​ Usta, müthiş bir kelime / Siyaset / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mayıs '11

 
Kategori
Siyaset
 

Usta, müthiş bir kelime

Türk kültüründe öyle kelimeler vardır ki konuşurken belki sıradandır. İnsan ilişkilerinde kullandığınız zaman öyle anlamlar kazanır, öyle anlamlar kazanır, göz yaşlarınızı tutamadığınız, hıçkıra hıçkıra ağladığınız olur. 

Bir film karesinde ustanın elini öpen çoçuk şükran ve minnet duygularını böyle anlatır. Ustanın gözleri dolmuştur, duygusallığa bürünmüştür. Dikkat ederseniz elini öptürmekte zorlanır. 

"Usta." 

Ne müthiş bir kelime. 

Ustaya, , ne lider, ne hoca, ne mucit, ne baba, ne de başka bir şey diyemezsiniz. Hiç bir kelime "usta" nın yerini tutmaz. Aynı anlamı veremez. Ekleyeceğiniz tek kelime " büyük" olur. 

"Büyük usta" 

Yani: 

"Eli öpülesi büyük usta." 

Burdan şuraya gelmek istiyorum. Siyasette ne çıraklık, ne kalfalık, ne ustalık olmaz. Hele "devri" kelimesi "usta" nın başına gelerek "ustalık devri" hiç olmaz. 

Ustanın, hele hele büyük ustanın altı milyarlık dünya nufusunu bırakın üzmeyi manalı baktırdığını gören, bilen var mıdır? Olamaz, olması da mümkün değil. Bazen müzik notalarında, bazen mimaride, bazen manada bu böyledir. 

Ne yazıkki siyasette lider kavramı, öyle canavarlar doğurdu ki adına bazen zalim, bazen diktatör denildi.Gururundan dolayı firavun lakabını alanlar olduğu gibi, vatan satanlara da "hain" denildi. 

İşte ustalık bunlardan öte bir şey. Bambaşka bir şey. Her zaman kullanılmaz. Bir gerçekte şu : Ustalık ünvanını hiç kimse kendi kendine layık göremez. 

Ustalık çok farklı, çok. 

 
Toplam blog
: 202
: 306
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

BİR DUAMIZ BİR DUYANIMIZ OLSUN YETER ..