Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Nisan '07

 
Kategori
Küresel Isınma
 

Türkiye'de küresel ısınma

Türkiye'de küresel ısınma
 

Küresel ısınmanın etkileri Türkiye’ye de pek yumuşak davranmayacak, hiçbir şey eskisi gibi olmayacak hatta berbat olacakta diyebiliriz.

Türkiye’de sıcaklıklar 6 derece yükselecek, yağışlar azalacak ve birçok canlı türü yok olacak.

Bilim adamlarının tahminlerine göre 2070 yıllarına geldiğimizde Türkiye’nin batısında yazın sıcaklık 5 ila 6 derece, Orta ve Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise 3 ila 4 derece yükselmesi bekleniyor. Kışın ise 2 ila 3 derece yükselmesi bekleniyor.

Bu durum karşısında Karadeniz bölgesinde yağışlar belli bir oranda artacak, güneyde ise yağışlar oldukça azalacak.

Türkiye’nin ekosistemlerinde ciddi sorunlar olacak birçok bitki türü ve havyan bu durumdan çok etkilenecek ve birçoğu da yok olacak.

Yani eskisi gibi gidelim tenhaya keselim karpuzu durumları olmayacak. Ne olacak, envayi çeşit bilmem kaç korumalı kremler olacak, tatil rehberlerinde nereye gidilmemeli bölümleri olacak.

Kabus gibi değil mi?

Bir ata sözü vardır güneş girmeyen eve doktor girer diye, artık öyle bir durumda olmayacak eğer o eve güneş giriyorsa eyvahlar olsun.!

Bir ev düşünün o evde yıllardır yaşıyorsunuz ve hiçbir temizlik, bakım yapmadan yaşamınızı devam ettiriyorsunuz. Televizyonlarda görmüşsünüzdür çöplük ev olayları. İşte Dünya da şimdi o duruma geliyor.

Kim ister ki evinin yaşanmayacak çöplük ev haline dönüşmesini tabiî ki kimse diyemiyorum. Dünya eğer bu hale geliyorsa demek ki isteniyormuş.

Peki durumla mücadele etmek istiyor muyuz?

Eğer istiyorsak..!

Bu durumla mücadele etmenin en emin yollarından bir sera gazlarının azaltılmasıdır.

Dünyada bu konuyla ilgili çeşitli alternatifler üretilmeye çalışılıyor. Örneğin; her bireye eşit miktarda bir gaz salım kotası verilmesi, zengin ülkelerin salımlarını "kısma" oranlarının, toplamda, bilim adamlarının gezegenimizin kaldırabileceğini düşündüğü kirlenme miktarına denk düzeyde "birleşmesi" amacına göre ayarlanmasını gibi birçok proje öneriliyor. Fakat Türkiye bu büyük tehlike karşısında henüz ciddi önlemler almış değil. Türkiye’nin çevrenin karbon emme özelliğini arttıracak ciddi projelere yapması gerekiyor.

Türkiye’nin acil olarak, iklim dostu bir ekonomi oluşturmak üzere çalışan politikacılar ve şirketlere ihtiyacı vardır. Ayrıca herkesin kendi kendine bireysel önlemler alıp bu ilerlemeye karşı bir şekilde faaliyete geçmesi gerekmektedir.

Aksi takdirde önce yavaş yavaş kavrulacağız ve sonra sonsuza kadar donacağız..

 
Toplam blog
: 99
: 2370
Kayıt tarihi
: 25.03.07
 
 

1977 yılında İstanbul'da doğdu, zamanının getirdiği bir çok avantajı değerlendirdi. Sokakta oynad..