Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Şubat '14

 
Kategori
Tıp
 

TUS bakayım Sen şimdi ne Doktoru olacan??

TUS bakayım Sen şimdi ne Doktoru olacan??
 

2014 İlkbahar Dönemi TUS Kadroları Branş Dağılımı


Her tıp fakültesi öğrencisinin mezun olana kadar en az 589 kez duyduğu bir soru vardır; “sen şimdi ne doktoru olacan?”.

Bu soru özellikle tatil dönemlerinde hele de bayram tatillerinde pik düzeye ulaşır ki her yakınımız ve akrabamız hatta otobüsteki koltuk arkadaşımızın dahi içine dert olur.

Kısaca bu soruya açıklık getirip asıl mevzumuza dönelim; üniversite sınavında tıp fakültesini kazanan öğrenciler kayıt yaptırdıktan itibaren artık birer doktor adayıdır. Tıp fakültesi eğitimi hazırlık sınıfı hariç 6 (altı) yıldır. Bu altı yıllık süre zarfında öğrenciler herhangi bir bölüm seçmezler, herkes aynı tıp eğitimini alır. “Ne doktoru olcan” sorusu tıp fakültesini bitirip mezun olduktan sonra girilen Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ile cevap bulur, zira; Kadın doğum, Dahiliye, Çocuk, Psikiyatri, Nükleer tıp, Patoloji vb. gibi bölümler bu sınav ile tercih edilir ve bu sınavı kazanan tıp mezunları asistan hekim ünvanını alır. Asistan hekimlik süreci hem eğitim yani bir nevi öğrencilik hem de çalışma hayatının iç içe olduğu bir dönemdir. Seçilen bölüme göre 3, 4, 5 hatta 6 yıl süreye kadar asistanlık eğitimi alınır. Bu eğitim süresini başarı ile tamamlayan hekimler uzman hekim ünvanını alır.

Tıpta Uzmanlık Sınavı, yılda iki kez yapılır, ilkbahar ve sonbahar dönemleri diye adlandırılır. Çoğunlukla Eylül ve Nisan aylarında yapılır. Temel bilimlerden 120 soru, Klinik bilimlerden 120 soru çıkar. Pazar günü iki oturum halinde yapılan bu sınav her oturum 150 dakika olmak üzere toplamda 300 dakika sürer. Sadece Ankara, İstanbul ve İzmir’de sınava girilebilmektedir. Yani başvuru zamanı sınava girecek adaylar hangi şehirde gireceklerse onu işaretlerler. Tercih yapabilmek için en az 45,000 puan almak gerekir ve toplamda 30 tercih hakkı vardır.

Geçtiğimiz günlerde 2014  İlkbahar Dönemi TUS Başvuru Kılavuzu ve Kontenjanları yayınlandı. Bu sınav için başvuru süreleri 17 - 26 Şubat 2014’tür. Sınav ise 13 Nisan 2014 günü yapılacaktır.

2014 Nisan TUS için açıklanan kadro sayısı toplam 2 bin 505 .  Sayın Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun “20 bin uzman hekim, 10 bin pratisyen hekim açığımız var”, açıklaması üzerine açıkçası açıklanan 2505 kadro, eski TUS’lar ile kıyaslandığında herhangi bir artış yapılmayan sayıdır.  Hekimler olarak bu açığı kapatmak için daha fazla kadro sayısı açıklanması bekleniyordu ama maalesef öyle olmadı.

Açılan kadroları inceleyecek olursak;

2505 kadronun;

1247 tanesi Tıp Fakültelerine,

690 tanesi Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine

10 tanesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarına,

4 tanesi tıp dışı meslek mensuplarına,

242 tanesi Sağlık Bakanlığı Adına Tıp Fakültelerine,

7 tanesi Adalet Bakanlığına (Adli Tıp) (1 tanesi K.K.T.C. )

3 tanesi Adli Tıp Kurumuna,

17 tanesi Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesine,

167 tanesi yabancı uyruklulara,

119 tanesi de Gülhane Askeri Tıp Akademine ayrılmış durumdadır.

En çok kadro ayrılan branşlar;  Acil tıp (289), Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (282), İç Hastalıkları (267), Aile Hekimliği (232), Anesteziyoloji ve Reanimasyon (145), Kadın Hastalıkları ve Doğum (140).

En az kadro ayrılan branşlar; Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji (1), Hava ve Uzay Hekimliği (2), Askeri Sağlık Hizmetleri (2), Ağız Yüz ve Çene Cerrahisi (3), Spor Hekimliği (4), Radyayson Onkolojisi (5), Nükleer Tıp (6), Sualtı Hekimli ve Hiperbarik (7), Fizyoloji (9), Anatomi (9).

“Sen şimdi ne doktoru olcan?” sorusuna yönelik halkımızı ve TUS’a yönelik hekimlerimizi biraz olsun aydınlattığımı düşünüyorum.

2014 Sonbahar Dönemi Tıpta Uzmanlık Sınavı (2014 Eylül TUS)  başvurularının da 10 - 18 Temmuz 2014 tarihlerinde yapılacağı ve Eylül TUS’unun 14 Eylül 2014 tarihinde gerçekleşeceğini de son not olarak eklemek istiyorum.

Sınava girecek hekimlerimize şimdiden başarılar…

Uzm. Dr. Fatih BATI

https://twitter.com/drfatihbati

 
Kayıt tarihi
: 26.02.12
 
 

..