Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Haziran '13

 
Kategori
Siyaset
 

Ulustan ümmete, ümmetten mezhebe

Ulustan ümmete, ümmetten mezhebe
 

Arap Baharı diye isimlenen İslam ülkelerinde sözde özgürlük ve despotlara karşı ayaklanma senaryosu tüm hızıyla devam etmekte. Aslında Suriye üzerinden mezhepçi bir çatışmanın tüm Ortadoğuyu yangın yerine çevirme siyaseti adım adım ilerlerken bu kıvılcım bir anda Türkiye'ye de sıçradı.

İslam ülkelerinde genelde vatancı, bayrakçı, ulusçu anlayış varken Batı'nın desteklediği ülkeler dışında ılımlı islamcılık patlak verdi. Libya, Tunus, Mısır, Suriye üzerinden tezgahlanan ve sözde baharlar halk duruşu oldu. Bu yapılanmanın samimiyetsizliğini Suudi Arabistan, Kuveyt, Ürdün örneği nivererek daha önce açıklamıştım.

Yıllardır süren Kemalizm ideolojisinin ürünüyle Osmanlı Sünni Ümmetçiliğinden Türk Ulusalcılığına geçen Türkiye son zamanlarda tekrar Kemalizmden Ümmetçiliğe yelken açmış görünmekte.

Yalnız bu ümmetçilik Müslüman genel adı etrafında değil SÜNNİ  ve Suni ayrımcı yanı olan bir Ümmetçilik anlayışı.

Ümmetçi düşünce içinde bir sürü Şirket-Cemaat olan pragmatist yapılara dönüşen Müslümanlar, kurumsallaştıkça Ümmet değil Şirket olma ve BİZ anlayışını yayarak Garanti Bankası'nın verdiği BİZ yaratma odaklı seminerlerden farkı olmayan müslüman çeşidi ortaya çıktı.

Kemalizm bile daha net ve tutarlı bir söyleme sahip olduğunu Gezi Olaylarında gösterirken Şirket-Cemaat yapılanması içindeki Sünni Müslümanların Kuran etrafında ve Kuran'a paralel bir Hadis anlayışında birleşememeleri ne acı. Tasavvufçular, Ilımlı İslamcılar, kendini hala 1924 te sananlar, 1950 sananlar ve buna göre islami hareket içinde olanlar, radikaller vb.

28 Şubatta haşanan hiçte hoş olmayan durumlara rağmen, şu an Kemalizm'in gitmesinden sonra oluşabilecek cemaatçi-şirketçi kavgaların ülkeyi getireceği kaotik durumdan endişelenmiyor değilim.

Çünkü şu an Türkiye'de Kuran'da olmasa bile Recim'i İslamdan ve Sünnetten sayan ama bunun Ayetle çeliştiğini görmeyen görmekte istemeyen kafaların sünnet değil diye domates, fasulye, Mango, suşi yememesine ne demeli.

Kuzey Afrikada herkesin ağzını sürdüğü camilerdeki abdesthalerin yanında ipe asılı beynelminel (ortak) misfakların durumu gerçekten çok acı. Bu mu sünnet?

Allah korusun Türkiye'de oluşabilecek siyasal boşluk ve kışkırtılan arap taklitçisi cemaatler ilk önce bidatçı diye namaz kılan kitap okuyan tahkiki imana sahip müslümanları hedef alacaktır.

Ben kesinlikle Ulustan Ümmete gidildiğini düşünmüyorum.

Ulustan Sünniliğe ve Aleviliğe gidildiğini düşünmeye başladım. Sünniler gittikçe sünni faşisti olmaya başladı. Şiilerde şii faşisti olmaya başladı ki bu Ülkücülerle PKK'lıların arasındaki ırkçı kavgadan daha öte sonuçlara gebedir.

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..