Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ocak '10

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Türkan Saylan’da Cemevi konseri

Türkan Saylan’da Cemevi konseri
 

T. Saylan Kültür Merkezi


“Hararet <ı>nardadır, sacda değildir, / Keramet baştadır, tac’da değildir / Her ne arar isen, kendinde ara, / Kudüs’te, Mekke’de, Hac’da değildir.” - Hacı Bektaş Veli

Eğitimci arkadaşım Emin Hasan Doğan ile birlikte Maltepe Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde Türk halk müziği konseri izlemek için, o görkemli yapıdan içeri girdiğimizde önceden kendisiyle telefon görüşmesi yaptığımız merkezin yöneticisi Murat Kapan ile yüz yüze geldik. Kendisi bize yakınlık gösterdi ve görevlendirdiği kişi rehberliğinde salonda yerlerimizi aldık.Cem Vakfı ve Maltepe Belediyesi amblemleri yanında Hacı Bektaş Veli, Hz. Ali ve Atatürk fotoğrafları; verilen ışıkla birlikte pırıl pırıl salonda fon görüntüsü olarak yansıdı.

Görevlilerin sıcak karşılaması sevindirici geldi! Maltepe Cemevi Başkanı Mehmet Türkel, kendisini tanıtarak sempatik yaklaşımıyla ‘<ı>hoş geldiniz!’ dedi.

Cemevi Vakfı-Maltepe Cemevi Kadın Kolları Başkanlığı’nın düzenlediği etkinliğin sunuculuk görevini üstlenen Yön Radyo program yapımcısı ve seslendirme sanatçısı Aynur Karabaş, kendine özgü ve özgün tümcelerle konseri başlattı.

Adı geçen cemevinin kadın kolları başkanı Dilek Toraman kürsüye çağrıldı. Genç ve sempatik başkan Toraman, salonu dolduran izleyicilere seçilmiş sözcükleriyle ‘<ı>hoş geldiniz!’ konuşmasını gerçekleştirdi.

Cemevi ikinci başkanı Bayram Kaya’nın düzenlemedeki çabaları da gözlerden kaçmadı.Kadın kollarında görevli bayanlar ve etkinlik için yardımcı olan gençler, salona alınarak birer bire tanıtılıp teşekkürle alkışlandılar!

Maltepe Cemevi Başkanı Mehmet Türkel, kürsüye çağrıldı ve doğaçlama yaptığı başarılı açılış konuşması yoğun alkış aldı! Büyük düşün adamı ve güzel Türkçemizin savunucusu Hacı Bektaş Veli’nin: “<ı>Bir<ı> olalım, iri olalım, diri olalım!” sözcükleriyle özellikle vurgu yapıldı.

Ardından Maltepe Belediye Başkan Yardımcıları Fevzi Karaağaç ve Mehmet Bingöl, sahneye çağrıldılar. Yaptıkları kısa konuşmalardan sonra kendilerine sunulan onurlukları (plâketleri) aldılar. (Ayrıca sahne alan tüm sanatçılara onurluk verildi.)

Anonsla sahneye alınan saz ekibi eşliğinde ilk sanatçı Nilüfer Alcı ve sonrasında Berrin Sulari eserlerini coşkuyla seslendirdiler ve ilgi gördüler.

Çağrılan halk ozanlarından Kutsal ve Tuncay Balcı, tok sesleriyle eserlerini başarıyla sundular ve alkışlandılar!

“<ı>Yolumuz gurbete düştü / Hazin hazin ağlar gönül / Araya hasretlik girdi / Garip garip ağlar gönül / Dertli dertli ağlar gönül..” ezgisiyle ve alkışlar arasında Telli Kılıç, belirdi. Zarif giyimi ve kendine özgü ses tonuyla kimi izleyicileri, yıllar önce katıldığı TV’deki yarışmalara götürdü!

Kadın kolları adına Güler Odabaşı’nın yaptığı konuşma sonrası Grup Dersim adlı ekip sahne aldı. Kendilerine ayrılan sürede eserlerini seslendirdiler.

Sunucunun övgü dolu sözcükleri eşliğinde eğitimci halk ozanı Ali Doğan, sahnede belirdi ve alkışlar eşliğinde yerini aldı. Bağlamasına yaslanarak ‘<ı>hoş geldiniz!’ adlı eserini yorumladı. ‘Hacı Bektaş, Atatürk ve Uğur Mumcu…’ temalı deyişine koşut tok sesiyle de salonu inletmeyi başardı! Ayrıca gazeteci’ adlı türküsü, tutulan tempoyla ve coşkuyla izlendi! Denebilir ki konserin yıldızı o oldu!

İzlencenin son sanatçısı, yıllar önce katıldığı TV’deki yarışmayı birinci olarak tamamlayan Zeynep Başkan oldu! O da zarif giyimi, narin yapısı ve kendine özgü, yerel ses tonuyla kemençe eşliğinde otantik Karadeniz ezgilerini yansıttı. Kimi zaman yorumladığı kısa şiirlerle renk kattı. Ayrıca, salondaki izleyicilerle iletişim kurduğu da gözlendi. Yoğun alkış topladı!

İnsanların izledikleri zengin içerikli konserle doyuma ulaştıkları, yüz-göz (jest-mimik) hareketlerinden kolayca anlaşıldı. Karşılandıkları gibi ilgiyle de uğurlandılar.

*

Muhsin DURUCAN

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..