Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Temmuz '11

 
Kategori
Eğitim
 

Üniversitelerin kontenjan artışları ve yeni kontenjanların dağılımı

Bu yıl ÖSYM tarihinde bir ilke daha imza atıldı... ÖSYM, ilk defa LYS sonuçları açıklanmadan adayların tercih kılavuzu olarak adlandırdığı yükseköğretim programları ve kontenjanları kılavuzunu internet adresinden yayınladı.

Adaylar böylece tercih süreci bildirimi başlamadan çok önce de tercih araştırması yapmaya başlayabildi. Peki 2012 yılı üniversite kontenjanlarında ne kadar artış oldu, bu kontenjan artışı hangi programlarda yoğunlaştı? Üniversite adaylarına sunulan yeni kontenjan fırsatları neler?

Hangi devlet üniversitesinde hangi yeni lisans programları açıldı ve kontenjanları ne kadar? Hangi lisans programının na kadar yeni kontenjanı oldu? Detaylı bilgilere ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz...

Üniversitelerin 2011-2012 akademik yılı kontenjanları beklendiği gibi geçen yıla göre yüzde 7,3 oranında artış gösterdi. Bu artışla yükseköğretim programları kontenjanı 708 bin 274'den 759 bin 668'e yükseldi.

Lisans programlarının kontenjanları geçen yıla göre yüzde 15,4 oranında artarken ön lisans programları 2,6 oranında azaldı. Yüzde 15,4 oranında artış gösteren lisans programları kontenjanı 431 bin 768'e çulaştı.

Lisans programı kontenjanları arasında 37.903 kontenjan, devlet üniversitelerinde yeni açılan yükseköğretim programlarından oluşuyor. Devlet üniversitelerinde 37.903 yeni açılan lisans programı kontenjanı bulunması olduk iyi bir rakam. Bununla birlikte bu yeni lisans kontenjanlarının 21 binini ilk defa açıköğretim fakültesi açan istanbul ve Erzurum Atatürk üniversitelerinin kontenjanlı açıköğretim programları oluşturuyor.

Geriye kalan yaklaşık 17 bin kontenjanın arasında ise aslan payını MF puan türünden öğrenci alan programlar oluşturuyor.

Devlet üniversitelerinde yeni açılan lisans programları arasında tıptan diş hekimliğine, hukuktan rehberlik ve psikolojik danışmanlığa, sınıf öğretmenliğinden Türkçe öğretmenliğine, gazetecilikten halkla ilişkilere, bilgisayar mühendisliğinden, mekatronik, elektonik haberleşme ve raylı sistemler mühendisliğine çok çeşitli ve adaylar tarafından rağbet gören yeni lisans programları bulunuyor.

Devlet üniversitelerinde yeni açılan lisans programlarının puan türlerine göre dağılımı şöyle;

YGS-1 (YGS-1,2,4,5,6) puan türleriyle öğrenci alan yeni açılan devlet üniversiteleri lisans programı kontenjanı, 3 bin 200.

TS (TS-1 ve TS-2) puan türleriyle öğrenci alan yeni açılan devlet üniversiteleri lisans programı kontenjanı, 2 bin 685.

TM (TM-1,2,3) puan türleriyle öğrenci alan yeni açılan devlet üniversiteleri lisans programı kontenjanı, 4 bin 690.

MF (MF-1,2,3,4) puan türüyle öğrenci alan yeni açılan devlet üniversiteleri lisans programı kontenjanı, 5 bin 713.

DİL (DİL-1 ve DİL-3) puan türüyle öğrenci alan yeni açılan devlet üniversiteleri lisans programı kontenjanı, 615.

Puan türü bulunmayan yeni açılan 21 bin kontenjanlı açıköğretim programını ise herhangi bir YGS puan türünden 140 ve üzeri puan alan her aday tercihlerinde gösterebiliyor.

Bazı lisans programlarının devlet üniversitelerinde yeni açılan kontenjanları ise şöyle;

Tıp Fakültesi: 280

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık: 255

İlgöğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği: 260

İktisat+İşletme+Kamu Yönetimi: 2.050

Türk Dili ve Edebiyatı: 525

Ne yazık ki program program ve üniversite üniversite bütün yeni açılan kontenjanları buradan vermemiz olduk zor ve pratik değil. Fakat bütün yeni açılan kontenjanları program program ve üniversite üniversite incelemek isteyen adaylar aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirler;

Hangi devlet üniversitesinde hangi yeni lisans programları açıldı ve kontenjanları ne kadar? Hangi lisans programının na kadar yeni kontenjanı oldu? Detaylı bilgilere ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz...

Bütün adayların sıralama ve koşullarına en uygun tercihleri yapabilmelerini temeni ederim...

 
Toplam blog
: 157
: 12370
Kayıt tarihi
: 22.08.06
 
 

1996-2000 Ondokuz Mayıs Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü, Psikolojik Danış..