Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '17

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Türk Yurdu Nahçıvan’ı İslam Dünyası Kültür Başkenti Yapan Nedenler; İşte 1. Neden

Türk Yurdu Nahçıvan’ı İslam Dünyası Kültür Başkenti Yapan Nedenler;    İşte 1. Neden
 

Nuh Peygamber'in Nahçıvan'dakı mezarı


Rauf Aliyev Kengerli,

Gazeteci

Bugün geniş coğrafyayı kapsayan, çok sayıda halkları birleştiren İslam kültürünün taşıyıcısı olan ülkeler arasında artık bir zaruret olan dayanışmanın, birliğin sağlanması için gerçekten çok önemli projeler gerçekleştiriliyor. Bu konularda girişimciliği ile seçilen Azerbaycan Cumhuriyeti’nde bu yılın “İslam Dünyası Dayanışma Yılı” ilan edilmesi tarihi öneme sahip olmakla beraber, bu dayanışmanın sağlanmasına yönelen bir teşebbüs gibi İslam ülkeleri tarafından desteklenmişti. Birkaç ay sonra Azerbaycan kadim Nahçıvan’ın timsalında bu konuda kendisinin liderliğini daha ileri aşamada sürdürecektir.

İslam kültürünün önemli merkezlerinden biri sayılan, İslam dininin yayılmasında ve aynı zamanda Müslüman intibahının oluşmasında önemli rol oynayan yavru Vatanımız Nahçıvan 2018’te daha bir önemli tarihi misyonu üstlenecektir; Azerbaycan’a bağlı Özerk Cumhuriyyet’in başkenti Nahçıvan şehri İslam Dünyası Kültür Başkenti olacak,  güçlü potansiyele sahip İslam Dünyası’nın küresel arenada temsil edecektir.

Şunu da belirtelim ki 2009’ta 52 İslam ülkesi temsilçilerinin oybirliğiyle  Nahçıvan şehrinin İslam Dünyası Kültür Başkenti seçilmesinde bazı önemli hususlar rol oynamıştır. Zannimce, 5 önemli neden delegasyonların fikirbirliğine sebebiyyet vermiştir. Bu nedenlerin herbiri hem ayrılıkta, hemde genel olarak Nahçıvan mucizesi yaratır. Yani nedenler mucizevi sinerjiye dönüşmekle Türk dahilerinin yurdu sayılan Nahçıvan’ın İslam Dünyası Kültür Başkenti olmasına yol açmış. Onları sıralamak o kadar kolay olmasa da, olayları tarihi kronolojik sırayla anlatmak mümkün. Bundan sonrakı yazılarımda bunları teker teker anlatmağa çalışacağım.

 

İşte ilk neden;  Nahçıvan insanlığın ikinci babası sayılan Nuh Peygamber’in Vatanı

Bilindiği gibi, Türk kapısı Nahçıvan Özerk Cumhuriyyeti’nin arazisi sadece Azerbaycan’ın, Türk ve İslam Dünyası’nın değil, aynı zamanda dünyanın en eski yerleşim yerlerinden. Nuh Tufanı sona erdikten sonra Nuh Peygamber ve ona inanların bindikleri geminin Nahçıvan’da karaya çıkması yıllardır konuşulur. Bu olay dünya çapındaki bilim adamlarının inceleyerek geldikleri bilimsel sonuçlarda de ifade ediliyor. Tufan kutsal kitabımız “Kur'an-ı Kerim”de ve aynı zamanda  “İncil”de ve Şumerlerin “Bilqamıs” destanında zikr ediliyor. Nahçıvan’ın Ordubad ilinin arazisinde bulunan yükseklikteki Gemikaya’da eski insanlar tarafından çizildiği kanıtlanan kaya üstü yazı ve resimlerde bu olay yansıtılmaktadır.

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Ali Meclis Başkanı Sayın Vasif Talıbovun 2017 yılı 12 Eylül tarihli “Nahçivan Tuz Müzesi’nin kurulması hakkında” Serencam’ında bu önemli hususlara da vurgu yapılmış. Nahçıvan’ın tebliği açısından büyük öneme sahip olan bu Serencam’da denir: “Nahçıvan’ın Nuh Peygamberle bağlılığı hala eski dönemlerden dikkati çekmiş, Yunan bilgini Klavdi Ptolomey, milattan sonra ikinci yüzyılda ilk defa olarak Nahçıvan’ı Nuh Peygamberin barınağı gibi hatırlatmış, on altıncı yüzyılın ünlü Arap alimi, coğrafiyaşünas El-Şerifi Nuh Peygamberin kabrinin, hatta gemisinin kalıntılarının da Nahçıvan’da olması hakkında ayrıntılı bilgi vermiştir.

Rus araştırmacı Konstantin Nikitinin 1882 yılında Tiflis’te yayınlanan “Kafkas ülkesi ve boylarının açıklamaları için malzeme dergisi”nde verilen “Nahçıvan ilçesi ve Nahçıvan şehri” adlı makalesinde Nuh Peygamber’in kendisinin tuz madeninde ilk çalışanlardan olması, şehir nüfusuna tuz çıkartmayı öğretmesi kaydedilir. Araştırmalar gösteriyor ki bu bölgede Eneolit döneminden başlayarak tuz madençiliyinin temeli atılmıştır. Bu ise 5 bin yıllık Nahçıvan şehir kültürünün oluşmasına güçlü bir etki yapmıştır”.

Tüm bunlar bir kez daha teyit ediyor ki Nahçıvan sadece İslam Dünyası için değil, tüm dünya halkları için insanlığın ikinci yaratılış yeri olarak kabul ediliyor ve bu, onu cazibe merkezine dönüştürüyor. Bu yüzden bir çok politikacılara göre, bugün Nahçivan İslam Dünyası Kültür Başkenti adına layık olmakla birlikte hemde medeniyetlerarası diyalogun ideal merkezi olmaya layıktır; Nahçıvan Dünya’nın Kültür Başkenti olabilir.

İşte bu birinci neden. Ama nedenler bununla bitmiyor. İzlemeye devam edin...

 
Toplam blog
: 43
: 1372
Kayıt tarihi
: 18.06.10
 
 

M.Ü. İletişim Fakültesi 1997 mezunuyum. Şu anda Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyyeti'nd..