Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Temmuz '10

 
Kategori
İnternet
 

Twitter'dan al haberi

Twitter'dan al haberi
 

Follow me


Çocuktan al haberi derlerdi eskiden. Şimdilerde zihinlerimizde nostaljik bir söz olarak kaldı artık. Artık daha hızlı ve daha güvenilir haber ve dedikodu portalımız var. TWITTER

Aç Twitter' ı anında dünyada olup bitenlerden haberdar ol. Peki bunun diğer haber portallarından veya Ajanslardan, yada internet gazeteciliğinden ne farkı var? İşte Twitter' ı diğerlerinden ayıran, özel yapan da bu zaten. Bence İnternet ve Yazılım dünyasının Microsoft' tan sonra en büyük devrimlerinden birisidir Twitter.

Bunu geçen gün yaşanan bir olayla açıklamaya çalışayım. Bir gazeteci Cumhurbaşkanı'nın pahalı bir saat satın aldığını bir vesile ile öğreniyor ve bunun DOĞRULUĞUNU Twitter da paylaşıyor. Her kesimden milyonlarca insanın gelişen teknoloji sayesinde heryerden bağlanabildiği , mesaj yazıp okuyabildiği bu platformda konu nasıl tartışılıyor bilmiyorum ama sonucu çok daha çarpıcı oluyor. Sayın Cumhurbaşkanımız Twitter' a bağlanıyor ve oradan bir açıklama yapıyor.

"Bugün sabah gazeteleri okurken saat ile ilgili haberi gördüm. Hayretler içinde kaldım. Kesinlikle böyle bir şey doğru değildir. Ben zaten pahalı Saat kullanmayı sevmiyorum"

İşte haber, hız ve kaynağın doğruluğu, direk ilk ağızdan anında ve milyonlarca kişiye ulaşılabilecek bir mecrada yapılan açıklama. Açıklamayı yapan T.C. Cumhurbaşkanı. Ne bir basın toplantısı ne de bir Basın Bildirisi. Ya da bir kaç Gazetecinin aldığı özel bir bilgi.

Barack Obama' dan Paulo Chelho' ya, Paris Hilton' dan Kemal Kılıçdaroğlu'na, İzmit' ten Kemal, Otobüsle İzmir' e giderken yoldan yazan Banu'ya, Dışişlerinden, Routers' a kadar, herkesin bilgilendirdiği ve bilgilendiği, soru sorabildiği, tartışabildiği, konumunu , durumunu paylaşabildiği gerşek zamanlı bir iletişim ve bilgilendirme forumu oldu Twitter. Bütün bu insanları, kurumları aynı platformada biraraya gelmesini ve fikirlerini paylaşmasını sağladı. Anında ve birincil elden blgi alışverişleri olmaya başladı, hiçbir Medya aracının yetişemeyeceği bir hızda ve doğrulukta. Routers bile ilk haberini Twitter' da geçiyor, tabi haberi geçmekte geç kalmamışsa... Asıl komiklik te burada zaten, Routers' tan daha hızlı habere ulaşabiliyorsunuz. Resim ve Video paylaşımı da cabası. Şu Boğaziçi Köprüsündeki trafiğe bak diyen mesajın altında fotoyu görebiliyorsunuz.. Tartışmalara, açık oturumlara artık telefonla bağlanmaya çalışmak, soru sormak gibi bir zahmete girmeye gerek yok. Twitterdan yaz anında önlerinde.

Sadece bu kadar değil Twitter' ın hayatımıza kattıkları. Okuruyla bütünleşen yazarlar, seyircisiyle kritik yapan TV yapımcıları, kitabının ilk yorumlarını alanlar, ünlenen ünsüzler, yada ünlü olup ta burada ünlerinin hakkını veremeyen insanlar. Sevgilisiyle Twitter aracılıgı ile barışanlar bile..

İyi bir gözlemleyiciyseniz kendinize çok şey katabileceğiniz gibi, yine kendinizce bazı "kritikleri" de yapabiliyorsunuz . İnsanları tanımaya gerek olmadan paylaşabiliyor, ihtiyaç duyduğun herhangi bir fikre, bilgiye ulaşabiliyorsunuz. PKK' nın sözcüsü de burada yazıyor, Gazze sözcüleri de. Apple da burada Beyoğlundaki Meyhane de... Olmayanlar da en kısa zamanda bu Platformda yerlerini alacaklardır. Cam Adama da buradan ulaştık, Cumhurbaşkanına da.

Kısacası herkesin herkese ulaşabildiği , sesini duyurabildiği ve daha iyisi çıkıncaya kadar

Herşeyin çok hızlı gelişerek değiştiği bir Yüzyılda yaşıyoruz. Medya çok hızlı bir değişimin içinde olmak zorunda, nasıl bir gelişme olur bilinmez ama bir değişimin eşiğinde olduğu da bir gerçek. Gece okunan bir haberi ertesi gün sabah 8 sütuna manşet gazetelerde görmek cazip gelmiyor. Yada gazeteden "Cumhurbaşkanı Twitter da açıklama yaptı" haberini okumak gibi komik bir haber.

140 Karakter ile hayatımıza giren Twitter bu günlerde dillerden düşmeyen en güzel "Açılım" örneği.

http://twitter.com/uraltay

 
Toplam blog
: 20
: 665
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İşletme Bölümünden mezun, siyasi , ekonomik ve konjüktürel gelişmeleri birlikte..