygı ile;

Türk Pop Müziğimizin emekleme dönemleri olan 1960 lı yıllarda emeği geçenlerdendir. Aydın 1921 doğumlu olan Moreno, yetimhane büyümüş kendi kendini yetiştirmiştir. Askerlik görevini 2.dünya savaşı esnasında piyade olarak Akhisar Orduevi'nde yapmıştır.

Dario Moreno; esas şöhretini dış ülkelerde özellikle de Fransa da yapmış, bunu müteakiben de Fransa'da ilk defa "Jezabel" şarkısı ile olağanüstü bir şöhrete ulaşmıştır. Peş peşe yaptığı     "Adieu Lisbon" ve "Cou Courou Cou Cou" isimli parçalarla da adını Pop müzik tarihine yazdırdı.

Türkiyemizde de 1960'lı yılların ortalarına doğru bir çok Türkçe sözlü parçalarıyla özellikle de "İstanbul'un Kızları ne Güzel"-"Hatıralar Hayal Oldu"- "Aşkımız Bitti"-"Canım İzmir"-"Deniz ve Mehtap"-"Ya Mustafam ya"-"Kalenin Bedenleri" gibi haftalarca hatta aylarca liste başı kalmış şarkıları, Türk Pop Müzik Tarihine armağan etmiştir.

Hakkında çıkan bütün olumsuz dedikodulara rağmen; Moreno, konserler vermek için gittiği dünya ülkelerinde kendisini bir Türk Vatandaşı" olarak lanse etmiş bundan da büyük bir gurur duyduğunu defalarca da ifade etmiştir.
Bununla da kalmayıp mezarının İzmir de gömülmesini vasiyet etmiştir.

1 Aralık 1968 de Yeşilköy havalimanında yaptığı bir tartışma sonucu hipertansiyonu olan Moreno, hastahaneye yetiştirilemeden ölmüştür. Vasiyeti yerine getirilmemiş annesi tarafından İsrail'e götülerek orada defnedilmiştir.

Eski Türk Pop Müziğimizi Sevenler adına, kendisini hiç bir zaman unutmadık...

 
Toplam blog
: 741
: 219
Kayıt tarihi
: 06.12.09
 
 

Aslen Şebinkarahisar-Alişar Köyü-Killik Mahallesi İmamlar (Çakmaklar) Sülalesine mensup olan Şair..