Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Eylül '11

 
Kategori
Futbol
 

Türkiye'de Kadın Futbolu...

Türkiye'de Kadın Futbolu...
 

Milli takımımızdan bir görüntü...


Ülkemizdeki kadın futbolu hakkında bilgilendirileceğiniz uzun bir yazı okuyacağınızı belirteyim.

Öncelikle tarihte bugün diyerek başlayalım. Bundan tam 16 sene önce, 8 Eylül 1995 tarihinde Türkiye Milli Bayan Futbol Takımımız sahaya çıkmış. Yani tam 16 senedir, bu ülkede federasyon etkinlikleri dahilinde bayanlar futbol oynamakta. Açıkçası bunu öğrenmek beni duygulandırdı, duygulanmakla beraber aşama kaydedemeyişimiz beni üzdü.

O zamanların milli takımı neye göre seçildi bilmiyorum fakat ülkemizde Kadın Ligleri 2006-2007 sezonundan beri aktif. O sezonda iki grup halinde tek bir lig oynandı. 15 takım, 316 lisanslı futbolcu vardı. Bir sonraki 2007-2008 sezonunda ligler iki kademe halinde oynanmaya başladı. Bu kademeler gruplara bölünerek oynanıyordu. 39 takım ve 591 futbolcu vardı. Git gide değişimler olmaya başladı. 2008-2009 sezonunda Kadınlar 1. ve Kadınlar 2. Ligi oynatılmaya başlandı. Kadınlar 1.Ligi 10 takımla lig statüsünde oynatılıyordu. 2.Lig ise dört grup halinde oynatılıyordu. 51 takım, 798 lisanslı futbolcu kazandık. 2009-2010 sezonunda ise Kadınlar 1. ve Kadınlar 2. Ligi'nin yanında Bölgesel Lig oynatılmaya başlandı. 1. ve 2.lig normal statüde oynatılırken, Bölgesel Lig gruplar halinde oynatıldı. 54 takımımız oldu ve 1080 lisanslı futbolcuya sahip olduk. Futbolcu ve takım sayımız git gide artmaya başladı. Geçtiğimiz sezon 72 takım 1500 futbolcuyla yine bu üç lig oynatıldı.

Bu sezon statü yine değişmekte, Bölgesel Lig ve 2.Lig birleştirilmekte. Ne zaman başlayacağı, nasıl oynatılacağı henüz belli olmasa da tahminimce grup sistemi uygulanacak.

Her sene git gide artan takım ve futbolcu sayımız olmasına rağmen, yetenekli Türk kızları sokaklardan yeşil sahalara çıkmaya başlamasına rağmen hala milli takımlarımız şampiyonalar dahilinde herhangi ciddi bir başarıya maalesef ki sahip değil. Kadın Futbolu TFF tarafından hala Futbol Geliştirme Departmanı tarafından incelenmekte ve amatör statüde oynatılmakta, profesyonel olma şansı henüz yok bizim futbolumuzda. Futbolun önderi dediğimiz ülkelere bakarsak, hepsinde futbol profesyonel bir şekilde oynanmakta. Ayrıca gerçekten zevk vermekte.

Ben de bir kulüpte oynuyorum ve gördüğüm kadarıyla size şunu söyleyebilirim: Türkiye Futbol Federasyonu, kulüplere gereken desteği vermemekte. Maçlar için iyi stadlar temin etmemekle beraber, çoğu kulüp maddi yetersizlik sebebiyle kapanıyor. Ülkemizde hiçbir gelir sağlayamadığı için takımlar sponsor bulmakta da epey zorlanıyorlar.

Normalde her sezon oynatılan iki şampiyona var. Ligler bittikten sonra yaz sezonunda Genç Kızlar ve Yıldız Kızlar kategorisinde iki şampiyona oynatılıyor. Yıldız Kızlar bizim bildiğimiz u15 turnuvaları, Genç Kızlar da u17 turnuvaları şeklinde, o yaş gruplarıyla oynanmakta ve kulüplere fayda sağlayan bir uygulama. Bildiğim kadarıyla bu şampiyonaların oynanması için Türkiye Futbol Federasyonu UEFA'dan belirli bir pay almakta. Bu sezon Yıldız Kızlar Şampiyonası normalde olması gerektiği Temmuz ayında değil, Ağustos ayının sonunda oynatıldı. Genç Kızlar Şampiyonası ise hiç oynatılmadı ve oynatılmayacak gibi görünüyor. Federasyondaki karışıklığı bir bahane olarak görmüyorum çünkü bu tamamen amatör şubenin işi. Peki soruyorum, federasyonumuz UEFA'dan gelen payı ne yaptı? Kulüplere bununla herhangi bir katkı sağlandı mı?

Ülkemizde kadın futboluna bakış belki hala tam olarak olması gerektiği gibi değil. Fakat gerçekten gelişebilecek ve insanlara seyir zevki verebilecek bir olay. Eğer ki biz hala çalışacak tesis bulamıyorsak, biz antrenman yaparken "Aaa kızlar futbol oynuyor" diye laf atanlar oluyorsa, bu bir şeyler yapıp bir yerlere gelmeyen çalışan bizlerin değil, başkalarının suçudur. Futbol erkek oyunu değildir. Belki biz erkekler kadar güçlü değiliz fakat bizim de bu oyunu oynamaya hakkımız var. Biz sadece bunu artık sokakta değil de biraz daha profesyonel anlamda yapmak istiyoruz futbolun lideri sayılan ülkelerde olduğu gibi. Federasyonumuzun birazcık daha üstümüze düşmesini istiyoruz. Aynı zamanda büyük kulüplerimizin de. Trabzonspor haricinde dört büyüklerimizin aktif kadın futbolu şubeleri yok.

Bunun için okullarda uygulamalar yapılıyor, futbol köyleri açılıyor, Milli Eğitim Bakanlığı'yla işbirliği yapılarak turnuvalar oynatılıyor, antrenörlere eğitimler veriliyor, malzeme desteği de yapılıyor belki ama emin olun hepsi göstermelik. Gerçekten isteyerek yapılan bir olay yok ortada. Biz bu işte profesyonelleşemeyeceğimizi, biraz da boşa çabalayarak bazı şeyleri yaptığımızı düşünüyoruz ve bu inanın bizim içimizdeki isteği her geçen gün geri itiyor... Türk kızının elinden her şeyi gelir. Bunu da başarabiliriz. Yeter ki elimizden tutanlar olsun...

Fakat şampiyonalarımız bile geç oynatılırken veya oynatılmazken bazı şeylere nasıl inanıp hevesleniriz, bilemiyorum... Bu ülkede futbol açısından erkekler kadar değerimiz olmalı!

 
Toplam blog
: 313
: 1350
Kayıt tarihi
: 21.03.07
 
 

1996'nın ilkbaharının dünyaya getirdiği birçok çocuktan biriyim. Milliyet Blog'da yazmaya yaşım h..