Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Haziran '11

 
Kategori
Güncel
 

Türkçe Olimpiyatları’mı ?

Türkçe Olimpiyatları’mı ?
 

Olimpiyatların bu yıl 9’uncusu düzenlendi. Olimpiyatların amacı ilgili internet sitesinde “Türkçe’mizin dünyada hak ettiği konuma gelmesi ve daha yaygın şekilde kullanılması” şeklinde belirtiliyor. Bu kapsamda; değişik alanlarda değişik ülkelerden yüzlerce öğrenci ve öğretmen en iyi olmak için çaba gösteriyor. 

Olimpiyatların organizasyonunu 2006 yılından bu yana “Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği”(TÜRKÇEDER) yapmakta. Olimpiyatlarda Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin aktif bir rolü yokmuş gibi görünüyor. Ancak yurdun değişik yerlerinde icra edilen gösterilere, devletin her kesiminden üst düzey yetkililerin katıldığını görmek mümkün. 

Bu sene yapılan olimpiyatlarda Tertip Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam. Sağlam aynı zamanda TBMM Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise heyette “üye” sıfatıyla yer alıyor. Üyeler arasında eski bakanlar da var. Görevdeki Milli Eğitim Bakanı’nın ismi ise aktif olarak geçmiyor. Perde arkasında olup olmadığını ise bilemiyoruz. 

Yarışmaların her aşamasında her türlü yetki TÜRKÇEDER’e ait. Yarışmanın ana sponsoru Bank Asya. Bank Asya'yı biz eskiden Asya Finans olarak biliyorduk. Ne farkı var? Bilindiği gibi finans kurumları "faiz" e karşılar. Faiz yerine onun diğer adı olan "kar payı" vermeyi tercih ediyorlar. Böylece faize karşı olan müslüman vatandaşlar da gönül rahatlığıyla kar paylarını yiyebiliyorlar. Değişen bir şey yok. Parasının yerini değiştirmeyip finans kurumu yerine bankada tutanlar şimdide faiz yiyorlar. Bank Asya’nın Gülen Gurubu’nun olduğu biliniyor. Bank Asya dışında da küçük giderler için sponsorlar var. Sponsorlar dışında organizasyonun bütün giderleri TÜRKÇEDER tarafından karşılanıyor. TÜRKÇEDER bu kadar masrafın altından nasıl kalkıyor, onu kim finanse ediyor? Merak konusu… 

Türkçe Olimpiyatları’na dünyanın dört bir yanından katılım var. Özellikle bu yıl 130 ülkeden katılım olmuş. Katılan ülkeler arasında Almanya, ABD, Fransa ve İngiltere gibi ülkeler de bulunuyor. Oyunlara katılan ülkelerde ki ortak nokta; bu ülkelerin büyük kısmında Fetullah Gülen’in okullarının bulunuyor olmasıdır… Fetullah Gülen’in kendi internet sitesinde; Türkiye'nin yanı sıra Belçika'dan Malezya'ya kadar Gülen ve yakınlarına bağlı olarak faaliyet gösteren 1000'in üzerinde okul, yurt, dershane ve öğrenci evi bulunduğu ifade ediliyor. Yurtdışındaki okullar arasında Rusya, Doğu Avrupa ülkeleri, ABD, Malezya ve Kamboçya gibi ülkeler dahil olmak üzere 200 civarında okul bulunuyor. Okullar özellikle Türk Cumhuriyetleri'nde yoğunlaşıyor. 

Bu sene yapılan olimpiyatların Denizli’de gerçekleştirilen bölümünde şölende bir konuşma yapan DTO Başkanı Necdet Özer, farklı ülkelerden öğrencilerin Türkçe konuşarak birlik sağladığını belirtti. Özer, “Bu bir sivil gönüllülük oluşumudur. Dünyada 180 ülkede açılmış okullara destek veren Anadolu insanına, binlerce kilometre uzakta bu öğrencilere ders veren öğretmenlere, ayrıca gönlü burada olan manevi büyüğümüz Fetullah Gülen Hocaefendiye’de teşekkür ediyorum.” dedi. 

Şimdi bir de madalyonun diğer yüzüne bakalım: 

Hürriyet gazetesinden Vahap Munyar 'ın köşesinde Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç; 

''- Biz üç okul açıncaya kadar göbeğimiz çatlıyor, onlar nasıl 200 okul açabiliyor?..'' diyor. 

Sorunun yanıtı yok!.. 

Vahap Munyar, ''Fethullah Okulları'' na ilişkin soru işaretlerini köşesinde vurgulamış... Yazıya serpilmiş soruları alt alta sıralıyorum: 

''- 91 ülkede 200'den fazla okul açıp bilançosunu bilmemek akla yatmıyor...'' 

''- Bu okulları Kim, Ne şekilde finanse etti?..'' 

''- Ya okulların toplam maliyeti?..'' 

''- Paraları toplayıp organizasyonu yürüten bir merkez var mı?..'' 

Haber kaynaklarına göre; Gülen Okullarını yakından takip eden Rusya Federasyonu’nun, 2001 yılından bu yana, Fetullah Gülen'e ait 16 okulu kapattığı, 2003 yılında Başkurdistan'daki Gülen okullarında çalışan 10 öğretmeni sınır dışı ettiği, sınır dışı edilen öğretmen sayısının son bir yıllarda 50'yi geçtiği belirtiliyor. 

Merak edenler okullar konusunda ilave bilgi ve değerlendirmelere aşağıdaki linkten ulaşabilirler. 

Bu durumda, yukarıda Vahap Munyar’ın köşesindeki soruların cevap bulduğunu söylemek yanlış olmaz. Ayrıca; ABD’nin, Asya ülkeleri başta olmak üzere(Rusya ve Çin’e yakın olan bölgelerdeki ülkeler), gelişmiş ülkelerin ekonomik mücadele alanı olan Afrika’da hüküm süren politikalarının gerçekleşmesine dolaylı yoldan katkıda bulunduğumuzu söylemek de yanlış olmaz.

Madem ki söz konusu olan Türkçe, organizasyona doğrudan ya da dolaylı olarak katılan herkesin öncelikle Türkçe’nin ülkemizdeki durumuna bir göz atması daha doğru olur. Türkçe’yi yaygınlaştırmak ve hak ettiği yere getirmek için, gelin önce ülkemizde bulunan okullarda, televizyonlarda, sokakta, çarşıda-pazarda kullanılan Türkçe’yi gözden geçirelim… 

Huzurlu ve Sağlıklı Kalın… 

http://www.turkish-media.com/forum/topic/15707-rusya-fethullah-gulene-ait-16-okulu-kapatti-gerekce-abd-ve-ingiltere-adina-ajanlik-yapmalari/ 

 

 

 
Toplam blog
: 136
: 2817
Kayıt tarihi
: 20.03.11
 
 

Duyarlı olduğum konularda; düşündüklerimi, bildiklerimi ve birikimlerimi paylaşmak üzere burada b..