​ Türkülerin sultanı: Sabahat Akkiraz / Kültür - Sanat / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ağustos '07

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Türkülerin sultanı: Sabahat Akkiraz

Türkülerin sultanı: Sabahat Akkiraz
 

"Hangi dilde olursa olsun herkes türkü söylesin. Türkülerin gücüyle karanlık aydınlığa teslim olacaktır." diyor, Sabahat Akkiraz.

Sanatçı, yorumcu ve müzik dinleme konusunda oldukça seçiciyimdir. Her sesi, her yorumu ya da müzik parçasını dinlesem de kolay kolay beğenmem. Ama her zaman koşulsuz dinlediğim nerede olursa olsun takılıp kaldığım bir ses, bir usta var. Benim için hep bir numara. Hem sadece müziği ile değil, karakteri, duruşu, gülümseyişi ve diğerlerinden farkı ile. Çoktandır onu anlatan bir yazı yazmak istiyordum, ama bugüne kısmetmiş. Onun bu yıl 'Uluslararası Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü'nü alması bir vesile oldu şimdi. Aldığı birçok ödüle anlamlı bir ödül daha kattı.

Dünyada çok tanınan, sesi en güzel sesler arasında ilk üçe giren, buna rağmen demiyorum çünkü ülkemizde de çok tanınıyor ve seviliyor. Köyde olsun kentte olsun. Üniversite gençleri arasında çok sevildiğini biliyorum. En çok yabancı festivallere katılan sanatçı. Sadece medyada az yer aldığı için gündeme gelmiyor. Kütür-sanat sayfalarında yer alıyor onun başarı öyküleri. Hep aynı çizgide yıllardır. Abartısız ve sadece müziği ile gülümsemesi ve alçakgönüllü olması ile tanıdığımız bir türkü dostu, bir güzel insan: Sabahat Akkiraz.


44. ULUSAL 18.ULUSLARARASI HACI BEKTAŞ VELİ'Yİ ANMA VE KÜLTÜR-SANAT ETKİNLİKLERİ ÇERÇEVESİNDE 14.SÜ VERİLECEK OLAN 2007 YILI HACI BEKTAŞ VELİ DOSTLUK VE BARIŞ ÖDÜLÜNÜN Sabahat AKKİRAZ 'A VERİLMESİ KARARLAŞTIRILDI.

16-19 AĞUSTOS 2007 tarihleri arasında yapılacak olan Hacıbektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri çerçevesinde verilecek olan “Hacıbektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü” bu yıl;
a. Alevi İnancına olan bağlılığı
b. Bu inancın gereklerini yaşam pratiğine geçirmesi
c. Tüm dünyada “Alevi Müziği”ni Müzik literatürüne sokması
d. Aydınlanmacı ve Barışçı kimliğinden ödün vermemesi; bu konuda özenle seçici davranarak katılacağı programları belirlemesi nedeni ile
Sabahat AKKİRAZ’a verilmesinin, Anma Kurulunca uygun görüldüğü açıklanmıştır.

http://www.hacibektas.com/index.php?id=255#c677

Yaşam Öyküsü:

Sabahat Akkiraz 1955’te Sivas’ta doğdu. Ailesinde müzikle uğraşanlardan etkilendi. Akkiraz'ın sanata yönlenmesine ise ilkokul öğretmeni öncülük ederek, baba Akkiraz bu konuda ikna etti. Böylece, Sabahat Akkiraz, daha 13 yaşında Arif Sağ ve Orhan Gencebay’ın sazları eşliğinde ilk 45’lik plağını Mahmut Erdal ile çıkardı. Aynı yıl ailesiyle birlikte Almanya’ya yerleşti. Orta ve lise eğitimini bu ülkede tamamladı. Bu süreçte müzikten hiç kopmadı. Ustalarım dediği; Feyzullah Çınar, Aşık Daimi, Davut Sulari ve Muhlis Akarsu ile tanıştı ve desteğini gördü. 1983 yılında ilk profesyonel albümü "Şafak Söktü"yü Musa Eroğlu ile yaptı.

1985 yılında İstanbul'a taşındı ve aynı yıl Arif Sağ ile çalışmaya başladı. Şimdiye kadar 13 albüm, 7 LP yaptı. Albümlerinde çoğunlukla kendi derlediği Türküleri, deyişleri ve uzun havaları seslendirdi. Seslendirdiği derlemeleri dışında yüzlerce derlenmiş eseride arşivinde bulunmaktadır. 1996 yılında London Jazz Festivaline davet edildi. Grand Union Orchestra ile Echoes From Anatolia (Anadolu'dan Yansımalar) projesini hazırladı. Başta London Jazz Festivali olmak üzere Londra, Dublin ve Glasgow da 10 konser yaptı. Bu çalışma aynı zamanda bir halk müziği sanatçısının jazz ve Türküler üzerine hazırladığı ilk uluslararası proje olması açısından da önemlidir.

1999 yılında Queen Elizabeth Hall’de "Womens of Tradition’’ projesinde Türkiye'yi temsil etti. Aynı yıl Echoes from Anatolia konserleri Redgold Music tarafından kaydedildi ve tüm dünya da satışa sunuldu.

2000 yılının Şubat ayında Fransız Kültür Bakanlığı tarafından Fransa’ya davet edildi. 11 Subat 2000 Cite de la Musique Paris, 13 Şubat 2000 Dieppe Ulusal Sahne, 15 Şubat 2000 Saint Claude Şehri kültür merkezinde 3 konser verdi. Aynı yılın Haziranında Lyon da "Doğu Festivaline" çağırıldı. 25 Kasım 2000 de Etnik müziğin mabedi kabul edilen "Theatre de le ville" de konser verdi. Fransız-Belçika ortak yapımı olarak hayatı ve çalışmaları belgesel yapıldı. Bu belgesel Mezzo ve Muzzik adlı tv kanallarında yayınlandı. Belgesel yakında tüm dünyada yayınlanacaktır. 2001 Şubatında Hollandalı ünlü şanson şarkıcı Jasperina De Jong ile 5 konserlik Hollanda turnesi yaptı. 31 Mart–1 Nisan tarihlerinde Brezilyanın Sao Paolo kentinde iki konser veren Akkiraz Türküleri ilk defa Güney Amerika'ya okyanus ötesine taşıdı.


Ve en çok sevdiğim türkülerden biri...

Daha Senden Gayri Aşık Mı Yoktur

Kayseri/Sarız-Nesimi Çimen-Nesimi Çimen

Daha Senden Gayri Aşık Mı Yoktur
Nedir Bu Telaşın Vay Deli Gönül
Hele Düşün Devr-İ Adem’ Den Beri
Neler Gelmiş Geçmiş, Say Deli Gönül

Şu Fani Dünyada Umudunu Yüz
İnanmazsan Var Kitaba Yüz Be Yüz
Evin Mezaristan , Malın Bir Top Bez
Daha Duymadınsa Duy Deli Gönül

Günde Bir Yol Duman Çöker Serime
Elim Ermez Gidem Kisbü Karıma
Kendi Bildiğine Doğrudur Deme
Var İki Kamile Sor Deli Gönül

Gördüm İki Kişi Mezar Eşiyor
Gam Gasavet Gelmiş , Boydan Aşıyor
Çok Yaşayan Yüze Kadar Yaşıyor
Gelde Bu Dünyayı Yor Deli Gönül

Mevlam Kanat Vermiş Uçamıyorsun
Bu Nefsin Elinden Kaçamıyorsun
Ruhsati Dünyadan Geçemiyorsun
Topraklar Başına Vay Deli Gönül

http://www.sabahatakkiraz.net/tr/biyografi.php

 
Toplam blog
: 480
: 2046
Kayıt tarihi
: 27.03.07
 
 

Üstkimliği ile insan, altkimliği yeterince kalabalık birisi; Eş, anne, öğretmen emeklisi. Doğa, H..