Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ekim '15

 
Kategori
Coğrafya
 

Türkiye neden ve neye göre 7 bölgeye ayrıldı?

Türkiye neden ve neye göre 7 bölgeye ayrıldı?
 

Bu zaten coğrafi bölünme, siyasi harita değil de doğrusu coğrafi bölünmenin bu şekilde olmasına nasıl karar verildi, merak ettik. Yani belli bir kısmı ayırıyorsunuz ve buraya Karadeniz bölgesi diyorsunuz. Karadeniz çevresi olduğu için böyle denilmesi normal de bu bölgeye giren iller nasıl seçildi? Karadeniz kıyısı desek İstanbul, Kırklareli de Karadeniz kıyısı örneğin.

Çok ince hesaplar yapılmış olmalı. Bölgeyle bir şekilde ilişkisi olan iller o bölgeye dâhil edilmiş gibi. Tuhaflıklar da var tabi. Örneğin Güneydoğu ise Hakkâri, Şırnak da Güneydoğu değil mi? Ayrıca burada dikkat çeken bir durum da var. Bu iki il önceden Güneydoğu Anadolu bölgesinde değil miydi? Şimdi Doğu Anadolu bölgesi.

İller bölgelere dâhil edilirken bölgeye yakınlığı dışında coğrafi yapısı ve iklim özelliklerinin de bölgeye uyumuna bakılmış. Örneğin Isparta demek ki Ege’den çok Akdeniz coğrafi yapısına ve iklimine yakın. Yani işte Isparta’yı gezerken orada bir Akdeniz bölgesi havası seziyorsunuz.

Haritaya baktığımızda çok ince bir akıl görüyoruz ama mesela Malatya pek fazla doğu değil, İç Anadolu’ya daha yakın. Ama sanırım burada da Malatya ilinin coğrafi yapısına bakılmış, gerçekten İç Anadolu’dan ziyade Doğu Anadolu özellikli. Daha çok bölgeler denizlere göre konumlandırılmış. Örneğin Marmara denizinin etrafındaki iller Marmara bölgesi olmuş. Değilse Sakarya Marmara Bölgesi de Bolu/Düzce niye Marmara bölgesi değil diye sorulabilirdi. Ancak Bolu’nun coğrafi yapısı Marmara’ya uymuyor. İç Anadolu Karadeniz karışımı.

Yine de çok şeyin mantıklı yapıldığını görüyoruz. Çorum, Tokat İç Anadolu’ya, Karaman Akdeniz bölgesine alınabilinirdi. İklimleri ve birazda Karadenizimsi coğrafi yapısı/bitki örtüsü nedeniyle olmalı. Bölgelerde değişiklik yapsak bile hem yılların alışkanlığı hem de oraların bölgeyle bağlantılı özellikleri yüzünden illerin durumu değişmez. Artık Türkiye’de nerenin nere olduğu hafızalarımıza kazındı.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..