Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ekim '07

 
Kategori
Siyaset
 

Türkiye Amerikan ilişkileri ve sınır ötesi operasyon

Türkiye Amerikan ilişkileri ve sınır ötesi operasyon
 

Son günlerde gündem yoğun, ermeni tasarısı, terör, sınır ötesi operasyon tüm bunlar üst üste geldi. ABD temsilciler meclisine gönderilen ermeni tasarısı eğer kabul görürse ki muhtemelen kabul edilecek, Türkiye ve Amerika ilişkilerini kesinlikle zedelenir. Ermeni soykırım yapılmıştır iddaları Türkiye için büyük öneme sahiptir ve bunun ABD’nin temsilciler meclisinden geçecek olması diğer devletlerinde aynı kanıya sahip olması kuvvetle muhtemeldir çünkü diğer devletler ABD’yi örnek alabilir. Şunu belirtmek lazım ABD’de iki meclis var birisi temsilciler meclisi diğeri ise senatodur, yani bu yasa senatodanda geçmek zorundadır eğer geçerse belki bizim için bir bağlacılık ifade eder. Tasarının sadece temsilciler meclisinden geçmesinin bizim için bir bağlayıcığı yoktur ancak tabiki çok üzüntü vericidir ve diğer devletlere emsal teşkil edeceği için yaralayıcı bir harekettir bizim adımıza.

Bir Uluslararası Savaş Mahkemesi var ve bu örgüt ABD ile çok yakın ilişkiler içinde benim endişem uzun vadede Türkiye’nin bir tazminat cezasına mahküm edilmesidir. Mesela Almanya çok uzun bir dönem İsrail’e yahudi soykırımı yüzünden tazminat ödemişti ve İsrail bu paralarla çok büyük güç kazandı. Bu tazminatlar çok ağır olmaktadır ve endişem Türkiye’ninde Ermenistan’a para ödemesidir. Tabiki bunlar kesin şeyler değil ancak insanın aklına geleiyor. Bu noktada Ermenistan asıl kaybeden olacaktır çünkü Ermenistan sınırının açılma ihtimali tamamen yok olur zaten ekonomisi çok kötü olan Ermenistan bu şansıda yitirecektir ve bunun gibi birçok ticari kaynağıda tamamem yitirecektir. ABD’deki Ermeni Diasporası aslında kendilerine rantiye sağlamak için Ermenistanı çok kötü bir vaziyete sokma durumuna getirmişlerdir. Şüphesiz şu günlerde ABD ve Türkiye ilişkileri gerilmektedir, gündemde Kuzey Irak’a asker göderilmesine ilişkin tezkerenin ABD’ye bir misilleme olarak algılanabilir bu saatten sonra fakat Kuzey Irak’a girmek hayati bir anlam taşıyor şu zamanda çünkü terörü bitirmek Kuzey Irak’tan geçmektedir.

Ancak bazı gerçekler göz ardı edilmemelidir Türkiye Kuzey Irak’a girince karşısında hem kürtleri hem Irak hükümetini hemde ABD askerini bulabilir şuan çok karışık bir çoğrafyadır. Irak’a girilmesi hayatidir ancak risklerle doludur ABD’nin halen Irak’tan çıkamaması gibi bir örnek karşımızdadır. En az 25 bin askerin Irak’a gönderilceği varsayılıyor bu yüzden planların çok iyi yapılması gerekir. Ancak bu zamana kadar Özel Harekat’ın Kuzey Irak’ta olmamasını anlamıyorum aynı zamamda küçük bir Özel Harekat birimi bile terör olaylarının önüne geçebilirdi eğer sınırdan biraz içeride olsalardı.Ancak ben Türk istikbaratının çok iyi çalışmadığını düşünüyorm Kuzey Irak gibi bir bölgede komplike operasyonlarla istikbarat etkili olmalıdr.

 
Toplam blog
: 11
: 1287
Kayıt tarihi
: 25.02.07
 
 

23 yaşında, İstanbul Bilgi Üniversitesi Siyaset Bilimi 4. sınıf öğrencisi. Bilgi Üniversitesi Sulh K..