Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ağustos '08

 
Kategori
Otomobil
 

Uçan Arabalar!

Uçan Arabalar!
 

Tüm dünyada bilim ve teknolojinin gelişimine insanlar, toplumlar ayak uyduramaz oldular.

Özellikle, halen bazı konuların tabu olduğu gelişmekte olan ve az gelişmiş toplumlarda!

300 yıl Matbaanın geç girdiği bizim gibi ülkelerin, bir an önce bilim ve teknolojiye hemen ayak uydurmaları beklenmemeli ve zaten de uyum sorunu her halükarda yaşanıyor.

Benim hobilerimden biri de gazetelerin teknoloji içeren küçük, küçük haberleri.

İlgimi çeken bu küçük haberlere hemen sarılıp, yeterli bilgiyi buluncaya kadar da araştırmaya devam ediyorum.

Bakın bunlardan birisi daha aşağıda.

Wright kardeşlerin 1903 yılında ilk uçağı yaptıklarından beri pek çok mucidi peşinden koşturan ticari başarıya ulaşabilecek bir uçan araba yaratma hayali bugün her zamankinden daha yakınmış.

Uçan arabalar için alınan ilk patent 1918 yılına aitmiş, ancak bugüne kadar üretilen en başarılı araba yalnızca beş adet satmayı başarabilmiş.

Pek çok mucit bugün kullanılan yeni malzemeler ve teknikler sayesinde bu alandaki engellerin aşılabileceğini, toplumun büyük bir kesimine hitap edecek bir uçan araba yaratılabileceğini düşünüyorlar.

İşte böyle bir dünyada yaşamak ve gelişmeleri takip etmekten son derece memnunum.

Bakın Ağustos ayı başında ABD’nin Wisconsin eyaletinde düzenlenen bir havacılık şovunda sergilenen bazı modellerin özellikleri:

Marka Terrafugia Transition

Maliyeti 194.000 $. Bu arabanın her eve girmesi düşünülemez. Maliyeti çok yüksek. Ancak bir depo benzinle 500 km gidebilmesi ve arabadan uçağa 15 saniyede dönüşebilmesi bu arabanın çok önemli avantajlarından. Üretici firma şimdiye kadar 50 sipariş aldıklarını ve teslimata 2010’da başlayacaklarını anlatıyor.

Marka Samson SkyBike

Sam Bousfield, kanatları bir teleskop gibi katlanan üç tekerlekli bir motosiklet dizaynından yola çıkarak SkyBike’ı yaratmış. Bousfield, birleştirilmeye hazır bir SkyBike’ın maliyetinin yaklaşık 50.000 $ olacağını, bu fiyatta da yılda 1000 satış yapmayı planlıyorlarmış. Bu maliyetle her eve (gelişmiş ve ileri, zengin toplumları kast ediyorum.) girebilecek bir araç diye bakıyorum.

Marka Moller Neuera

Daha önce SkyCar prototipiyle ses getiren Moller firması daha uygun fiyatlı bir model olarak Neuera’yı üretmiş. 250.000 $’lık fiyatıyla hala yüksek bir maliyette olan Neuera, yerden 3 metre yüksekte süzülebiliyor, bir saat boyunca saatte 120 km’lik hızla hareket edebiliyormuş. Maliyet çok yüksek. Yine zenginlerin işine yarayacak bir oyuncak gibi görünüyor.

Şimdi bu firmalar, bu araçların seri üretimine başlar ve piyasada kullanılmaya başlayıp, trafik sorunu ortadan kalkarsa, bu zamana kadar trafik sorununa çözüm bulmak için yapılan çabalar ve harcanan paralar ne olacak.

Ayrıca ben bizim ülkemiz için söylemiyorum. Gelir dağılımının daha adil olduğu ve Milli Gelir seviyelerinin çok daha yüksek olduğu söylenen toplumlar için söylüyorum.

Ha birde bu teknolojinin ve arabaların en büyük alıcıları, petrol zengini Arap Şeyhleri, Aşiret Liderleri ve sonradan görme Rus zenginleri olacaklardır.

Böylesine insanlığa faydalı buluşların, bir an önce hayata geçirilmesi ve işe gidip gelen insanların, yollarda çektikleri trafik sıkışıklıklarından kurtulmaları en büyük dileğimiz.

Bu dilekleri sunarken, sokakta yatan ve açlıktan önel insanları unuttuğum sanılmasın. Hala içimde yara olan, Pazar yerlerini gece karanlığında dolaşarak, pazarcıların attıklarını toplayıp, evine götürenleri unuttuğum sanılmasın.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..