Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Aralık '09

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Türkan Saylan Kültür Merkezi açıldı

Türkan Saylan Kültür Merkezi açıldı
 

Aytekin DOĞAN'ın objektifinden; Emin DOĞAN, Muhsin DURUCAN, Ethem ÇALIŞKAN ve Ahmet DOĞAN


Maltepe Belediye Başkanlığınca tamamlanan Türkan Saylan Kültür Merkezi, 28.10.2009’da görkemli bir törenle çevresinin sanatsal ve kültürel gereksinimini karşılamak ereğiyle hizmete açıldı.

Açılışta Maltepe halkının yoğun ilgisi olduğu gözlendi! Çok sayıda vatandaşın katıldığı törende ilk kez düzenlenen ''Prof. Dr. Türkan Saylan Onur Ödülleri'' de sahiplerini buldu.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin ödülü, Dernek Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel’e verilirken; Yazar Turgut Özakman'a verilen ödülü Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Ana Sanat Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Füsun Balkaya, gazeteci Uğur Dündar'ın ödülünü Star TV muhabiri Melis Özoğlu, Prof. Bozkurt Kuruç’un ödülünü kendisi alırken, Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun ödülünü Buket Müftüoğlu, Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın ödülünü Rektör Vekili Prof. Dr. Korkut Ersoy, Cumhuriyet gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Selçuk ve Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay'ın ödüllerini eski Turizm Bakanı Alev Coşkun aldı.

Ayrıca, bestekâr Muammer Sun ile ressam Ethem Çalışkan'a da onur ödülleri verildi. Ödül töreninden sonra bir konser veren Maltepe Belediyesi Senfoni Orkestrası, Şef Naci Özgüç yönetiminde günün anlam ve önemine uygun zafer marşlarını seslendirerek çevre halkına güzel anlar yaşattılar.

Ethem Çalışkan’ın titiz çalışması sonrasında el yazması olarak kitaplaşan Atatürk’ün Söylev’i ve hattatın öteki yapıtları, sergiyi gezenlerin ilgisini çekti ve yoğun beğeni topladı!

Ethem çalışkan ile 1980'li yıllarda Mersin ilinde görev yaptığım yılllarda tanıştık. Kimi sanat etkinliklerinde ve Mersin Liselililer Derneği çalışmalarında bir araya geldiğimiz oldu. İstanbul'da da zaman zaman buluşuruz. Kişiliğine saygı duyduğum, yapıtlarını beğendiğim bir sanatçımizdır.

***

Ethem ÇALIŞKAN (1928 - )

Gazeteci, ressam, hattat. Tarsus’un Göçük Köyü’nde doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Mersin’de tamamladı. Yükseköğrenimini İstanbul Güzel sanatlar Akademisi Afiş Bölümü’nde yaptı. Prof. Sabri Berkel’den desen, Prof. Emin Barın’dan yazı, Prof. Namık Bayık’dan afiş ve grafik dersleri aldı.

Anıtkabir’deki yazıtların oluşmasında Prof. Barın’a yardımcı oldu. Gazeteciliğe 1954’te Yeni Sabah gazetesinde ressam-kaligraf olarak başladı. Zafer, Öncü, Dünya, Akşam, Milliyet ve Hürriyet gazetelerinde çalıştı. Kitap kapakları ve afişler yaptı. Atatürk’ün 100.doğum yılı afişlerini bastı. Yapıtları çeşitli kişisel ve karma sergilerde görüntülendi.

*

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..