Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mart '10

 
Kategori
Siyaset
 

Türkiye üstüne bir makale ve yapılan yorumlar

Türkiye üstüne bir makale ve yapılan yorumlar
 

NYT/ Umit Bektaş,Reuters


Ülkemizde gelişen olaylar karşısında, siyasi parti liderlerinin farklı tavır sergilemeleri önce vatandaş, daha sonra da kurumlar arası ayrılığı keskinleştirdi. Bunun böyle olacağı aylar öncesinden belli olmuştu.

Seçim tarihi yaklaştıkça gittikçe keskinleşen görüş ayrılıkları vatandaşa yansıyor. Vatandaş, olayları büyük bir gerginlik içinde, herkes kendine yakın bulduğu medya kanallarından izleyerek bir karara varmak istemektedir. Bu anlamda medya da ikiye bölünmüş durumda.

Ülkemizde yaşayan insanlar tam anlamıyla üç gruba ayrılmış durumdadır. Birinci grup, Türk ordusunu ülke güvenliği için tek varlık gören, ona güvenen ve onunla her zaman gurur duymak isteyen , Atatürkçü düşünceyi savunan, laik, çağdaş, sosyal bir hukuk devletinde yaşamak isteyen kesim. Bu grup içine kendini milliyetçi ve ülkücü sayan, ülke bütünlüğünden yana insanlar da dahil edilebilir.

Diğer grup ise, anayasal zorunluluktan dolayı laik görünmeye çalışan, orduya güvenmeyen, hatta orduya karşı geçmişten gelen kendine has bir husumet besleyen ve bunu fırsat buldukça ordu ile çatışma vesilesi sayan bir kesim.

Üçüncüsü ise arada kalmış, ne olup bittiğini bir türlü anlayamayan, hangi kesim daha keskin yorumlar yapar ve olayları daha canlı, daha heyecanlı ve renkli verirse o yöne meyil gösteren grup. Kararsız denilen grup, en çok bu üçüncü grubun içinde yer alıyor.

Tüm bunların ötesinde, ülkemizde yaşanan olaylar dış basında da gittikçe yoğunluk kazanmaya başladı. Türkiye üstüne yazılan haber ve makalelerin altına yapılan yorumlar ilginç.

01.03.2010 tarihli The New york Times Gazetesinde Türkiye’nin son zamanlarını değerlendiren bir makaleye yapılan onlarca yorumlardan Türkçe’ye çevirebildiklerimden bazıları şöyle:

“Türkiye, Batı ve Avrupa Topluluğundan çekilerek İslam dalgasına yanaşma sinyalini veriyor. Elveda, İnsan Hakları."

"Atatürk, Türkiye’yi aklı selim bir dünya içine sokmuş, ordu da bu durumu korumuştu.Teokratik bir yapılaşma ile Türkiye karanlık içine yürüyor."

"Kötü haber! Amerika, senin yüzünden, sen öyle istediğin için."

"Türkiye, ordu ile fethedemediği Avrupa’yı yakında İslamlaştırarak fethedecek."

"Teokrasinin suçu, İran gibi. Hatta dine dayanmayan askeri bir dikta."

"Kötü haber! Türkiye İslam Cumhuriyeti ve diktatörlüğü. Geleceğin İran’ı yetişiyor."

"Bekle ve gör."

"İslam ve demokrasi birlikte yaşayamaz. Şeriat ve demokrasi bağdaşmaz."

"On yıllık sürede Türkiye’de demokrasinin ayakta kalması zor görünüyor."

"Türkiye hala laik bir ülke. Ayrıca İstanbul’un New York’tan bir farkı yok. Fakat yeteri kadar eğitim alamamış ve iş imkanlarının olmadığı yerlerde halk, fiziksel ihtiyaçlarını doyurabilme mücadelesini veriyor. Bunlar, ne olup bittiğinin farkında değiller.”

Özellikle kısa yorumları aktarmayı tercih ettim. Daha uzun yorumlar var. Bunlar Atatürk ve Atatürkçülük gibi bildiğimiz ve muhtemelen Türkiye’den yazılmış yorumlar. Ayrıca Ermenilerin ve bazı radikal Kürtlerin kasıtlı olarak yazdıkları yorumlar da belli oluyor.

Bana göre, böylesi yorumlar Türkiye’nin, son yıllar ve aylarla birlikte dışardan görünen yanlış veya doğru bir imajının belirmeye başlaması açısından oldukça önemli.

Hüseyin Seyfi

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..