Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

gugi (Güzel Ülkemin Güzel İnsanlarına)

http://blog.milliyet.com.tr/gugi

25 Haziran '09

 
Kategori
Siyaset
 

Türkiyelilik oyunu

Türkiyelilik oyunu
 

Türkiye’de üst kimliğin Türk yerine Türkiyeli olarak değiştirilmesini, Türklüğün, diğer etnik kimlikler gibi bir alt kimlik olarak tanımlanmasını öngören talepler, Türkiye’yi etnik temelinde bölmeyi hedefleyen iç ve dış odakların ülke gündemine maksatlı olarak getirdikleri sun’i bir tartışma konusudur.

Türkiye’de üst kimliğin Türk yerine Türkiyeli olarak tanımlanması, karışık millet ziyniyetini, maksatlı mozaik dayatmasını pekiştirir, ulusal kimliği zedeler ve ulusal direnci zayıflatır.

Böyle bir tanım zaman içinde ülkeyi bölünmeye kadar götürebilecek talep ve dayatmalara zemin teşkil eder.

Türk kelimesinin etnik ayrımcılık ifade ettiği gerekçesinden hareketle ortaya atılan Türkiyelilik tanımı aynı gerekçeye dayalı olarak; Anayasa’daki Türk devleti tanımını da “Türkiye devleti” olarak değiştirilmesini kaçınılmaz kılar.

Anayasada ve ilgili yasalarda, ”ulus tanımının” etnik unsurlar temelinde yeniden tanımlanmasını gündeme getirir.

Aşama aşama, asli unsurlar, kurucu unsurlar, resmi diller, yeni azınlıklar tartışmalarına ve bölücü taleplere gerekçe oluşturur.

Anayasamızın 66. Maddesi “Türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı herkes Türk’tür”. Devletin Türk olarak tanımlanmasının nedeni kurucu ve çoğunluk unsurunun Türkler olmasıdır. Örneğin Fransa devleti bu ismi Fransayı kuran unsurun Franklar olmasından almaktadır.

Ayrıca bugün İngiltere halkının ulusal kimliği İngiltereli, Fransa halkının Fransalı, Almanya halkının Almanyalı değil, bu ülkelerin eğemen unsurlarının kimlikleri ile İngiliz, Fransız, Alman olarak tanımlanmaktadır.

Türkiyelilik kavramının gündeme zaman zaman getirilmesi, Türkiye’yi aşama aşama bölmeyi amaçlayanların maksatlı bir stratejinin bir ön adımıdır. Bu stratejinin arkasında ulus devletlerini etnik temelde bölerek dünyayı kendi çıkarları doğrultusunda sömürge haline getirmek isteyen emperyalist güçlerdir.

“Vatan imar istiyor, zenginlik ve refah istiyor,
bilim ve ustalık, yüksek uygarlık,
hür düşünce ve hür yaşayış istiyor.

Bu vatan çocuklarımız ve torunlarımız için
cennet yapılmaya layıktır.

Bu memleket tarihte Türk’tü
bugün de Türk’tür ve ebediyen Türk olarak yaşayacaktır”
Atatürk

 
Toplam blog
: 12
: 1868
Kayıt tarihi
: 20.02.09
 
 

Üniversite mezunuyum. Evli ve İstanbul'da yaşamaktayım. Bilgi teknolojileri konusunda çalışmalar yap..