Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Aralık '09

 
Kategori
Otomobil
 

Üstün Fransız teknolojisi

Üstün Fransız teknolojisi
 

Fransızlar ve üstün teknolojileri ...


Avrupa’da Alman otomobil üreticilerinden Dünya’da tanınmış seri üretimler yapan ve herkesin bildiği markaların üreticisi konumunda olan Fransa ve Fransız otomobillerini bu yazımda anlatmaya çalışacağım.

İlk olarak herkes tarafında bilinen ve ülkemizde sıkça gördüğümüz fakat bazılarının hangi ülkeye ait olmadığını bilmediği Fransız markalarını söyleyelim Citröen, Peugeot ve Renault’tur. Genel anlamda kuruluşlarına baktığımızda 3 markanın da ayrı bir hikâyesi vardır ve bu hikâyelerden Peugeot’un kuruluşu ile ünlü Amerikan Motor markası Harley-Davisson ile benzerlik taşımaktadır. Bu benzerlik iki markanın da üretimlerine bisiklet ile başlaması ile olmuştur. 19.yy sonlarına doğru bisiklet üretimi yapan Peugeot otomobil 1906 yılında ise ilk ürettikleri araba ile yeni bir sektöre girmişler ve günümüze kadar gelmiştir. Fakat son zamanlarda dünya üzerindeki ekonomik krize yenilen Peugeot firmasını yine aynı ülkenin otomobil üreticisi Citröen satın almıştır.

Citröen’in tarihine baktığımızda 1919 yılında kurulmuştur. Ürettiği otomobiller ile Fransızların teknolojideki gücünü önce Avrupa’ya sonrada tüm Dünya’ya göstermişlerdir. Citröen firması Fransa’nın adeta otomobilde lokomotifi olmuştur. Ürettiği otomobillere ilk olarak dört tekerlekten hidrolik kaldırma sistemi kullanarak (1960-1970) sektöründe bir ilki gerçekleştirmiştir. Günümüzde ise ürettiği araçlarda estetiğe önem veren bir firma olmanın yanından çevreci geliştirdiği motorlar ile yakıt tüketimini azaltmış ve bu konuda Avrupa’da öncü firmalardan biridir. Peugeot bünyesi katmasıyla birlikte Fransa’nın en büyük otomobil üreticisi oldu. Şimdi firmanın gündeminde ise Japonya’nın 3. büyük otomobil devi olan Mitsubishi Motors’un hisselerini alarak dünyada 6. büyük otomobil üreticisi olmaktır.

Bir diğer ünlü Fransız bir dönem Türk filmlerinde polis aracı olarak görmeye alıştığımız olan Renault markasıdır. Ülkemizde Bursa’da Oyak-Renault tesislerinde üretimi yapılan ünlü otomobil markasını Citröen ve Peugeot ayıran en önemli özelliği ağır vasıta üretimine yapmasıdır. Ülkemizde askeri alanda kullanılan bir marka özelliği de taşımaktadır. Türkiye Piyasasında Fransızlar içinde bir satış sıralaması yaparsak Renault, Citröen, Peugeot olarak bir tablo karşımıza çıkıyor. Bu tabloda ilk sırada Renault’un yer alması hem ağır vasıta sektöründe olması hem de ülkemizde üretiminin olması önemli bir etken olarak karşımıza çıkıyor.

Bu yazıda değerlendirdiğimiz Fransız arabalarının az yakıt tüketmesi ve çevresi olması artı yönleri, eksi yönleri ise arabaların motorlarının küçük olmasından dolayı motorlarının zayıf olmasıdır. İkinci el piyasasında ise her markanın belirli bir modeli tutmuş durumda olduğunda olması değer düşüklüğünün sonucu durgun bir ikinci el piyasası vardır.

Alman arabaları hakkındaki yazım; http://blog.milliyet.com.tr/Almanlar_ve_arabalari/Blog/?BlogNo=213825

<ı>“Düşündürücüdür ki 21.yy halen bir arama markamızın olmayışıdır. Diğer teknolojik eksiklikler bahsetmiyorum bile, bu düzende…”

<ı>S&S

Serbestler@windowslive.com

 
Toplam blog
: 112
: 2756
Kayıt tarihi
: 15.09.09
 
 

Ülke meselelerine kafa yoran ulusal çıkarları korumaya çalışan düşünen bir genç. İlkelerim; Üstün..