Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Temmuz '21

 
Kategori
Gönüllülük
 

UÇAKTA NAMAZ MOLASI

HABER

Diyanet İşleri Başkanlığı  Din Hizmetleri genel Müdürü Bünyamin Albayrak, bazı vatandaşların  şehirler arası yolcu otobüs seyahatlerinde vakit namazlarını rahat kılamadığı yönünde şikayette bulunduğunu aktararak, "Başkanlık olarak ilgili Bakanlıklara şehirlerarası seyahatlerde molaların saat  planlamasını göz önünde bulundurmaları ricasında bulunduk. Bu bir ibadettir. Bir insan hakkıdır.Hiçbir Bakanlığımıza, kuruluşumuza talimat verme yetkimiz yok" dedi.

Milliyet, Ankara 30 Haziran 2021

NE DERSİNİZ?

Yıullardır namaz vakitlerinde şehirlerarası otobüslerde seyahat eden vatandaşlarımız, otobüsler namaz vakitlerinde mola vermeyip yola devam ettikleri için günahkar mı oluyorlarmış?

Otobüsü, treni durdurtup, uçağı yere indirtip namaz kılmak mı gerekiyormuş?  Hareket halindeki otobüste, trende, uçakta namaz kılınamaz mıymış?

AYETLİ HADİSLİ ÇÖZÜM 

Bakara Suresi, 239'uncu ayet: "Bir korku ve endişe duyarsanız, yürüyerek veya binit üzerinde kılın namazınızı"  buyuruyor. Yolcu otobüsün devrileceğinden, trenin raydan çıkabileceğinden, uçağın yere düşebileceğinden korku ve endişe duyuyorsa; hareket halindeki otobüste, trende, uçakta namaz kılabilir. Dinen caizdir.

Buhari kaynaklı sahih bir hadiste islam peygamberi "Gönlünüz gelecek namaz vaktini  bekler durumda oldukça, sürekli namazda sayılırsınız" buyurmuş. 

İbadet etmek kadar, ibadet etmemek de insan hakkıdır. Allah herkesin ibadet etmesini isteseydi, Dünya insanlarının tamamı müslüman olurdu. İbadet etme hakkı, ibadet etmeme hakkını ortadan kaldırmaz. İbadet etme hakkı, ibadet etmeme hakkı varsa vardır.

Eleştirilere maruz kalan Bünyamin Bey, vatandaşı ayet ve hadisle bilgilendirebilirdi. İbadet etme hakkını, ibadet etmeme hakkıyla karşı karşıya getirmeyebilirdi. Laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyetinde Diyanet İşleri Başkanlığı  mezheplerin ve tarikatların üzerinde, hepsine eşit mesafelidir.

Bünyamin Bey otobüslerde, yolcular arasında oylama yapılarak ekseriyet istiyorsa namaz molası verilmesini tavsiye edebilirdi.

 

 

 
Toplam blog
: 121
: 31
Kayıt tarihi
: 26.10.20
 
 

01 Şubat 1933 Tirebolu -Giresun- doğumluyum. İstanbul Üniversitesinde Halkla İlişkiler dalında li..