Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

20 Mart '08

 
Kategori
Doğal Hayat
 

Ulu Okaliptus Ağaçları

Ulu Okaliptus Ağaçları
 

Şaşılacak derecede büyük ve uzun ömürlü olan ulu okaliptus ağaçları, bütün sıcak ülkelerde ve Akdeniz ikliminin etkisinde kalan bölgelerde yetişir.

Fakat, okaliptus ağaçlarının hakiki yurdu Avustralya' dır ve en büyük olanlarına da burada rastlanır.

Avustralya topraklarında yetişen okaliptus, bütün ağaçlar içerisinde en uzunudur. Fazla sık görülmemekle birlikte, bazılarının boyu yüzelli metreye kadar ulaşabilir. Yâni demek oluyor ki, Paris' teki meşhur Eiffel kulesinin yarı uzunluğunu bulur!

Bu ağacın meyvası ve yaprağı, çevreye çok tatlı ve hoş bir koku yaydığı gibi, solunum yolları hastalıklarının tedavisinde iyi sonuç veren bazı özellikler de taşır. Okaliptuslu pastiller, şuruplar ve sigaralar da bu amaçla hazırlanmaktadır.

Ağacın kalın ve yassı yaprakları, eksenleri hep kuzey - güney doğrultusunu alacak şekilde yönelir... Böylelikle, güneşin öğle saatlerindeki kavurucu sıcaklığından, kendilerini muhafaza etmiş olurlar.

Okaliptusun koni biçimindeki meyvası, tohumları örtmeye yarayan bir kapak taşır... Zaten, Yunanca da "koruyan" anlamına gelen okaliptus ismi bu sebeple verilmiştir.

Okaliptuslar, tüm ağaçlar gibi çevre dostudurlar, bulundukları bölgenin havasını temizledikleri gibi çevreye çok hoş kokular yayarlar.

Ayrıca, çok yakın geçmişte bir bloğumda bahsettiğim gibi, sevimli tembel Koala' yı besleyen de okaliptus ağaçlarıdır.

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..