Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '16

 
Kategori
Tiyatro
 

Türkiye Kayası

Türkiye Kayası
 

Bir göç hikayesi.

 

90'lı yıllarda Bulgaristan'daki yaşamlarının zorlaşması, neredeyse işkenceye dönüşmesi sonucu Türkiye'ye göç etmeye karar veren Türk ailelerden birinin hikayesi.

 

Anne, baba, kız ve erkek çocuktan oluşan aile, yaşamak için gerekli tüm eşyalarını LADA marka otomobillerine yükleyip yola çıkarlar. Türkiye sınırına geldiklerinde hiç ummadıkları bir sürprizle karşılaşırlar. 'zırt-pırt' değişen kanunlardan biri daha değişmiş ve arabalarını sınırdan geçirmek gümrük vergisine bağlanmıştır. Ailenin bu parayı verecek gücü yoktur, Arabayı bırakıp eşyalarını taşıyacak durumları da yoktur. Gümrük memurunun önerisiyle 'Serbest Bölge'de kanun değişene kadar kalmaya karar verirler.

 

İşte oyun, 'Serbest Bölge'de geçen bu sürede yaşananları anlatıyor.

 

Aslında dramatik olan hikayeyi seyrederken karakterlerin yapısı ve Bulgar lehçesi bizi bol bol güldürdü. Zaman zaman hüzünlendik, gözlerimiz doldu, ama neredeyse gülme krizine girdiğimiz sahneler de oldu.

 

Oyunun yazarı Fehime Seven, henüz 22 yaşında gencecik bir kız. Oyunu ise 18 yaşında yazdığını öğrenince inanamadım. Bulgar göçmeni ailesinden bol bol dinlediği göç hikayelerini birleştirmiş. Oyunun kitapçığında yazım sürecini bakın nasıl anlatıyor:

 

"Bu oyun yalnızca bir yazar adayı tarafından değil, aynı zamanda bir öğrenci tarafından otobüsün merdivenlerinde, teneffüste, fizik sınavından önce ve sonra, tramvay durağında, esnaf lokantasında, sınıfın laptopunda, bankta, aylık akbilin sağladığı sınırsız ulaşım kolaylığında, gece yarısı evde babadan gizli kahvenin verdiği zihin açıklığıyla, kombi borusu patlarken, aileye söylenen yalanlar bini aşarken, 'macir' şivesiyle konu komşu akrabanın göç hikayelerini dinleyerek, Ceren Ercan'ın danışmanlığında, Ayris Alptekin, Nazlı Bulum, Albina Özden ve Sefa Tokgöz'ün desteğiyle, düzeltme sürecinde İBB Şehir Tiyatroları dramaturgu Gökhan Aktemur'la çalışarak, İBB Şehir Tiyatroları ve 'yeni metin yeni tiyatro'nun katkılarıyla yazıldı."

 

Yönetmen Şükrü Türen.

 

Başrollerdeki oyuncular Hikmet Körmükçü, Nevzat Çankara, E. Sevtap Çapan ve Selim Can Yalçın.

 

Hikmet Körmükçü'nün performansı tartışılmaz, diğer oyuncular da son derece iyiydiler, ancak ailenin genç kızı Sevginar rolündeki  Sevtap Çapan muhteşemdi.

 

Geçen yıl tiyatronun önünden geçerken sık sık gördüğüm oyunun ismi garip gelmişti. Seyrettiğimde oyuna TÜRKİYE KAYASI isminin verilmesinin ne kadar uygun olduğunu anladım. Size anlatmak istemiyorum, büyüsü kaçar, merak eden seyredip öğrensin, değil mi?

 
Toplam blog
: 314
: 1210
Kayıt tarihi
: 07.08.11
 
 

Üsküdar İstanbul doğumluyum ve halen burada yaşıyorum. Okumak, yazmak ve seyahat etmeyi çok seviyor..