Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

26 Kasım '16

 
Kategori
Anılar
 

Üstünde ismi mi yazıyor

Üstünde ismi mi yazıyor
 

görsel netten alıntı


Her bireyin yaşamında fiziksel ve psikolojik yönden hızlı bir değişme ve gelişim gösterdiği dönem vardır. Bu dönem kızlarda 11-12, erkeklerde ise 13-14 yaşından başlayarak 20-21 yaşına kadar devam eder. Bu döneme ergenlik çağı denir.  Gelişme o kadar hızlı ve göze batacak biçimdedir ki bu durum çevreyi olduğu kadar ergeni de şaşırtır, hatta bunalıma itebilir. Bunalımlı dönemi rahat ve zarar görmeden atlatabilmek için anlayışlı anne baba ve öğretmenlere ihtiyaç vardır.

 

Ergenlik döneminde fiziksel, zihinsel ve cinsel gelişim çok hızlıdır ve  ortaya çıkan düşünce sistemi ve duygusal yapıdaki değişikliklere bağlı olarak gençler dikkatlerini kendi üstlerine çekmek isterler. Çevrelerindeki hemen her kesin kendilerini incelediğini sanırlar. Gençlerin bu dönemde yasak ve tehlikeli durumlara olan ilgileri de artar.

Bir gencin olumsuz davranış sergilediği bir anımı anlatacağım. Onun davranışı beni çok şaşırtmıştı. Bundan yıllar önce metroya biletle biniliyordu şimdiki gibi kartlar yoktu. Maltepe’den Kızılay’a gidecektim. Biletimi aldım geçiş yerine geldim tam geçecekken bilet elimden yere düştü arkamda 20 yaşlarında bir genç vardı. Düşen bileti aldı bana verecek sandım biraz geriledim hemen önüme geçti bilet işlemini yaptırıp geçti. Şaşırmıştım. “Aaa biletimi aldı “ dedim, orada bulunan bir bey: “ Hanımın biletini neden aldın ayıp değil mi” deyince genç: “ Sor bakalım üstünde ismimi yazılıydı” deyip koşarak merdivenlerden inip gelen metroya binip gitti. İşte ergenin sergilediği anormal durum. Rahmetli Atatürk : “Gençler almakta olduğunuz terbiye ve kültür ile insanlık değerinin vatan sevgisinin en değerli örneği siz olacaksınız. Cumhuriyeti biz kurduk onu yükseltecek sizsiniz” demiştir. Atamızın sözlerine layık gençler yetiştirmek gerek.

NAHİDE ÇELEBİ

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara