Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Aralık '09

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Üstün ve ileri zekalı çocuklar

Üstün ve ileri zekalı çocuklar
 

internetten


Üstün ve ileri zekalı çocuklar ile ilgili ulaştığım bilgileri değerli milliyet blog ailesi ile paylaşmak istedim.

İnternetten edindiğim bilgiye göre, geçtiğimiz aylarda Ankara da Hacettepe üniversitesi öncülüğünde ve birçok üniversite hastanelerinin de desteği ve işbirliği ile 136 çocuk üzerinde yapılan magnetik görüntüleme sayesinde normal çocukların beyinlerinin büyük bir kısmını kullanarak yerine getirdikeleri görevi, üstün ve ileri zekalı çocukların beyinlerinin küçük bir kısmını kullanarak, karmaşık görsel ve mekansal görevi daha kısa sürede yerine getirdikleri tesbit edilmiş.

Üstün ve ileri zekalı çocuklar erken fark edildiği takdirde ileriki yaşlarında hem kedileri, hemde ülke adına çok daha faydalı olabilmekteler.

Üstün zekalı çocuklar, hafızalarının çok kuvvetli olması, birden fazla uğraşın bir çoğunu iyi yapabilmesi, örnek verecek olursak, 1 yaşındayken 3 yaşındaki çocuk gibi davranabilmeyi , 3 yaşındayken de 5 yaşındaki çocuktan beklenen olaylar arasındaki bağlantıları kurabilme yeteneklerine sahip olabiliyorlarmış. Üstün zekalı çocuklar, öncelikle aile, yakın çevre tarfından farkedilirken, dış çevereden insanların dikkatini olumlu yönde çekip, çocuk hakkında değişik yorumlar da alınabilir. Yani çocuk ile ilgilenmesi ve değerlendirilmesi gerektiği gibi beyanlar alınabilir. Önce aile ve öğretmenleri tarafından farkedilen çocuk öncelikli olarak uzman doktor ve psikiyatri uzmanlarına götürülmesi ve belirli zeka testleri yaptırılmalıdır. Bu testler devamında çocuğun ileri zekalı olup olmadığı tesbit ediliyor ve çocuktaki yetenek ve bilgiler, yani zeka heba edilmeden doğru yönlendirmelerle çocuğa faydalı olunabiliyor.

İleri zekalı çocuklar ile eğer ilgelinmez ve farkedilmezler ise, ileri seviyede olan zekaları normale dönebilirmiş. İleri zekalı çocuklar çevresindeki diğer çocuklar tarafından çok benimsenmez ve dışlanabilir. Bu durumda ileri zekalı çocuk yeteneklerini saklamaya ve normal olma sürecine girer, bu da tabi aslında sahip olduğu özelliklerin yanlış olduğunu düşünmesine sebep olacaktır.

İleri zekalı çocuklar, ardaşlarından herşeyi daha önce bilme, öğrendikleriyle yetinmeyip sürekli faliyet içinde olma istekleri olabiliyormuş. Çok kitap okuma, satranç oynama gibi istekleri ön planda ve hafızaların kuvvetli olması üstün zekalı çocukların karekteristik özellikleriymiş. Fakat bunun bir uzman tarafından yapılan testlerlede anlaşılması çocuğu yönlendirmek için çok daha iyi olacaktır.

Bahsetmiş olduğum zeka testinin 6 yaş üstü olanları RAM lerde yapılabiliyor fakat 6 yaşından küçük çocuklar için özel psikiyatri merkezlerinde yapılan bu zeka testleri çok da ucuz değil. Devlet hastanelerinden aldığım bilgilerde ise bu testi yaptırmak için önce normal muayene, zeka testi istediğinizin beyanı ve sonrasındaysa uzman doktorun testi yapıp yampayacağının kararı. Yani devlet hastanelerinde bu testleri yaptırmak biraz zor.

Çocuğun üstün zekalı olduğu tesbit edildikten sonra uzmanlar eşliğinde çocukların yönlendirilmesi yaşadığınız bölgedeki okullarda bu tip çocuklara özel sınıflar olup olmadığı tesbit edilmeli ve ona göre davranılmalıdır. Yine okuduğum bir habere göre geçen sene Ankara Üniversitesi bünyesinde açılan Çocuk Üniversitesi bu senede İstanbul Üniversitesinde de faliyete geçecekmiş. Ankara Üniversitesine ait olan Çocuk üniversitesi baş vuruda bulunan öğrencilerinin yaş durumuna ve sayısına göre ayarlanan guruplar belirlendikten sonra ücretleri belli oluyormuş. Çocuk üniversitesi 0-12 yaş gurubuna hizmet vermekle birlikte çocukların kendilerini birden fazla faliyetle eğitilmelerini sağlamaktadır.

Ülkemizde bu tip çocukların heba olmasını engellemek için yapılan faliyetlerin artırılması daha çok okullar ve sınıflar oluşturulması ve devlet hastanelerinde de bu tip testlerin yapılmasının kolyalığının bizlere sağlanması dileğimle...

Umarım topladığım bu bilgiler işinize yarar.

Sevgilerimle...

Kaynak: Uzman TV, Üstün yetenekliler enstitüsü web sitesi ve http://www.tumgazeteler.com/?a=5373637

 
Toplam blog
: 164
: 4548
Kayıt tarihi
: 26.03.08
 
 

Hayatı sevmek ve düzgün yaşamak isterken bulurum kendimi. Yaşamın bana verdikleriyle yetinmeye çalış..